Farenjit (Faranjit) Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Frenjit nedir neden olur farenjit tedavisi nasıl yapılır farenjit kaç günde geçer işte tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık işte detaylar. Farenjit boğaz iltihabı anlamına gelmektedir. Bu iltihap bademciklerin olduğu yerde oluşmaktadır. Farenjit toplum arasında sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle de çocukluk döneminde çok yaygın olarak görülmektedir.

Farenjitin en belirgin özelliği yutkunma da güçlüktür. Farenjite yakalanan bireyler yutmakta güçlük çeker ve yutarken acı hisseder. Boğaz ağrısı da farenjitin en önemli belirtilerinden birisidir. Farenjit oldukça yaygın bir hastalıktır ve her insan yaşamı boyunca sıklıkla bu rahatsızlığa yakalanır. Bundan dolayı da genellikle önemsenmez ve kendi kendine geçmesi beklenir.

Farenjit Türleri

İki farklı farenjit türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki akut farenjittir. Akut farenjitte boğaz kuruluğu, boğaz yanması, boğaz ağrısı ve acısına ek olarak ateş, ses kısılması ve halsizlik belirtileri de gözlemlenir. Sebebi ise genellikle enfeksiyondur.

İkinci farenjit türü ise kronik farenjittir. Kronik farenjitte akut farenjit gibi boğaz dışında belirtiler yoktur. Yani sadece boğazda ağrı, yanma, acı, yutkunma güçlüğü gibi problemler vardır. Kronik farenjitte öksürük de gözlemlenebilir. Hatta boğazda yabancı bir cisim varlığı dahi hissedilebilir. Kronik farenjitin nedeni de enfeksiyon olabilir ancak dış etkenler de bu hastalıkta etkili olmaktadır. Akut farenjit sürekli olarak tekrarlıyorsa artık kronik farenjite dönüşebilmektedir.

Farenjitin Nedenleri

Virüsler ve bakteriler farenjite neden olan etkenlerin başında gelmektedir. Havadan, sudan hatta mikroplu bölgelere yapılan temaslar sonucunda vücuda bakteriler girebilmektedir. Bu bakteriler de farenjite neden olabilmektedir.

Sinüzit gibi hastalıklar farenjite neden olabilmektedir. Çünkü bu tarz hastalıklar solunum yollarını etkilemektedir ve bu da farenjite yol açmaktadır.

Sigara tüketmek farenjiti oldukça fazla tetiklemektedir. Sigara dumanı solumak dahi etkilemektedir. Sigara zaten birçok hastalığa neden olduğundan dolayı sigara içilmemeli ve sigara içilen ortamda bulunulmamalıdır.

Boğazda oluşan tahriş farenjite neden olmaktadır. Özellikle kirli hava, sigara dumanı, çok sıcak ve çok soğuk içecekler boğazı tahriş etmektedir.

Burun etinden ya da kemiğinden dolayı burun tıkanıklığı meydana gelmektedir. Burun tıkanıklığı da bireyleri ağızdan nefes almak zorunda bırakır. Bu da boğaz kuruluğuna sebep olur ve boğaz kuruluğu sonucunda da farenjit oluşmaktadır.

Mevsimsel alerjiler boğazı tahriş etmektedir. Tahriş olan boğazda da farenjit görülebilmektedir.

Farenjit Belirtileri

Farenjitin ilk belirtisi boğaz ağrısı ve yutkunma problemidir. Bunun yanında ateş, ses kısıklığı, halsizlik, baş ağrısı, öksürük, lenf bezlerinde şişlik, eklem ağrıları da farenjit belirtilerindendir. Farenjitin en iyi teşhisini bir doktor yapabilir.

Farenjite neden olan faktörler

Sigara içmek ya da sigara dumanına maruz kalmak farenjite yol açar.

Mevsimsel alerjiler özellikle de polen alerjisi boğazı tahriş ederek farenjite neden olabilir.

Grip olmak da farenjite yol açar. Grip olan bireylerle temasta bulunmak, onların eşyalarını kullanmak bu nedenle sakıncalıdır.

Hava kirliliği de boğazı tahriş ettiğinden farenjite yol açabilmektedir.

Farenjit Tedavisi

Farenjit bireyler arasında özellikle kış mevsiminde grip vakalarının artmasından dolayı sık sık görülür. Daha çok çocuklarda görünse de yetişkinlerde de oldukça yaygın rastlanmaktadır. Farenjit çok yaygın bir rahatsızlık olduğundan ötürü genellikle bireyler doktora gitmek yerine kendiliğinden geçmesini beklemektedir. Ancak farenjit belirtilerine sahip olan bireyler ilk olarak doktora giderek muayene olmalıdır. Doktor genellikle antibiyotik vermez ancak çok gerekli durumlarda antibiyotik tedavisine de başlanabilir.

Farenjit teşhisi koyulan bireyler dinlenmelidir. Dinlenmek, bu hastalığın tedavisinde çok önemlidir.

Bulunulan ortam sürekli havalandırılarak boğaz kuruluğu yaşanması önlenmelidir.

Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır ve bol su içilmelidir.

Baharatlı yiyecekler yemeye bir süre ara verilmelidir.

Kesinlikle sigaradan uzak durulmalıdır.

Yemeklerin çok sıcak olmamasına özen gösterilmelidir ve içeceklerde de aynı şekilde çok sıcak ve çok soğuktan uzak durulmalıdır.

Leave a Reply