Hepatit D Nedir? Nasıl Bulaşır Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit virüslerinin hepsi karaciğerde hasar yaratmaktadır. Karaciğerde hepatit D kaynaklı iltihap olması için, hepatit B virüsü kapmış veya taşıyıcı olmanız gerekir. Karaciğerde şişmelere neden olan hepatit D’nin bilinen bir tedavisi yoktur. İlginç olarak aynı anda hem hepatit B, hem de D virüsü kapabilirsiniz.

Hepatit D nasıl bulaşır?

Hepatit D virüsü çok bulaşıcıdır ve virüsü taşıyan kan veya vücut sıvılarıyla bulaşmaktadır. Hepatit D kapılması için, hepatit B hastası ya da taşıyıcısı olmanız gerekmektedir. Fakat aynı anda hem B, hem de D virüsünü kapabildiğiniz gibi, kronik B enfeksiyonu da kapılabilmektedir.

Hepatit D belirtileri nelerdir?

Hepatit virüsünde hem B ve D belirtileri çok benzemektedir. Bu nedenle B ve D’yi ayırmak çok zordur. Hepatit D virüsü, B’nin belirtilerini çok daha kötü hale getirebilir. Genel olarak hepatit B virüsü taşıyanlarda D’nin gelişmesi çok yüksektir.

Ciltte ve gözlerde kızarıklık, eklem ve karın ağrıları, kusma, iştah kaybı, koyu renk idrar ve yorgunluk yaygın olan belirtilerdir.

Hepatit D teşhisi nasıl koyulur?

Yukarıda oluşan belirtilerden biri bile sizde varsa, hemen bir doktora başvurmak gereklidir. Hepatit taşıyan biri ile temas ettiyseniz veya hepatit B’nin yaygın olduğu ülkelere yolculuk yaparsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Homoseksüellik, birden fazla kişi ile cinsellik yaşamak ve kan nakli yaptırmak hepatit riskini arttırır.

Doktora gidildiğinde hemen kan tahlili yapılır. Kanda hepatit antikoru aranır. Kanda anti-hepatit antikoru varsa virüsü kapmışsınızdır. Doktorunuz, karaciğer fonksiyon testi ile karaciğer hasarını kontrol eder. Bu duruma göre size izleyeceğiniz yolu ve teşhisi koyar.

Hepatit D tedavisi nasıl yapılır?

Hepatit tedavisi yoktur. Bu durumda hastanın karaciğer fonksiyonları takip edilerek, kontrol altına alınmaya çalışılır. Hastada siroz ya da karaciğer hasarı varsa, hastaya karaciğer nakli yapılabilir. Sağlıklı bir donörden alınan karaciğer hastaya nakil yapılır. Bazen hastaya yüksek dozda interferon ilacı verilir. Bu ilaç hastalığın yavaşlamasını sağlamaktadır.

Hepatit D ve B hastalarının %70’inde siroz gelişmektedir. Yaklaşık %15’inde siroz ilk yıl ortaya çıkar. Karaciğer kanseri de aynı şekilde çok önemli sayıda ortaya çıkar.  Siroz, karaciğer hastalıkları ve karaciğer kanseri hepatit B ve D’nin geliştirdiği önemli hastalıklardır.

Hepatit D’den korunmak için ne yapılmalıdır?

Hepatit B’den korunmak hepatit D’den korunmanın başlıca yoludur. Hepatit grupları vücut salgıları ve kan ile bulaşır. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmemelidir. Dövme gibi uygulamalar hijyenik yerlerde yapılmalıdır. Manikür ve pedikür yaptırmadan önce, kendi alet takımınızı mutlaka alın. Hijyenine güvenmediğiniz diş doktorlarına gitmeyin.

Bu yazı hepsaglik.net kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply