Hamilelik diyabeti hakkında doğru bilinen 10 yanlış

hamilelik-diyabeti-ile-ilgili-dogru-bilinen-10-yanlis

Hamilelikte diyabet oluşması yani kan şekerinin artması, bebeğin son 3 ayda hızla büyümesini sağlayan hormonlar etkisi ile oluşur. Kan şekerinin hızla artması bebeğin iri bebek olarak doğmasına neden olur. Çünkü insülin hormonu bebekte yağ dokusunun artmasına neden olur. Doğum sonrası pek çok travmaya açık olan bu bebekler ilerleyen dönemde şeker, diyabet gibi hastalıklara maruz kalabiliyor.

Hamilelik diyabeti çok önemli bir konudur. Bu nedenle mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Kulaktan duyma bilgilerle hareket asla yapılmamalıdır. Hemen hemen her hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkabilen bir durumdur.

Ailede diyabet hastalığı yoksa annede hamilelik diyabeti gelişmez:

Hamilelikte oluşan hamilelik diyabeti, hamileliğin 24. haftasında plasentadan salgılanan hormonlar nedeni ile insülin direnci oluşması ile oluşur. Bu haftada hormonların salgı yapmasının nedeni, bebeğin hızlı büyümesini sağlamaktır. İşte, bu nedenle hemen her hamilelikte bu durum oluşabilir. Ailede 1. derece yakınında diyabet hastalığı olmasına gerek yoktur.

Hamilelik boyunca fazla kilo alınmazsa hamilelik diyabeti oluşmaz:

Hamilelikte çok kilo almak veya zayıf olmak hamilelik diyabetinin gelişmesine neden olmaz. Fakat hamilelik öncesinde şeker hastalığı olan ve aşırı kilo alan hastaların hamileliğin 24. haftasında hamilelik diyabeti çıktığı zannedilebilir. Bu durumda hastaların hamilelik öncesinde şeker hastalığına karşı önlem alması gerekmektedir.

Bir önceki hamileliğinde hamilelik diyabeti oluşursa ikincide oluşmaz:

İlk hamileliğinde hamilelik diyabeti geçirmek ikincisinde geçirmeyeceklerinin teminatı değildir. Unutulmaması gereken her hamileliğin farklı olduğudur.

Hamilelik diyabeti yemeklerin azaltılması ile kontrol altına alınır:

Hamilelik süresince yenilen yemek ve kaloriler çok önemlidir. Özellikle son 3 ayda kalori kısıtlayan bir diyet yapılmamaktadır. Çünkü son 3 ay bebeğin gelişimi bozulabilir. Hamilelik tanısı koyulan anne adaylarına kalori içeriğinin kan şekerini arttırmadığı bir diyet yapılmalıdır. Fakat bu diyet diyetisyenle yapılmalıdır. Asla yiyeceklerinizi kendi kafanıza göre kesmemelisiniz.

Hamilelik diyabeti hamileliğin başında gelişir. Bu sırada yapılan tahlillerde şeker yoksa hamilelik diyabeti yoktur.

Hamileliğin erken dönemlerinde diyabet ortaya çıkarsa bu annenin hamile kalmadan önce şeker yüksekliği yaşadığını gösterir. Bu durumda hamilelik sonrası şeker hastalığı devam edecektir. Hamilelik diyabeti hamileliğin son 3 ayında oluştuğundan konu ile alakalı değildir.

Hamilelikte şeker yükleme testi zararlıdır:

Şeker yükleme testi, standart olarak kullanılan eski bir testtir. Hem anne hem de bebek için bilinen bir zararı yoktur. Testte kullanılan şeker oranı yaklaşık 3 dilim baklavada olan şeker kadardır.

Aşermeyen hamilelerin şeker oranı artmaz:

Hamilelikte yaşanan hamilelik diyabetinin aşerme ile hiç alakası yoktur.

Hamilelik diyabeti şeker yükselme testi olmadan anlaşılmaz:

Aslında 24. haftada yapılan bu test dışında tanı amaçlı olarak, evde parmaktan alınan kanla yapılan kan şekeri takibi de vardır. 2-3 hafta süresince açlık ve tokluk kan şekeri parmaktan kan alınarak ölçümlenir.

İnsülin bebeğe zarar verir:

İnsülin aslında doğal ve vücudun salgıladığı bir hormondur. Bu nedenle bebeğe asla zarar vermemektedir. Doktorunuz size hamilelik diyabeti tanısı koyar ve insülin iğnesi verirse rahatlıkla kullanılır. Doğumla birlikte iğneler kesilir.

Hamilelik diyabeti doğum sonrası düzelir:

Hamileliğin son 3 ayında çıkan hamilelik diyabeti doğum sonrası düzelir. Fakat hamilelikte tanısı koyulan diyabet, hamilelik sonrası devam eder.

Leave a Reply