Gebeliğin ikinci ayı (5-8 hafta arası)

gebelikte 2. ay

Gebeliğin ikinci ayı (5-8 hafta arası hamilelik)

Gebeliğin (Hamileliğin) ikinci ayı, bebeğin artık şekillenmeye başladığı aydır. Bebek, her geçen gün hızla gelişmeye başlamıştır. Anne adayı artık hamile olduğunu fark etmektedir. Çünkü hem anne adayında hem de bebekte çok hızlı değişimler başlamıştır.

5 haftalık hamilelik

5 haftada bebek artık vücut hatlarını oluşturmaya başlamıştır. Artık, anne karnında 5 haftalık bebeğe doktorlar embriyo demektedir. Embriyo, üç tabakaya ayrılır. En başta olan tabaka, hemen beynin yerini, omurilik ve sinirleri ve omurganın oluşacağı boşluğu yaratır. Orta bölümde, kalp ve dolaşım sisteminin yeri hazırlanır. Bu sırada, plasentada kan damarları oluşmaya başlar. Dolaşım sistemi ilk olarak çalışmaya başlar. Gebeliğin 5. Haftasında bebek, yaklaşık 1.5 mm. kadardır.

6 haftalık hamilelik

Bu haftada artık bebeğin yüzü şekillenmeye başlar. Göz oyukları, iç kulağın elamanları, dudak yeri oluşmaya başlar. Yüzün üst ve çene kısmı şekillenir. 6. Haftada artık beyin oluşmaya başlar, sinir yapısı gözükmeye başlar. 6.hafta ile birlikte bebeğin kol ve bacaklarını oluşturacak olan küçük kemikler fark edilmeye başlanır. Bu hafta bebek yaklaşık 3 mm. kadardır.

7 haftalık hamilelik

7 haftalık olan bebekte ilk fark edilen şey, göbek kordonunun açıkça görünmesidir. Göbek kordonu sayesinde bebek anneden kan yolu ile besin ve oksijen alır ve kendi ürettiği karbondioksidi geri verir. Bu haftada artık bebeğin beyni, omurilik sıvısının geçmesi için yollar oluşturmaya başlar. Bakıldığında beyin şeffaf bir şekilde görünür. Bebeğin boyutu yaklaşık 8.5 mm.dir.

8 haftalık hamilelik

Sekizinci haftada artık bebeğin el ve ayak parmakları oluşmaya başlar. Diz, dirsek ve bilekler oluşur. göz kapakları oluşmaya başlamıştır. Üst dudak, burun ve kulaklar ortaya çıkar. Sindirim kanalı ve bağırsaklar oluşmaya devam ederken, kalp ve dolaşım sistemi çalışmaktadır. Bebeğin boyutu, 12.5 mm. dir.

5-8. haftalarda annede olan değişimler

Bulantı ve kusmalar 5-8. Haftalar arasında başlar. Bu gayet normal bir durumdur. Çünkü, annede artık çok fazla hormon salgısı yapılmaktadır. Bulantı, kusma, mide yanması, uykusuzluk ya da çok uyku, sık idrara çıkma rastlanılan durumlardır.

Annenin vücudu, bebeğe kan ve oksijen taşımak için daha fazla kan üretir. Bu durumda, kan damarları genişleyecek ve hızlanacaktır. Halsizlik, yorgunluk ve baş ağrıları olması gayet normaldir. Bu arada artan progesteron ve östrojen ile göğüslerde süt kanalları genişleyecek ve gerginlik, hassasiyet oluşacaktır.

Leave a Reply