Göz Sulanması Nedir? Çocuklarda ve Bebeklerde Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığı

Bebeklerde sıklıkla yaşanılan göz sulanması ve çapaklanması, aslında gözyaşı kanalının tıkanıklığı sonucunda oluşmaktadır. Bunun başlıca nedeni, göz yaşı kanalının yeni doğanlarda dar olmasıdır. Özellikle sabahları kirpiklerin birbirine yapışık olması, bazen mikrobik bir durum olduğunun göstergesidir.

Bebeklerde göz sulanması neden olur?

Göz yaşı keseleri hemen deri altında ve burun kökündedir. Göz kırpma hareketi ile bir pompalanma oluşur ve gözyaşı burna akar. Ağlayınca burun akıntısı olmasının başlıca nedeni de budur. Göz yaşı kesesinin burun ile birleştiği yerde bir zar vardır ve bu zar bebek doğmadan önce açılır. Bazı bebeklerde bu zar açılmadığından gözlerde yaşarmalar oluşur.

Bebeklerde ve çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı dışında göz sulanması olur mu?

Tabii ki olmaktadır. Bunun başlıca nedenleri; soğuk hava, rüzgar, duman, kimyasala maruz kalma ve yabancı cisim kaçması olarak sıralanabilir. Doğuştan göz tansiyonu olması da başlıca göz sulanması ve yaşarması nedenleridir.

Bebeklerde ve çocuklarda gözyaşı tıkanıklığı sonucu göz sulanması nasıl tedavi edilir?

Bebeğe doktor hemen antibiyotikli göz damlası vermektedir. Daha sonra göz yaşı kanalına hafif masaj yapılması önerilir. Masaj, burun köküne baskı uygulayarak yapılmaktadır. Masaj ve damlalar yardımıyla, göz yaşı kesesinde olan gözyaşı boşaltılır ve sıvının enfekte olması önlenmiş olur. Zaten bebek 6 aylık olduğunda bu durum kendiliğinden düzelmektedir. Göz sulanması devam ederse, bu durumda göz yaşı kanalı cerrahi olarak açılır. Bu uygulama bebek 1 yaşına gelmeden yapılmalıdır.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ameliyatı nasıl yapılır?

Uygulamada bebeğe çok az genel anestezi verilir. Çok ince bir metal tel, gözyaşı kanalından geçirilir ve gözyaşı kanalları sıvı ile yıkanır. Bu uygulama sonrası, bebeğin gözyaşı kanalı %98 oranında açılmış olur. Çok nadiren bebeğe bu uygulama ikinci kez yapılır.

Konjonktivit nedir?

Sıklıkla bebeklerde olan gözyaşı tıkanıklığının konjonktivit ile karıştırılması görülür. Gözün beyaz kısmı ince ve soğan zarı gibi bir zar ile kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu zar göz yüzeyini nemlendirir. İçi ince damarlarla dolu olan bu tabaka iltihaplandığında gözde kızarma oluşur. Sıklıkla mikroplardan kaynaklanan bu durum, sigara dumanı ve hava kirliliği nedenli oluşabilir. Mikrobik olduğunda göz kızarır ve çapaklı akıntı oluşur. Virüs kaynaklı olduğunda sulu göz akıntısı, mikrop kaynaklı olduğunda çapaklı akıntı meydana gelir.

Konjonktivit tedavisi:

Kesinlikle göz doktoruna gidilmelidir. Doktor çeşitli göz damlaları verir. Göz damlalarının kullanılması ile tedavi gerçekleşmektedir. Göz kızarıklığına neden olan başka hastalıklarda vardır. Ağrı, bulanık görme, şiddetli ışık hassasiyeti, glokom, göz ülseri ve göz içi iltihaplar nedeniyle de olabilmektedir.

Bu yazı kaskaloglu.com kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply