Hafıza kaybı Bunama belirtileri ve tedavi süreci

hafiza-kaybi-ve-belirtileri

Hafıza kaybı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Tanının konması, tedaviye başlamak ve düzenli bakım ile tedavi başarılı olmaktadır. Günlük hayatımızda bir şeyleri unutmak gayet doğaldır. Yaşın ilerlemesi ile hafıza da kayıplar olması ve hastalıklarla hafıza kaybı yaşamak da oluşabilir. Fakat, bu üç durumda da hafıza kaybının tedavisi farklıdır.

Yaşa bağlı hafıza kayıpları:

Yaşın ilerlemesi ile oluşan hafıza kayıpları normal kabul edilir. Fakat, bu durum kontrol altına alınabilir. Küçük notlar almak ve beslenme düzenine ağırlık verme ile hafıza yerine gelir.

Hafıza kaybı ve bunama:

Bunama yaşın ilerlemesi ile başlar ve sosyal hayatta aksamalara neden olur. Hafıza kaybı, bunamanın başlıca belirtisidir. Hafıza kaybının başlıca erken dönem belirtileri;

Sürekli olarak aynı şeyi tekrar etmek veya sormak,

Konuşurken sıklıkla kelimeleri unutmak, kelimeleri karıştırmak,

Nesneleri ve eşyaları yanlış yerlere koymak, davranışlarda ani değişimlerdir.

Hafıza kaybında Alzheimer, vasküler demans, frontotemporal demans, Lewy demansı beyin içinda hasar yaratmaktadır.

Geri dönen hafıza kayıpları:

Tıbbi hastalıklar, hafıza kaybına ya da demans’a benzeyen bazı belirtiler yaratabilir. Bu durum hızlı bir şekilde tedavi edilir. Genelde kullanılan ilaçların yan etkisi, küçük kafa travmaları, depresyon ve belirli ruh hastalıkları neticesinde ortaya çıkmaktadır.

Stresli olmak, kaygı, korku unutkanlık, konsantrasyon sorunları hafıza sorunlarına neden olabilir.

Alkolizm, B12 eksikliği, hipotiroidizm , beyinde oluşan tümörler hafıza sorunları ve demans belirtileri yaratır.

Hafız kaybı tedavisi:

Hafıza kaybı gibi sıkıntınız varsa hemen doktora danışmak gereklidir. Doktorlar, hafıza kaybının derecesini anlamak için size belirli testler yapacaktır. Bu sorun ile doktora gittiğinizde kesinlikle yanınızda bir arkadaşınız ya da aileden birinin olması gerekir. Bu durum doktor açısından önemlidir.

Hafıza kaybı yaşadığınızda doktorunuz size kısa ve hayatınızla ilgili sorular soracaktır. Hangi ilaçları kullandığınız, yakın zamanda bir travma yaşayıp yaşamadığınız, başınızdan darbe alıp almadığınız, kronik bir hastalığınızın olup olmaması, günlük hayatta hangi işleri yapmakta zorlandığınız konusunda bilgi alındıktan sonra doktor sizin durumunuz hakkında bilgilenecektir. Doktorunuz sizden, kan testleri ya da beyin görüntüleme isteyebilir. Nörolog, psikiyatris, psikoloğa görünmeniz de istenebilir. Unutulmaması gereken şey, erken tanı hafıza kaybında iyileşmeyi sağlar. Bu nedenle, unutkanlığınız olduğunda mutlaka doktora danışılmalıdır.

Leave a Reply