Horlama, Uykusuzluğun Teşhis ve Tedavisi

Uykusuzluk ve horlamanın teşhis ve tedavisi

Horlama ve Uykusuzluğun Teşhis ve Tedavisi: Uykusuzluktan ve horlamadan rahatsızlık duyuyorsanız yazımızı okuyun. Bu sorunlarınızın teşhis ve tedavisi ile ilgili kısa bilgiler vereceğiz.

Uykusuzluk, hemen herkesin belirli dönemlerde yaşadığı bir sorundur. Şayet bu durum aylar boyu sürerse artık bir hastalık haline gelmiş diyebiliriz. Uykusuzluktan başka horlama ve nefessiz kalıp uykudan uyanma durumlarını da yaşıyorsanız uyku apnesi hastalığı vardır. Bu hastalığı olan kişilerin hemen tedavi için gerekli girişimleri yapmaları gerekir.

Uykuya dalmada güçlük:

Geceleri uykuya dalmaya çalışanlar bir takım çevresel etkilere kapılmaktadırlar. Endişeli ruh haline sahip olanlar bazı hoş olmayan duygu ve düşüncelerden uzaklaşmak için çaba sarf ederler. Bu çabaları onları rahatlatmak yerine uykuya geçmeyi zorlaştırmakta, hatta daha fazla endişeli olmalarına ve canlanma dönemi yaşamalarına yol açabilir. Takip eden gecelerde ise yeni endişeler oluşur ve döngüyü tetikler.

Belirli bir süre sonunda kişiler yatakları ile uyuyamama arasında bir ilişki kurup, yatak odaları haricinde başka yerlerde çok daha iyi uykuya daldıklarını ve uyuduklarını görürler. Bunun gibi durumlar genellikle stres, takıntı hastalığı, aşırı sinirli olma durumu ve depresyon durumunda meydana gelmektedir.

Kişinin uykuya dalmasını geciktiren ve engelleyen nedenlerin başında huzursuz bacak sendromu gelmektedir. Daha çok yatma esnasında ve az da olsa oturma pozisyonlarındayken ortaya çıkmaktadır. Huzursuz bacak sendromunda bacaklarda iğnelenme, uyuşukluk ve kasılma görülür. Kişi bacaklarını sürekli bir şekilde hareket ettirme ihtiyacı duyar, sık aralıklarla yatağından kalkar ve uykuya dalması imkansızlaşır. Uykusuzluğa ya da uykuya dalma güçlüğüne guatr, demir eksikliği anemisi yani kansızlık gibi bazı sistemik hastalıklar da neden olabilmektedir.

Erkenden uyanma:

Kişinin yaşı ilerledikçe erkenden uyanma problemi de artış gösterir. Yaşı ilerlemiş olanların sabah erken uyanmalarının en çok görülen sebebi depresyondur. Yatmadan önce alınan alkol uykunun bölünmesine yol açar. Gece alkol alıp rahatlamak isteyen çalışan kişiler, uykuya dalmak için aldıkları alkol miktarını arttırmaya başlarlar. Bunun sonucu olarak alkolizm ortaya çıkabilmektedir.

Uyku parçalanması:

Uykunun sürekli bir şekilde kesilmesi yeterli bir dinlenmeye imkan vermez. Uyku parçalanmasına yol açan nedenleri sıralamak gerekirse;

1- Uyku Apnesi:

Solunumun uyku sırasında kesintiye uğramasından dolayı, kişinin nefessiz kalarak sık sık uykusundan uyanması durumuna uyku apnesi adı verilmektedir. Tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Uyku apnesi olan hastalar geceleri hem çok hem de çok sesli şekilde horlarlar. Solunumları hastalıklarının şiddetine bağlı olarak az veya çok kereler kesilebilmektedir. Bu hastalığı olan kişiler sabahları yataklarından sersem gibi kalkarlar ve algılarında bozukluk olur. Çalıştıkları işlerinde verimlilikleri de düşebilir. Bu sorunu yaşayan kişilerin genelinde kilo problemi vardır ve kilo verdiklerinde horlama ve nefes kesintilerinde önemli bir düzelme yaşanır.

Uyku sırasında solunumun kesilmesinde, solunum yolunu tıkayan bir engel veya beyindeki solunum merkezinin işleyişinde bir problemden şüphelenilebilir. Bunu belirlemek için “Uyku EEG” çekilmesi gerekmektedir. Elde edilen bulgulara bağlı olarak ilaç tedavisi veya gerekliyse cerrahi tedavi yapılır.

2- Mide reflüsü

3- Kalp Yetmezliği

4- Bazı hormonal bozukluklar

5- Düzensiz ilaç kullanımı

Sıraladığımız bütün uyku bozuklukları türleri, hastaların yaşam kalitesini bozmakta, gün içinde iş verimini düşürdüğü gibi, vücudunun direncini düşürerek başka hastalıklara da davetiye çıkarır.

Uykusuzluk tedavisi ve tanılaması, bugünkü tıbbi olanaklarla çok başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Öncelikle uykusuzluğa yol açan etkenleri belirlemek ve tedavi etmek amacıyla bazı özel merkezler hizmete girmiştir. “Uyku EEG”si adı verilen tanılama metoduyla gece uyurken hastanın beyin elektrosu çekilmektedir. Solunum merkezi, vücut kasılmaları, uykusuzluğa yol açan uyku apnesi ve huzursuz bacak sendromu gibi problemlerin ana nedeni tespit edilir ve tedavisi yapılır.

Depresyon ve hormon bozuklukları nedeniyle uykusuzluk sorunu olan hastalar, doktorlar tarafından değerlendirilir ve tevdilerine başlanır. Uykusuzluk sorunu olan yaşı ilerlemiş hastalarda sistemik hastalıklar ve depresyon iç içe geçmiş durumdadır.

Leave a Reply