Göz Kuruluğu Neden olur Nasıl geçer

goz-kurulugu-neden-olur

Gözler dünyaya açılan pencerelerimiz, bu nedenle onlara çok iyi bakmamız gerektiğini biliyoruz, fakat yaptığımız işlerden dolayı veya çeşitli sebeplerden ötürü gözlerde kuruluk meydana gelebilir, peki göz kuruluğu nasıl belirti verir, kendini nasıl gösterir, ayrıca göz kuruluğu nasıl tedavi edilir, bu sürecin ayrıntıları hakkında bilgiler vereceğiz, işte detaylar.

Bilgisayar karşısında sürekli olarak çalışan kişilerin karşılaştı sorunların başında göz kuruluğu gelmektedir. Uzun müddet bilgisayar karşısında çalışmak, sürekli evrak okumak ve yeterli hava alamayan ofis ortamlarındaki ısıtma ve soğutma uygulamaları göz kuruluğu bakımından çalışanlar için büyük bir tehlike arz etmektedir.

En önemlisi gözyaşıdır:

Gözlerimizdeki yapıların işlevlerini devam ettirebilmesi ve gözlerimizin net bir şekilde görebilmesi için gözyaşı en önemli konudur. Gözyaşının gözlerin yüzeylerini beslemek, oksijen sağlamak, temizlenmesini sağlamak ve göz kapaklarındaki sürtünmeyi önlemek gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Gözyaşı her gün sabit bir oranda üretilmektedir. Ayrıca refleks olarak ağlama ve göze bir şey kaçma gibi durumlarda da gözyaşı oluşmaktadır.

Bilgisayar başında çalışanlar dikkatli olmalı:

Yaşanan ortam ve sağlık koşullarındaki bir takım değişimler gözyaşı üretimini etkileyebilmektedir. Kişinin gözyaşı salgısı yaşın ilerlemesine bağlı olarak azalmaktadır. Şeker hastalığı, tiroid, menopoz, romatizmal rahatsızlıklar, kullanılan bazı ilaçlar ve bazı göz damlaları, göz operasyonları, alerji, lens kullanımı gibi etkenler gözyaşı üretimini azaltmakta ya da yapısını bozabilmektedir. Gözyaşının üretim oranı ile birlikte içeriği ve göz yüzeyinde tutunma süresi de oldukça önemli bir konudur.

Ofis ortamında çalışan kişiler, klima ve bilgisayar ekranı karşısında çalışmanın yanı sıra çok az göz kırpmalarından dolayı göz kuruluğu yaşayabilmektedirler. Bunun yanı sıra yaz aylarında güneş, kış aylarında da soğuk ve rüzgar nedeniyle göz yüzeylerinde gözyaşı filminin bozulması gibi bir durum yaşanabilmektedir.

Gözlerde kuruma belirtileri ve sonuçları

Göz kuruluğunun en belirgin bulguları gözlerde yanma, kaşıntı, batma hissi ve kızarıklıktır. Göz kapağı kenarlarında köpüklenme şeklinde birikintilerin oluşması, bulanık görme, ışıktan rahatsız olma, gözlerde aşırı sulanma, göz kapaklarında ağırlık duyma, sabahları gözleri zorlukla açma ve devamlı olarak yorgunluk hissi de olabilmektedir.

Göz kuruluğu tedavi edilmediği taktirde göz yüzeylerinde oluşan kuruluk dokularda kalınlaşmaya ve göz eti oluşmasına yol açabilir. Sürtünmeden dolayı kornea ve konjunktivada hasar bulguları ve yaraların oluşmasına neden olabilir. Zaman içinde korneada damarlanmada artış, lekelenme ve saydamlık kaybı gibi durumlara neden olabilmektedir. Göz kuruluğunun tedavisi oldukça basittir ve bunun tedavi edilmemesi durumunda kişide görme kayıpları ve hatta kornea nakli gerekebilmektedir.

Göz kuruluğu için doktora gidin:

Doktorunuz göz kuruluğunun tedavisine başlamak için schirmer testi denen üretilen gözyaşı miktarının ölçülmesi, gözyaşının yüzeyde kalma süresinin ölçülmesi ve göz yüzeylerindeki kuruluk belirtilerinin tespit edilmesi gibi aşamaları uygular. Göz kuruluğu için tedavi şekli düzenlendikten sonra, temelinde herhangi bir hastalık var mı diye dahiliye konsültasyonuyla hastalığa dönük bir tedavi de gözyaşı oranını arttırabilmektedir.

Doktor, tedaviye ilk önce yapay gözyaşı damlaları ve jellerle başlayabilir. Hastanın mevcut durumuna bağlı olarak içeriğinde yağ olan damlalar ya da gözyaşı üretimini çoğaltan göz damlaları kullanılabilir. Ayrıca gerekli olduğunda da cerrahi bazı yöntemlere başvurulabilir.

Bugünün teknolojisinde göz kuruluğu sorununun kalıcı olmadan tanılanması ve tedavisi oldukça kolaydır. Gözlerinizde ışığa hassasiyet, ağrı, görmede bulanıklık ve batma hissi varsa, kitap okurken, bilgisayar başındayken veya TV seyrederken zorluk yaşıyorsanız, klimalı ve rüzgarlı ortamlarda gözlerinizde aşırı sulanma gibi durumlar varsa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna görünmenizde fayda vardır.

Leave a Reply