Gebelikte Miyom Nedir Neden Olur

gebeliktre miyom

Rahim içinde rahim dokusundan oluşan zararsız kitlelere miyom ismi verilir. Miyomlar hemen hemen her kadında oluşabilir. Genelde menopoz döneminde kaybolurlar. Gebelik döneminde miyomlar bir sorun yaratmazlar. Sorun yaratmaları için miyomların büyük olması gerekmektedir. Büyük miyomlar gebelikte, erken doğum, düşük, plasenta sorunları, plasenta dekolmana neden olabilirler.

Miyomlar genelde hormonlar ve genler kaynaklı olarak gelişirler. Östrojen ve progesteron hormonunun artması, miyomların büyümesini sağlar. Gebelikle birlikte artan hormon salgıları ve rahme doğru artan kan hacmi miyomların oluşmasını sağlar. İşte bu nedenle miyomlar gebeliğin ilk 10 haftasında hızla büyürler. Fakat daha sonra miyom büyümesi yavaşlar ve doğuma kadar olduğu gibi kalırlar. Gebelik öncesi miyomu olanlarında gebe kaldıktan sonra miyomlarında bir değişiklik olmaz.

Gebeliğin ikinci ve son yarısında büyümeye başlayan miyomlar erken doğum yaptırabilir. Bu nedenle bu gebelere yatak istirahati verilir. Doğuma kadar büyüyen bu miyomlar, fetüste duruş bozuklukları, doğum kanalında sıkıntılar, hatta rahim ağzında kapatma yapabilirler bu durumda sezaryen gerekebilir. Sezaryen ile bebek alınırken bazen doktorlar miyomları da alabilirler. Bazen de miyom kaynaklı sezaryen ile birlikte tüm rahimde alınmak zorunda kalınabilir.

Gebelikte miyom kaynaklı riskler nelerdir?

Düşük, erken doğum, plasenta previa, dekolman plasenta, uterin atoni riski artar. Gebelikte saptanan miyomlar, genelde takibe alınır ve tedavisine doğum sonrası karar verilir. Bazen bebek sezaryen ile alınacaksa miyomlarda alınabilir. Fakat, bu durum tehlikelidir çünkü gebelikte rahime olan kan akışı artar ve miyom alınması ciddi kanama riski yaratır. Bu nedenle kanama durdurmak için rahimde alınmak zorunda kalınabilir.

Gebelikte ağrılı miyom sendromu nedir?

Gebelik sırasında bazen şiddetli ağrı ile miyom oluşumu olabilir. Bazen bu durum apandist, yumurtalık torsiyonu gibi hastalıklar ile karşılaştırılır. Miyomların gebelikte neden bu kadar ağrı yaptığı kesin bilinmiyor fakat pek çok uzman, miyomun kan akımının yavaşlamasına bağlı olarak düşünmektedir. Yapılan tedaviler ile ağrılı miyomun ağrısı durmaktadır.

Leave a Reply