Gözaltı torbaları neden olur nasıl geçer?

gozalti-torbalari-nasil-gecer

Görüntü açısından kişiyi oldukça rahatsız eden Gözaltı torbaları neden oluşur? Nasıl önlenir? Gözaltı torbalarını evde nasıl geçirebiliriz? Kullanılan kozmetikler gözaltı torbalarına neden olabilir mi? Gözaltı şişliklerinden nasıl kurtulabiliriz? Salatalık maskesi ya da patates gözaltı şişliklerini indirebilir mi? Tüm bu soruların cevapları için yazımızı mutlaka okuyun.

Gözaltı torbaları niçin olur?

Daha çok stres, yorgunluk ve özellikle genetik faktörlerden oluşan yaşlanmanın belirtisidir. Yorgunluk en çok görülen nedenlerin başında gelmektedir. Uykusuz kalmak, bilgisayar ve televizyon ekranı başında uzun süreler geçirmek gözaltı torbalarının oluşmasını etkileyen konulardır.

Gözaltı torbaları, gözaltında bulunan yağ keseciklerinin fıtıklaşması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Gözaltındaki yağ kesecikleri, gözlerin çevresinde yer alan kasların arasında tampon vazifesi üstlenmektedir. Zamanla üzerlerindeki bağ dokuları ve deri gevşemeye başladıkça, kaslar uzun müddet kasılı şekilde durdukça torbalarda fıtıklaşma meydana gelmektedir. Stres, kasılmaları çoğalttığı için keseciklerin üzerinde basınç meydana getirmekte ve fıtıklaşmayı tetiklemektedir.

Gözaltı torbalarının en önemli faktörlerinden biri de genetik yapıdır. Aile içinde bu tür sorunların olması, 20 – 30’lu yaşlardan itibaren gözaltı torbalarının ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır.

Gözaltı torbaları nasıl tedavi edilir?

Evde kendinizin alabileceği en basit ve etkili önlem bir göz maskesi bulundurmak. Özellikle soğuk maskeler hızlıca gözaltı dokularını sıkıştıracağı için oldukça etkin bir rahatlık sağlamaktadır. 10-15 dakika kadar gözünüzde tutmanız yeterli olacaktır.

Gözaltı dokularının sıkılaştırılabilmesi için kullanabileceğimiz bazı mutfak malzemeleri de bulunmaktadır. Salatalık dilimleri veya soğuk patates dilimlerini maske olarak göz bölgesinde tutabilirsiniz. Dilerseniz soğuk papatya veya siyah çay maskesi de yaparak aynı etkiyi elde edebilirsiniz.

Gözaltı torbaları nasıl giderilir?

Gözaltı torbalarının durumuna bağlı olarak tedavi şekli değişmektedir. Öncelikle ilk aşamadaki gözaltı torbalarının nedeninin ne olduğu belirlenmelidir. Şayet düzensiz hayat ve yorgunluğa bağlı bir gözaltı torbalanması var ise, ilk önce yaşantı şeklimize dikkat etmeli, gözaltı dokusunu sıkılaştıran dermo-kozmetikler kullanarak gözlerimizi dinlendirebiliriz.

İlerlemiş yaşa ve genetik etkenlere bağlı gelişen gözaltı torbalarının tedavisi kolay ve basit metotlarla pek de yapılamaz. Bu durumda plastik cerraha başvurmak gerekmektedir. Plastik cerrahlar bu gözaltı torbalarını ya çıkarır, ya da fıtıklaşmadan ötürü olduğunu düşünerek yeniden yerine yerleştirebilecek operasyonlar gerçekleştirirler.

Gözaltı torbası ne tür hastalıkların habercisidir?

Bazen gözaltı torbaları geçici bir durumdan ibarettir. Kalıcı olmuşsa ve giderek daha da belirgin bir hal alıyor ise başka bir hastalıktan şüphelenmek gerekebilir. İlk akla gelen ise böbrek ve hormonal hastalıklardır. Bu hastalıklar vücutta tuz ve su tutulumuna yol açan hastalıklardandır.

Böbreklerin yeterince çalışamaması göz etrafındaki ödemi arttırmaktadır. Bu nedenle gözaltı torbaları doktorların ilk olarak böbrek hastalıklarından şüphelenmelerine neden olur.

Beslenme şeklinden dolayı da gözaltı torbaları oluşabilmektedir. Aşırı tuz tüketen kişilerin vücutlarında zaman içinde tuza bağlı sıvı birikmesi olur ve bu da böbrekleri yorar. Ayrıca, alerjik bazı faktörler de gözlerde kaşıntıya yol açabilmektedir. Bu da gözaltı derisinde tahribata neden olarak ödem oluşmasına yol açabilmektedir.

Gözaltı şişliğinin önlenmesi için dikkat edilecekler:

Öncelikle günlük yaşantının düzenli olması, uykunun iyi alınması, dinlenmek ve yorgun kalmamak, beslenmede doğal besinleri tercih etmek ve çok tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bununla birlikte aşırı miktarda sıvı tüketmekten de kaçınmak lazım. Çünkü, aşırı sıvı alındığında vücudun fazlalık sıvıyı atma kapasitesinin üzerine çıkıldığında gözaltı torbaları oluşabilmektedir.

Sürekli olarak kullanılan kozmetik ürünlerinin bazıları da gözaltı şişliklerine neden olabilmektedir. Fazla yağlı olan yüz kremlerinin kullanılması gözenekleri tıkayabilmekte, kan ve lenf dolaşımını önlediğinden gözaltı şişliklerine ve gözaltı torbalarına yol açabilmektedir. Özellikle suda erimeyen sabit makyaj ürünlerini kullanmaktan sakının. Bu tür makyaj malzemelerinin temizliği çok zor olur ve göz çevresinin tahriş olmasına yol açabilir. Bütün bunlara ek olarak alerjiniz varsa ve neyin alerji yaptığını da biliyorsanız, bu tür yiyeceklerden de kesinlikle uzak durmalısınız.

Gözaltı şişlikleri için ne tür ürünler kullanılabilir?

Gözaltı şişlikleri ve torbaları için kullanabileceğiniz bazı dermo-kozmetikler vardır. Özellikle suda erimesi kolay yağlı olmayan kozmetikleri tercih etmelisiniz. Örneğin jel türevi ürünler olabilir. Bu ürünleri alırken güneş koruma faktörlü olanları da tercih etmenizde yarar vardır. Çünkü içlerinde bağ dokusunu kuvvetlendirmeye yarayan C vitaminli içerikler bulunmaktadır. C vitamini bağ dokusunu kuvvetlendirerek alttaki yağ keseciklerinin fıtıklaşmasının önüne geçmektedir. Ayrıca ödem toplanmasını da önlemeye yardımcıdır. Özellikle gözaltı morluklarına karşı kullanılan göz altı jelleri, bu tür C vitamini içeriklerini de barındırmaktadır.

Gözaltı şişliklerini önlemede uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Gözaltı torbaları ve şişliklerinin en yaygın nedeni yorgunluk ve uyku düzensizliğidir. Bir veya iki gün uykusuz kaldıysanız hemen ardından iyi bir uyku uyumalısınız. Daha uzun süreler uyku düzeninizi bozarsanız, gözaltlarınız şişecek ve torbalanmaya başlayacaktır.

Her bireyin uyku gereksinimi değişiktir. Bir kısım 7 saat bir kısım da 9 saat uyku uyuduğunda kendisini dinlenmiş hisseder. Yani gerektiği ya da ihtiyacınız olduğu kadar uyumalısınız.

Ayrıca, gözaltlarınız şişmeye yatkınsa yastığınızı yüksek kullanmalısınız. Yüzüstü uzun süre yatmak gözaltı torbalanmasına ve şişliğe yol açacağından sırt üstü ya da yan yatmaya çalışmalısınız.

Leave a Reply