Hamilelikte diş sağlığını korumak için tavsiyeler

Hamilelikte ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi ve doğru bir biçimde yapılması, hem anne hem de bebeğin sağlığı yönünden büyük önem taşımaktadır. Kalsiyum içerek besinlerin doğru bir oranda tüketilmesi gibi bir takım kurallara riayet etmek, anne adayının ağız ve diş sorunlarını önleyerek istenen sağlıklı doğum sürecine önemli katkı sağlamaktadır. Yazımızda, hamilelikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgilerin yanı sıra, anne adaylarına öneriler de vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Hamilelikte her zaman diş kaybı yaşanmaz;

Hamilelikte anne adaylarının dişlerinden kalsiyum çekilmesi ve bu yüzden de her anne adayının diş kaybedeceği bilgisi yanlıştır. Anne adaylarından bir kısmı hamilelik döneminde diş ve diş eti problemleri yaşayabilmekte, bu durumu da hamilelikle ilişkilendirmektedir. Halbuki hamilelikte bazı konulara dikkat ederek ağız ve diş sağlıklarını rahatlıkla koruyabilirler. Dikkat edilmesi gereken konuların en başında kalsiyum kaynaklarının doğru tüketilmesi gelmektedir.

Yeşil yapraklı sebzeler ve süt tüketimi önemli;

Bütün hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı bakımından A, C ve D vitaminleri, kalsiyum ve fosfor yönünden zengin meyve ve sebzeler, süt, tahıllar, mandıra ürünleri, yumurta, et ve balık ihtiyaç kadar mutlaka tüketilmelidir. Hamilelikte hem annenin hem de bebeğin kemik sağlığı için, anne adayının 1200 – 1500 mg/gün kalsiyum tüketmesi gerekmektedir. Hamilelik boyunca anne adaylarının kalsiyum yönünden zengin bir beslenme yapabilmeleri için yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünlerini mutlaka tüketmeleri gerekmektedir.

Bebeklerin diş gelişimleri de etkilenmektedir;

Bebeklerin diş gelişimleri anne karnında 5’inci ve 6’ıncı haftalara gelindiğinde başlamaktadır. Hamileliğin bu döneminde anne adaylarının kendi sağlıklarının yanı sıra, bebeklerinin diş gelişimi bakımından da dengeli bir beslenme programı izlemeleri gerekir. Hamilelikte anne adayları iyi bir beslenme yapmaları ve olması gerektiği gibi bir ağız diş bakımı gerçekleştirmeleri halinde, normal zamanda karşılaşabilecekleri diş sorunlarından değişik bir sorunla karşılaşmazlar.

Ağız hijyeni çürük sorunlarını önler;

Hamilelikte anne adaylarının tükürüklerindeki asit miktarı artış göstermektedir ve dişlerde çürümeye yatkınlık meydana gelmektedir. Gebeliğin ilk aylarında meydana gelen kusmalar sonrasında, anne adaylarının ağız hijyenlerine özen göstermeleri önem taşımaktadır, çünkü hijyen sağlanmadığı taktirde çürükler yaşanabilir. Bu yüzden dişlerinde problemi olan anne adaylarının ağız hijyenine özen göstermeleri gerekir. Aksi durumda hormonal değişimlere bağlı dişeti problemleriyle karşı karşıya kalabilirler. Dişetlerinde kanama meydana gelen anne adayları dişlerini fırçalamaktan imtina edebilirler, ancak diş fırçalanmadığı taktirde dişlerde bakteri birikebilir, dişetlerinin şişmesine yol açabilir, kızarıklık ve daha da fazla kanamaya neden olabilir.

Hamilelikte diş sağlığını korumak için öneriler;

1- Yemeklerden ve tatlılardan bir süre sonra dişlerin fırçalanması gerekir.

2- Kusma yaşandıktan sonra ağız çalkalanmalı ve mutlaka ağız bakımı gerçekleştirilmelidir.

3- Diş etlerinin kanamasından dolayı dişleri fırçalamama gibi bir düşünceden sıyrılmalıdır.

4- Her gün en az iki defa dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve plak birikiminin önüne geçilmelidir.

5- Ağzın ılık tuzlu su ile ya da hamileler için uygun olan gargaralarla temizlenmesi gerekir.

6- Hamilelikte yeterli miktarda kalsiyum alımı yapılmalıdır.

7- Eğer çok zorunluluk yoksa, röntgen filmi çekimlerinin doğum sonrasına bırakılması gerekir.

8- Hamileliğin ilk üç aylık sürecinde etkin bir diş tedavisinden sakınılmalıdır. Diş tedavilerini ikinci 3 ay ya da 4., 5. Veya 6. aylara bırakılması önerilir. Hamileliğin son üç aylık dönemi de çok önemlidir, bu nedenler aciliyet gerektirmeyen diş tedavileri doğumdan sonraya bırakılmalıdır.

9- Antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların doktor kontrolünde alınması gerekmektedir.

10- Eğer lokal anestezide bir sorun yoksa yapılmasında da bir sorun olmaz, ancak bu tür işlemlerin doktor tarafından bilinmesi ya da onaylaması gerekmektedir.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/hamilelikte-dis-sagligini-korumak-icin-10-oneri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply