Kalbin görevi nedir, Kalp ne işe yarar ve nasıl çalışır?

Kalbimiz sürekli çalışan ve vücudumuzun en önemli organlarındandır. Günde 100 bin defa kasılan kalp, 8 bin litre kanı pompalar. Bu sayede nefes alma başta olmak üzere, vücudun sağlıklı çalışmasını, dokulara ve organlara kanla oksijen taşınmasını sağlar. Kalbin büyüklüğü hepimizin yumruğu kadardır. Erkeklerde biraz daha büyüktür. Peki, kalbin görevi  ve özellikleri nedir, nasıl çalışır? İşte, detaylar;

Kalp vücudun neresindedir?

Yaygın inanış olarak sol tarafımızda diye bildiğimiz kalp aslında, göğsün orta çizgisi üzerinde hafif sola yakın bir organdır. Kalbin sağ kenarı göğüs kemiğinin solunda, uç kısmı ise sol memenin hemen altındadır. Bu noktada kalp atışları çok kuvvetli bir şekilde duyulur.

Kalbin çalışması;

Kalbe gelen kan akciğerlerden gelir. Toplardamarlardan geçen kan sol karıncığa gelir. Sol karıncık kasılır ve mitral kapak kapanır ve kan aorta geçer, buradan da tüm vücuda dağılır. Bu noktada kanın içinde olan oksijen tüm dokulara ve organlara dağılır, oksijen verildikten sonra gövdeden alt ana toplardamar yardımıyla kalbe geri döner. Sağ kulakçıkta toplanır ve kulakçık kasıldığında sağ karıncığa geçer. Sağ karıncık kasılarak kanı akciğer atardamarıyla akciğere gönderir. Yeniden, buradan kalbe kan yollanır. Bu şekilde olan çevrim, hiç durmadan sürekli olarak devam eder.

Kalbin çalışmasını etkileyen faktörler;

Kalp atışının hızlanması sempatik sinirler yardımıyla, adrenalin ve tiroksin hormonları ile olur. Asetil ve nöradrenalin hormonları ise kalp atış hızını yavaşlatır.

Vücut sıcaklığının artması ve ortamın ısınması kalbi hızlandırır, kafein gibi maddeler ve kanda karbondioksit artışı da kalbin hızlı çalışmasına neden olur.

Kalbin görevleri nelerdir?

Kalbin başlıca görevi, kanı tüm vücuda pompalamaktır. Vücutta oluşan atıkların atılması, vücut ısısının dengelenmesi, asit ve baz dengesinin sağlanması, hormon ve enzimlerin taşınması görevini üstlenmektedir. Kalp aslında vücudumuzun motorudur. Tüm hayatımız boyunca, yaklaşık 2.5 milyar kere çarparak 8 bin ton kan pompalamaktadır.

Kalbin odacıkları nedir ve ne işe yarar?

Sağ kulakçık, kalbin sağ kısmındadır. Üst kısmında üst ana toplardamar, aşağıda alt ana toplardamar vardır. Bu damarlar ile kan kalbe döner.

Sol kulakçık, kalbin arkasında ve sol üst kısmındadır. Bu boşluğa oksijenlenen kan gelir. Buradan sol karıncığa gider.

Sağ karıncık, piramit şekline benzer. Kalbin ön yüzüdür ve bu noktadan kan akciğere pompalanır. Duvarı kalındır ve karıncıklarla birlikte kasılır.

Sol karıncık, kalbin diyaframa bakan kısmındadır. Sol kulakçıktan gelen kan, buraya pompalanır ve aortla birlikte vücuda verilir.

Kaynak: Bu yazı, iyigeleniyigelir.com/kalbin-gorevi-nedir-nasil-calisir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply