Göz kararması neden olur?

İnsanların büyük bir bölümü hayatında bir kez bile olsa göz kararması yaşamıştır. Buna sıcak hava, stres, açlık, besin zehirlenmesi, ishal veya kullanılan bir ilacın yan etkisi yol açabilmektedir. Yazımızda, göz kararmasının nedenleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Yaşanan göz kararması belki çok ciddi bir hastalığın işareti olmayabilir, ama bu durum sıklıkla yaşanmaya başlanırsa mutlaka doktor kontrolü gerekir. Sadece göz kararması ile bir hastalığı belirleyebilmek mümkün olmayacağı için, kendi kendinize nedenini anlamaya çalışmanız herhangi bir netice vermeyecektir. Göz kararmasına başka belirtiler eşlik ediyorsa doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. Göz kararmasına halsizlik, mide bulantısı, baş ağrısı, çarpıntı ve baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik edebilmektedir.

Göz kararması şikayetlerinde öncelikle dahiliye yani iç hastalıkları uzmanına görünmek gerekir. Dahiliye uzmanı eğer gerekli görürse kulak burun boğaz, göz hastalıkları veya nöroloji uzmanına yönlendirebilir. Göz kararması çoğunlukla tansiyon oynamaları yüzünden oluşmaktadır. Yoğun stres ya da uzun süre aç kalmak tansiyonu etkileyebilmektedir. Fakat göz kararması yalnızca tansiyon oynaması nedeniyle meydana gelmemektedir.

Göz kararması nedenleri:

  • Tansiyonun yükselmesi veya düşmesi,
  • Şekerin yükselmesi veya düşmesi,
  • Kansızlık (anemi)
  • İshal, kusma ve aşırı terlemeden dolayı oluşan su kaybı,
  • Gözde meydana gelen ödem ve damar sorunları,
  • Daha çok tek bir gözde kararmaya neden olan boyun damarlarındaki daralmalar,
  • Kalp, tansiyon, psikiyatri ve prostat ilaçları gibi bazı ilaçlar.

Ortostatik hipotansiyon (ayağa kalkınca göz kararması):

Ortostatik hipotansiyon, oturulan yerden kalkıldığında gözlerin kararması ve buna da baş dönmesinin eşlik etmesi ile tanımlanmaktadır. Kişi ayağa aniden kalktığı zaman tansiyon birdenbire düşmektedir. Bu sırada beyne yeterli miktarda kan gitmediği için göz kararması yaşanır ve buna çarpıntı, baş dönmesi, rengin solması ve bayılacakmış gibi olma hali eşlik edebilir. Oturulan yerden kalkarken tansiyonun düştüğü biliniyorsa, buna göre hareket edilerek ortostatik hipotansiyonun önüne geçilebilir.

Ayağa kalkıldığında yaşanan göz kararması vücudun aşırı su kaybetmesi, ilaç kullanımı veya kansızlık gibi nedenlerden dolayı olabileceği gibi, diyabet, kalp ve beyin hastalıklarının da işareti olabilmektedir. Bu durumun tedavisinde, tansiyonun oynamasına yol açan bir rahatsızlık belirlenmişse buna göre tedavi şekillendirilir. Bu durumu sıklıkla yaşayan hastaların ayağa kalkarken yavaşça kalkmaları, ayaktayken de fazla hareketsiz kalmamaları, bol miktarda su içmeleri gerekmektedir.

Göz kararması ile birlikte baş dönmesi:

Göz kararmasına baş dönmesi de eşlik ediyorsa bazı nedenlerden şüphe edilebilir. Çok ciddi bir hastalıktan şüphe etmek için nadiren olan göz kararması ve baş dönmesi yeterli bir belirti değildir. Göz kararması ile birlikte baş dönmesinin çok sık yaşanması, hastanın yaşı, kullanılan ilaçlar ve diğer şikayetlerle birlikte değerlendirilmesi gerekir. Göz kararması ile beraber baş dönmesinin görüldüğü en yaygın nedenler şu şekildedir;

  • Şeker veya tansiyon değerlerindeki oynamalar,
  • Migren ve gerilim tipi baş ağrıları,
  • Vertigo,
  • Beyin tümörleri veya beyin hastalıkları,
  • 50 yaş üzerindeki kişilerde kalp damar hastalıkları.

Göz kararmasına eşlik eden mide bulantısı:

Göz kararmasıyla birlikte mide bulantısı yaşanıyorsa bu kişilerde ülser gibi mide rahatsızlıkları akla gelebilir. Ayrıca migren nedeniyle de göz kararması ile birlikte mide bulantısı da görülebilir. Mide bulantısı ile birlikte göz kararmasının olması yalnıza mide rahatsızlığını işaret etmez. Mide rahatsızlığı olan kişilerde, göz kararmasının haricinde şişkinlik, ağrı ve başka belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.

Leave a Reply