Siyatik nedir neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Siyatik insan vücudunda bulunan en uzun sinirin adıdır. Bu sinir leğen kemiği olarak adlandırılan bölgeden başlayarak her iki bacağa kadar uzanmaktadır. Bacak ve ayaklarda his oluşmasını sağlar.

Siyatik ise bu sinirin uzandığı yerlerde ağrı oluşması durumudur. Kalçadan başlayarak bacaklara doğru yayılan bir ağrı olan siyatik, tek taraflı bir ağrıya neden olur.

Siyatik Ağrısının Olası Nedenleri

Ağrının iki sebebi olabilir. Birinci sebep, omurgadaki disklerden birinin sıkışmasından kaynaklı olabilir. Diğer sebep ise bir kemik tarafından sinire yapılan baskıdır. Kemiklerin gereğinden fazla büyümesi veya belde bulunan bir fıtığın omurgadaki sinirlere baskı yapması sonucu siyatik ağrı ortaya çıkabilir. Ender olarak görülen diğer sebep ise, tümörün sinire baskı yaparak ağrı oluşturmasıdır.

Siyatik Belirtileri ve Bulgular

Siyatik ağrısı, sinirin geçtiği kalça, belin alt tarafı, uyluk ve baldır yolunu takip eden bir ağrı çeşididir. Hastalar genelde belinden aşağı doğru çekilen bir ağrının olduğundan yakınırlar. Omurgadan başlayarak bacağın arka alt bölgesine yayılan bir ağrı söz konusudur. Genel olarak tek bacakta belirtiler hissedilir.

Bazı kişilerde ağrı hafif seyrederken bazılarında ise şiddetli olabilmektedir. Zaman zaman kişinin bacağında aniden sarsıntı hissi olur. Öksürük ve hapşuruk gibi kişinin kendisini zorladığı durumlarda ağrı şiddetlenebilir. Uzun süre sabit konumda oturmak ve durmakta ağrıyı şiddetlendirir.

Siyatik için Hangi Doktora Ne zaman Görünmek Gerekir?

Kişiyi rahatsız etmeyen hafif derecedeki ağrı ortalama olarak 5-7 gün içerisinde kendi kendine hafifleyerek geçer. Ancak ağrı gittikçe şiddetlenir ve bir haftadan uzun süreli olursa, bir nöroloji doktoruna gitmeniz gerekmektedir.

  • Aniden başlayan bel altı ağrıları, uyuşmalar ve kalça ile bacaklarda güçsüzlük oluştuğu zaman,
  • Bağırsakları ve idrarı kontrol edemediğiniz zaman,
  • Ağrıya sebep olan şiddetli kazalar geçirdiğiniz zaman acilen bir sağlık merkezine başvurunuz.

Siyatik Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siyatik ağrının tedavisinde ilk olarak, kişinin kendisine verilen öz bakımı yerine getirmesi, ani hareketlerden kaçınması, ağır eşya kaldırmaması gibi durumlara dikkat edilmesi gerekir. Buna rağmen düzelmeyen siyatik ağrılar ilaçla tedavi edilmeye başlanır. Şu ilaçlar kullanılır:

  • Anti-inflamatuar
  • Kas gevşeticiler
  • Trisiklik antidepresanlar
  • Sakinleştiriciler
  • Nöbeti önleyici ilaçlar kullanılır.

Bu ilaçların ardından hastanın kalça ve bacak hareketlerinin tekrar düzene oturması için fizyoterapi tedavisi alması gerekir. Böylece kaslar tekrar eski gücüne kavuşacak ve esneklik sağlanacaktır.

Steroid Enjeksiyonları

Sterodi enjeksiyonlar, tahriş olan sinir kökünün çevresindeki bir alana kortikosteroid ilaç enjeksiyonu uygulanmasıdır. Böylece buradaki sinirin çevresindeki iltihap baskılanır ve ağrı şiddetinde azalmalar oluşur. Etkisini göstermesi 1-2 ay süreci bulur. Yan etkileri olabileceğinden dolayı fazla sayıda yapılmayan bu enjeksiyon, sınırlı sayıda uygulanır.

Cerrahi Girişim

Siyatik ağrının ameliyatı şu durumlarda yapılmaktadır:

  • Sinirin aşırı derece sıkışmış olması ve bundan dolayı güçsüzlük çekilmesi
  • Bağırsak ve mesane kontrolünü kaybeden hastalarda
  • Yukarıdaki tedavilerin işe yaramadığı
  • Hastanın durumunda kötüye doğru bir gidiş olduğu zamanlarda yapılır. Ameliyatla sinirler üzerinde baskı yaparak ağrıya neden olan kemik çıkıntısı veya disk kayması gibi faktörler onarılır.

Yaşam Tarzı 

Siyatik ağrı olan kişilerin çoğunda tedaviye gerek kalmadan öz bakım sayesinde iyileşme sağlanır. Ağrıyı oluşturan durumlardan kaçınıldığı zaman kişi hızla eski haline döner. Siyatik ağrısı olan bireylerin uzun süre hareketsiz kalması ağrıyı daha da şiddetli bir hale getirecektir.

One Response

Leave a Reply