Gebelikte grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu

gebelikte grip

Gebelikte grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları rahatsız edici ve bazen tehlikeli olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun, sinüs, yutak, gırtlağı etkileyen enfeksiyonlardır. Grip ve üst solunum yolları enfeksiyonları hamilelikte kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. İşte, gebelikte grip ve üst solunum yolu hastalıkları;

Grip ve soğuk algınlığı virüsler ile oluşur. İnfluenza A,B,C isimli virüsler kaynaklı oluşurlar. Her iki hastalık, damlacıkla yayılır. Virüsü taşıyan kişilerin hapşırması ile havaya yayılan virüslerin alınması ile oluşur. Virüsün vücuda girmesi ile ilk 2 gün bulaşıcılığı çok yüksektir. Hastanın elini burnuna götürmesi ve başka birinin elini sıkması bile hastalığı kapmaya yeterlidir. Soğuk algınlığı burun akıntısı, hapşırma, öksürük, hafif ateş, kulak ağrısı belirtisi verir. Kas ağrıları, kuru öksürük, burun tıkanıklığı, soluk almada güçlük, ateş, titreme, iştahsızlık, yorgunluk grip belirtileridir.

Gebelikte grip ve grip aşısı

Hamilelikte bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sistemi de risk altındadır. Hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan anne adayının doğum sonrası bebeğe geçirme oranı yüksektir. Bu nedenle hamilelere grip aşısı önerilir. Grip aşısı canlı virüs taşımadığından hamilelikte güvenli bir aşıdır. Özellikle şeker hastalığı, astım ve hipertansiyonlu olan hastalar üstelik gebe ise mutlaka grip aşısı olmalıdır. Bu tarz kronik hastalıklar gribi tehlikeli ve ölümcül yapabilirler. Grip mevsimi, kasım ve nisan aylarında oluşabilir. Grip aşısı yapıldıktan 1-2 hafta sonra koruyuculuğu başlar. Grip aşısı vurulduğunda gribe neden olmaz.

Grip tedavisinde yapılacaklar

Gebelik ile birlikte grip ve soğuk algınlığı varsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Bu durumda bazen doktorlar hastayı hastaneye yatırarak bol sıvı almasını sağlarlar.

Virüs kaynaklı olan hastalıklarda antibiyotik asla tedavi etmez bu nedenle grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanılmamalıdır,

Salgın zamanlarında kapalı yerlerde olmamak, merkezi klima sistemi olan yerlerde kalmamak gereklidir,

Grip tedavisinde istirahat edilmelidir,

Dinlenilecek ortamın iyi havalanması ve sıcak, nemli olması gereklidir,

Boğaz ağrısı için pastil kullanılabilir, burun tıkanıklığı için tuzlu su kullanılmalıdır,

Yeterli bol sıvı alınmalıdır,

Elmacık kemiklerinde ağrı varsa ağrıyı önlemek için kompres uygulanmalıdır.

Leave a Reply