Hamilelikte düşük çeşitleri belirtileri ve nedenleri

hamilelikte düşük çeşitleri

Hamilelikte düşük oluşması en sık karşılaşılan durumlardandır. Düşük nedenleri ise bir çok sebebe dayalı olabilir. Gebelerde, hamileliğin 20. Haftadan önce sonlanmasına abortus yani düşük denilir. Düşüğün binlerce nedeni olabilir fakat en sık rastlanan nedenleri, kullanılan ilaçlar, travmalar, genetik sorunlar olmaktadır. Pek çok gebede oluşabilen düşük normal sayılsa da, tekrarlayan ve 3 den fazla oluşan düşükler tehlikelidir ve kesinlikle incelenmelidir. İşte, hamilelikte düşük nedenleri ve belirtileri;

Düşük tehlikesi ne demektir?

Düşük tehlikesi sıklıkla duyulan bir terimdir. Ultrasonda bebeğin kalp atışları duyuluyor ve rahim ağzı kapalı olmasına rağmen kanama olması düşük tehlikesi olarak isimlendirilir. Hastada kanamanın neden olduğu mutlaka ortaya çıkarılmalıdır. Eğer, kanama rahim kaynaklı ise, hemen hastaya yatak istirahati verilmelidir. Dinlenme sonrası kanam halen devam ediyorsa hastaya progesteron tedavisi başlanır. Progesteron rahimde olan bebeğin gelişimini sağlıklı tutmaktadır. Buna rağmen kanam durmaz ise düşük oluşabilir.

Düşük çeşitleri nelerdir?

Tüm gebeliklerin yaklaşık olarak %20’si düşük ile sonuçlanır. Düşük ilerleyen dönemde yani 20. Haftadan sonra oluşabileceği gibi sperm ile yumurtanın döllenmesinden hemen sonra da oluşabilir.

Gebeliğin ilk dönemlerinde olan düşüğe erken düşük,

Gebeliğin 12-20. haftaları arasında olan düşüğe geç düşük denilir.

Gebeliğin rahimden kendiliğinden atılmasına spontan abortus ismi verilir.

Kahverengi akıntı ile başlayan ve sonra kırmızıya dönen kanama ile birlikte kramp görülmesine abortuz imminens ismi verilir.

Kanama ve kramp ile birlikte rahim ağzının açılması ile oluşan kaçınılmaz düşüklere abortuz insipiens ismi verilir.

Gebeliğe ait olan tüm parçaların kanama ve kramplar ile atılmasına komplet abortus ismi verilir.

Gebeliğe ait olan tüm parçaların bir kısmının atılıp, bir kısmının içeride kalmasına inkomplet abortus ismi verilir.

Gebelik kesesi ve plasentanın oluşup, içinin boş olmasına boş gebelik denilir.

Düşük belirtileri nelerdir?

Düşüğün başlıca belirtisi kanamadır. Bazen gebelerde kanamaya ağrı eşlik edebilir fakat bazen hiç ağrı olmayan düşüklerde vardır. Bebek, rahimde ölmüşse kanama ve kasılma görülmez. Genelde bu tarz düşükler hamileliğin ilk dönmelerinde olmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde olan anne karnında ölen bebek hemen kürtaj ile alınmalıdır. Çünkü, bu durum annenin hayatını riske eder. Düşük yapan kadınlarda tam teşhis kesinlikle ultrason ile verilir.

Leave a Reply