Doğumda nefes (solunum) teknikleri (egzersizleri)

doğumda nefes teknikleri

Normal doğumda kullanılan nefes alıp verme teknikleri ile doğum sancısı daha az hissedilir, bebeğe çok daha fazla oksijen verilir, doğumun çok daha kolay olması sağlanır. Bu nedenle nefes alıp verme tekniklerini öğrenmek ve alıştırmalar yapmak gerekmektedir. Hamile eğitim merkezlerinde öğretilen bu teknikler ile doğum çok daha rahat yapılmaktadır. İşte, doğumda nefes teknikleri ;

Nefes teknikleri üç şekilde yapılmaktadır. Göğüs solunumu, karın solunumu, göğüs ve karın birlikte solunum.

Göğüs solunumu; burundan nefes alınırken göğüs şişirilir ve yavaşça ağızdan geriye verilir. Bu nefes tekniği hepimizin yaptığı basit sistemdir.

Karın solunumu ; burundan yavaşça nefes alınır karnınızı şişirin. Göğsünüzü kullanmayın yavaşça karnınızı şişirin. Bir eliniz göğsünüzde diğer eliniz karnınızda bu işlemi yapabilirsiniz. Göğsünüz hareket etmiyor fakat karnınızda olan eliniz hareket ediyorsa başarıyorsunuz demektir.

Doğumda iki evre vardır. Birinci evrede, rahim ağzı açılmaya başlar, ikinci evrede bebek doğum kanalından dışarıya çıkar. Her iki evrede de farklı şekilde nefes alıp verme teknikleri uygulanır. Çünkü, ikinci evrede aynı zamanda ıkınma da yapılacaktır.

Doğumun ilk evresi

Belli aralıklarla sancı çekilen evredir. 3-10 dakika arasında sancısız dönem olacaktır. Bu aralıkta dinlenilmelidir. Sancı gelince göğüs solunumu yapılmalıdır. Doğumun ilk evresinde karın solunumu yapılmaz. Sancı ile birlikte derin soluklar alınır ve sancı kesilinceye kadar soluk alıp vermeye devam edilir. Solunum, burundan alınıp, ağızdan verilecek şekilde olmalıdır. Sancı kesildiğinde dinlenin ve kendinizi rahatlatacak olan şeyler düşünün. Her sancı geldiğinde bu işleme devam edin. Bebeğe çok daha fazla oksijen gidecektir bu arada sizde bol oksijen aldığınızdan sancılarınızla baş etmek çok daha kolay olacaktır.

Doğumun ikinci evresinde

Rahim ağzında olan açıklık 10 cm. kadar olduğunda, karından solunum yapmak gereklidir. Sancı geldiğinde derin karın solunumu yapılmalı, nefes tutulmalı ve doktorun size söylediği gibi ıkınılmalıdır. Ikınma işleminde nefes tutulur veya ağızdan çok az nefes verilir. Bu sürede karın şişirilir ve tüm güçle bebeğe verilir. Ağrı geçinceye kadar bu ıkınmalara devam edilir. Karın solunumu, ıkınmayı kolaylaştırır ve ağrıyı hafifletir.

Leave a Reply