Genital siğil (Kondilom) Nedir, Tedavisi ve Alınacak önlemler

genital siğil

Genital siğiller, HPV enfeksiyonu ile enfekte olan oluşumlardır. Genelde cinsellik sırasında geçen HPV virüsü tehlikeli ve inatçı olarak bilinir. Genelde dış genital organlarda veya anüs civarında kendilerini belli ederler. Küçük kahverengi yapıya sahiptiler. Bunların hepsinin bir araya gelmesi ile kocaman bir kitlede oluşturabilirler. İşte, yanma, kaşıntı ve ağrıya neden olabilen genital siğiller hakkında detaylı bilgi.

HPV virüsü en tehlikeli virüsler arasındadır. Yakın temas ile bulaşırlar. HPV virüsünün 100 den fazla türü vardır ve 40 kadarı genital bölgede siğile neden olur. Bunlar HPV 6 ve HPV 11 virüsleridir. Her kadında siğil oluşturmayan bu virüsler bazen kadınlarda çok uzun süre hastalık yaratmadan yaşarlar. HPV virüsünün bazı türleri, rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu HPV virüsleri siğil yaratmazlar.

Genital bölge siğilleri bazen belirti vermezler. Hasta siğilleri eline geldiğinde fark edebilir. Çok nadir, kaşıntı, kızarma ve akıntı yaratabilirler. Kesin tanı için bazen patalojik inceleme yapılır.

Genital siğil tedavisi

Siğillerin dondurulması, yakılması ve kremler ile tedavi edilmesi işlemleri uygulanabilir. Bazen, hastaya hepsi bir arada tedavi planı uygulanır. Sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek hastaya yardımcı tedbirlerdir. Siğillerin kendini tekrarlama olasılığı vardır. Tedavi ile tam iyileşmesi veya kendini yeniden tekrarlaması mümkündür.

Genital siğil için alınacak önlemler

Cinsellikle korunma çok önemlidir. Mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Fakat, bu HPV virüsünü engelleyen bir durum değildir. Mümkünse çok fazla partner ile cinsellikten uzak durulmalıdır. Unutulmaması gereken şey, partnerinizde siğil olmadığında size mikrop verebileceğidir. Bu virüs bazılarında siğile neden olmamaktadır.

Gebelikte siğil varlığı

Doğum kanalını, vajenin içini, rahim ağzını kapatacak kadar büyük olan siğillerde kanama riski nedeni ile sezaryen doğum tercih edilir. Bebekte oluşabilecek riskler nedeni ile hastaya bazen pataloji uygulaması yapılabilir. Çünkü, bazı hastalarda siğil yerine lezyonlar oluşabilir. Bu nedenle kesin tanı için biyopsi ve pataloji uygulanır.

HPV aşısı rahim ağzı kanserini önlemek ve azaltmak için yapılır fakat genital siğillere karşı koruma sağlar. Fakat bu noktada hem erkek hem de kadın birlikte aşıyı kullanmalıdır. HPV aşısı 11-26 yaş aralığında olan kadın ve erkeklere önerilir.

Kondilom nasıl bulaşır?

Erkekte ve kadında kondilom tedavisi, hpv virüsü tedavisi ve gelişmeler

HPV virüsü nasıl tedavi edilir, bu siğillerin tedavi süreci nasıldır?

Leave a Reply