Geniz yanması nedenleri ve tedavisi

Burnun arka kısmına geniz denilmektedir. Geniz yanması, burun ile ilgili durumlarda ortaya çıkan bir histir. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırma ile ortaya çıkabilir. Fakat genizde yanma hissi, en çok alerji kaynaklı meydana gelmektedir. İşte, geniz yanması nedenleri ve tedavisi;

Geniz yanmasının olası nedenleri nelerdir?

Alerji:

Solunum yolu ile alınan herhangi bir madde ve koku gibi şeyler alerjik olabilir. Bu durumda genizde tahriş ve yanma oluşabilir. Üstelik alınan bu maddeler burun tıkanıklığı, burun yanması, burun akıntısı ve hapşırmaya neden olabilir. Parfümler, boyalar, polen, küf ve burun spreyi gibi maddeler alerjen olabildiği gibi, bazı maddeler bazı insanlarda alerjiye neden olabilir.

Hava yolu ile alınan tahriş edici maddeler:

Duman, ağır kimyasallar, gazlar, tütün ürünleri ve zehirli maddeler belirli sınırın üzerinde alındığında genizde tahrişe neden olabilirler. Bu maddeler kokusuz ve renksiz olabilir. Bu durumda geniz yanması bir alarm görevi görecek ve sizi uyaracaktır. Hemen temiz havaya çıkmak gerekmektedir.

Kuru hava:

Solunum yolu sürekli nemli olmalıdır. Bu nedenle de vücudumuz, sürekli olarak bu bölgede mukus oluşturarak nemlendirme yapar. Hava kuruduğunda, solunum yolunda olan mukus da kuruyabilir. Böylece geniz yanması yaşanmaya başlar. Klimalar ve sürekli yanan kaloriferler havayı kurutur. Bu nedenle, hava nemlendiricisi mutlaka kullanılmalıdır veya klimalarda ortam nem dengesi ayarlanmalıdır.

Çeşitli hastalıklar:

Soğuk algınlığı ve grip öncesinde geniz yanması oluşabilir. Bunun başlıca nedeni, virüs kaynaklı enfeksiyonların bu bölgeyi tahriş etmesidir.

Geniz yanması nasıl tedavi edilir?

Alerji tedavisi:

Alerji kaynaklı geniz yanması yaşanıyorsa, mutlaka alerjenden uzak durulmalıdır. Antihistamin ve dekonjestan ilaçlar doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmamalıdır. Kortikosteroid burun spreyleri, alerji iğneleri ve bağışıklığı kuvvetlendiren takviyeler kullanılacak olan diğer ilaçlardır.

Kuruluğu gidermek:

Genizde kurumanın olması zamanla yanmaya neden olur. Bu nedenle havanın kurumaması gerekmektedir. İklimlendirme cihazlarında nem dengesi ayarlayıcı vardır. Bu sayede havanın nemlenmesi sağlanabilir. Kaloriferli evlerde, kesinlikle bir tas su ortaya koyularak buharlaşma ile nemlendirme yapılmalıdır.

Diğer tedaviler:

Geniz yanmasını engellemek için burun spreyi kullanılabilir. Ayrıca boğaza yönelik tedavi uygulanabilir. Ilık su ile gargara yapmak, sıcak içeceklerle boğazı yumuşatmak ve sigara içmemek geniz yanmasında faydalıdır.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/geniz-yanmasi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply