Hemoglobin (HGB) düşüklüğü nedenleri ve tedavisi

hemoglabin düşüklüğü

Kanda hemoglobin düşüklüğü, HGB nedir, organlara ve dokulara yeterince oksijenin gidememesi anlamındadır. Hızlı kalp atımı, ciltte soluk renk oluşması hemoglobin eksikliğinin başlıca belirtisidir. Hemoglobin eksikliği hemen tedaviye alınmalıdır. Çünkü, ilerleyen dönemde, ciddi hastalıklara neden olabilir. İşte, hemoglobin düşüklüğü nedenleri ve tedavisi;

Hemoglobin düşüklüğü nedir?

Kanda kırmızı kan hücreleri, hemoglobin isimi verilen bir proteini taşır. Akciğerlerden vücudun her yerine bu molekül oksijen taşımaktadır. Düşük hemoglobin seviyesi, anemi olarak isimlenir. Erkeklerde, 13.8-17.2 mg/dl, kadınlarda 12.1-15.1mg/dl normal değerlerdir.

Hemoglobin düşüklüğü olası nedenleri

Hemoglobininin düşük olması her zaman bir hastalık olduğunun habercisi değildir. Hamilelikte, adet döneminde bu değerler düşük çıkabilir. Hemoglobin seviyesinin çok düşük olması, bir hastalık habercisi olabilir.

Folik asit eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, aplastik anemi, multiple meyelom hastalığı, lösemi, kanser, siroz, böbrek hastalıkları, hiptiroidi, kurşun zehirlenmesi, virüs karşıtı ilaçlar, kemoterapi ilaçları hemoglobin düşüklüğüne neden olur.

Vücudun alyuvar hücresi ürettiğinden daha hızlı yok ettiği durumlarda hemoglobin düşüklüğü oluşabilir. Bu durum; dalak büyümesi, orak hücre anemisi, porfiri, damar iltihabı, talasemi kaynaklı oluşur.

Sürekli olan kan kaybı hemoglobin düşüklüğü yaratır. Bu durum; travma ve ameliyatlar, iç kanama, kan bağışının sık yapılması, ağır adet kanamaları, sık burun kanaması nedeni ile oluşur.

Hemoglobin düşüklüğü belirtileri

Hemoglobin düşüklüğü aşırı olursa hastalık belirtisi gözükür. Baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, bitkinlik orta derece anemide ortaya çıkmaktadır. Aşırı düşük hemoglobin eksikliğinde, nefes darlığı, nabız artışı, çarpıntı ve göğüs ağrısı ortaya çıkar. Ayrıca, deride, diş etlerinde, tırnaklarda solgun renk, kollarda ve bacaklarda şişmeler, aşırı terleme, mide ekşimesi, kusma, morluk ve kanlı dışkıya rastlanır.

Hemoglobin düşüklüğü tedavisi

Doktorlar basit bir kan testi ile hemoglobin düşüklüğü tanısı koyarlar. Genelde demir ve vitamin hapları ile takviye yaparlar. Hemoglobin düşüklüğünün altında yatan neden anlaşılarak tedavi programlanmalıdır.  Yüksek demir içeren yiyeceklerin yenilmesi istenilir. Kırmızı et, istiridye, karides, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, bezelye, mısır gevreği, kuru üzüm ve kayısı yüksek demir içeren bazı gıdalardır.

Kronik yorgun olma hali, nefes darlığı, enerji eksikliği, kalp atımında artış, soluk deri, tırnak ve diş eti olduğunda hemen doktora gözükmek gerekmektedir.

One Response

  1. ilke 7 Mart 2016

Leave a Reply