Düşük belirtileri nelerdir, nedenleri ve tedavisi

düşük belirtileri nelerdir, nedenleri ve tedavisi

Düşük nedir belirtileri nelerdir, düşük nedenleri ve tedavisi, düşük yapma nasıl oluyor işte detaylar. 24’üncü haftadan evvel gebeliğin kaybedilmesine düşük adı verilmektedir. Sık görülen bir durum olan erken düşük de gebeliğin ilk üç ayında olmasıdır ve tüm gebeliklerin yaklaşık %10-20’si erken düşük ile neticelenmektedir. Üç veya daha çok düşük yapılması da tekrarlayan düşük olarak adlandırılır. Ülkemizde her 100 kadından 1’i tekrarlayan düşük gerçekleştirmektedir. Yazımızda düşük belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Düşük belirtileri nelerdir?

Düşük belirtileri arasında vajinal akıntı ve bu akıntıya bağlı lekelenme, hafif ve ağır seyirli olan kanamalar en önemli belirtilerdir. Her dört hamile kadından 1’inde yaşanan bu kanamaların doğal bir durum olduğu da unutulmamalıdır. Gebeliğin ilk üç aylık bölümünde kan ya da lekelenme görüldüğünde düşük yapıyor denemez. Bunu kesinleştirmek için hemen doktora görünmek gerekmektedir.

Vajinal akıntı veya kanama görüldükten sonra karında oluşan ağrılar düşük belirtisi olabilmektedir. Yaşanan bu ağrı ile birlikte kramplar da yaşanabilir. Uzun süreli ağrılar sırt ve kalçaya kadar yayılabilir. Bu ağrılara kanama da eşlik ediyorsa düşük olma ihtimali yüksektir. Gebelerin yaşadıkları bulantı, kusma, ateş, halsizlik ve sırt ağrıları düşük belirtileri arasındadır.

Tekrarlayan düşükler ve geç düşük sonrası gebelik:

Yeni bir gebelik olduğunda düşük yaşanıp yaşanmayacağı kesin olarak bilinemez. Yapılan detaylı tetkikler sonrasında bile sebebi belirlenemeyebilir. Tekrarlayan düşüklerde hiçbir sebep bilinmiyorsa da, destekleyici bakımlarla sağlıklı doğum yapabilme şansı %75’dir.

Tekrarlayan düşük ve geç düşük nedenleri:

Tekrarlayan düşüklerde pek çok faktör rol oynayabilmektedir. Özellikle yaş ilerledikçe düşük meydana gelme ihtimali artmaktadır. 40 yaşından büyük bir kadının gebeliğinde düşük yapma olasılığı yaklaşık %50 gibi yüksek bir değerdir. Tekrarlayan düşük yapan kadınların %15’inin kanında antifosfolipid antikorlar bulunmaktadır. Normal gebelik yaşayan kadınların %1-2’sinde bu antifosfolipid antikorlar yer alır. Antifosfolipid sendromu kanın çok daha kolay pıhtılaşmasına neden olduğu için tekrarlayan düşüklere ve geç düşüğe sebep olabilmektedir.

Trombofili hastalığı: Bu hastalık kanın daha kolay pıhtılaşmasına sebep olan kalıtsal bir hastalıktır. Yukarıda bahsi geçen antifosfolipid sendromu sonradan ortaya çıkarken, bu hastalık doğuştan bu yana mevcuttur. Dolayısıyla gebelerin tekrarlayan düşük ve geç düşük yapmalarına neden olmaktadır.

Tekrarlayan düşük yaşayan kadınların %2-5’lik bir kısmında eşlerden birinde kromozom anormalliği bulunmaktadır. Kromozomlar genetik yapılarımızdır, anne babayı etkilemese bile tekrarlayan düşüklere neden olmaktadır.

14-23’üncü haftalarda meydana gelen düşüklerin nedeni olarak da rahim ağzı gevşekliği gösterilmektedir. Önceki gebelikte erken su gelmesi yaşandıysa, rahim ağzı gevşekliğinden şüphelenilir.

Gebe kadında oluşan ciddi bir enfeksiyon da düşük yapılmasının nedeni olabilir. Enfeksiyonların tekrarlayan düşüklere neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Doğuştan olan rahim yapısındaki anormallikler geç düşük nedeni olabilir, ancak tekrarlayan düşüklerin nedeni olduğu tartışmalıdır.

Şeker hastalığı veya tiroit bozuklukları tekrarlayan ve geç düşüklerin nedeni olabilir. Ancak, kontrol altında tutulurlarsa düşük yaşanmaz.

Prolaktin yüksekliği yumurtlamada bozukluk meydana getirmektedir. Bu durum luteal dönemde kısalma nedenidir ve tekrarlayan düşüğün sebeplerindendir.

Aşırı kilolu olmak da düşük riskini arttıran bir unsurdur. Sigara ve fazla miktarda kafein alımı düşük riskini arttırabilmektedir. Ayrıca aşırı alkol tüketimi de düşük riskini arttıran diğer bir durumdur.

Tekrarlayan düşüklerin ve geç düşük tedavisi:

Tekrarlayan düşüklerin ve geç düşük nedenleri olarak sayılan Antifosfolipid sendromu, kalıtsal bir hastalık olan trombofili, genetik anormallikler, rahim ağzı gevşekliği, rahim yapısı anormallikleri, düşük nedeni olabilecek enfeksiyonlar, bağışıklık faktörleri ve hormonlar ile ilgili tedaviler gerçekleştirilir.

Leave a Reply