Dilde yanma ve vitamin eksikliği

dilde-yanma-ve-vitamin-eksikligi

Dilde yanma olması aslında pek çok hastalık kaynaklı olabilir. Özellikle vitamin eksikliği, mide hastalıkları, reflü bunlardan bazılarıdır. Dilde yanma yaşandığında basit bir kan tahlili ile hastalığınız ortaya çıkmaktadır. İşte, dilde yanma ve vitamin eksikliği;

Dilde yanma yapan vitamin eksiklikleri:

B2 vitamini eksikliği;

Eksikliğinde dilde yanma, kırmızılık, ağrı, ağız çevresinde yanma, boğazda yanma, görme bozuklukları, ciltte pullanmalar oluşur. B2 vitamini besin maddelerinin enerjiye dönmesinde, büyümede, vücut direncinin sağlamlaşmasında etkilidir. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında çok etkili olan B2 vitaminine tıp dilinde riboflavin denilir. Günlük vücudumuzun ihtiyacı yaklaşık olarak 1.3 mg. kadardır.

Antioksidandır, bazı kanserlerin gelişimini ve ilerlemesini önler. Demir emilimi için çok önemlidir demir eksikliğine bağlı anemiyi engeller. Gözlerde katarakt oluşmasının önüne geçer. Tip 2 diyabeti olan hastalarda eksikliği zaten vardır. Bu nedenle şeker hastalarına direk verilir. B2 vitamini, et, karaciğer, tavuk, yağsız süt, yoğurt, yumurta sarısı, peynir, ısırgan otu, adaçayı, brokoli, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Niasin eksikliği;

Niasin eksikliğinde dilde kırmızılık, yanmalar, güneş görülen yerlerde koyulaşma, ishal, demans oluşur. Parlak kırmızı dil, baş ağrısı, yorgunluk, depresyon oluşabilir.

B6 vitamin eksikliği;

B6 eksikliği çok nadir görülür. Astım, diyabet, alkolik, kalp hastaları, gebe kanserinde B6 eksikliği oluşur. B6 eksikliğinde damar sertliği riski artar. Cilt iltihabı, dil ve ağız iltihapları, cilt yaraları, depresyon, bilinçte bulanıklık, kasılmalar, kansızlık oluşur.

B12 eksikliği;

B12 eksikliği olduğunda anemi ve kırmızı kan hücrelerinde büyümeler oluşur. B12 yetmezliği olan kişiler, dilde yanma, vajende atrofi ve emilim bozuklukları ortaya çıkar. Uyuşma, halsizlik, hafıza sorunları ve kişilik değişimi oluşabilir. Günlük B12 vitamin ihtiyacı yaklaşık 2.4 mikrogram kadardır. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, süt ve yoğurtta B12 vitamini vardır.

B12 vitamini eksikliği kansızlıkta ortaya çıkabilir. Bağırsaklarda emilimin bozulması ile B12 eksikliği oluşur. Genelde et yemeyenlerde, mide ve bağırsak hastalığı olanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Midesi ameliyatla alınan veya gastriti olan kişilerde, helikobakter pilori bakteri olanlarda B12 eksikliği vardır.

B12 eksikliğinde ortaya çıkan belirtiler:

Yorgunluk, halsizlik, bulantı, kabızlık, gaz, iştah kayıpları, kilo kaybı, kansızlık, denge bozukluğu, unutkanlık, demans, dilde ağrı, bacaklarda his kaybı ve kulakta çınlama ortaya çıkmaktadır.

Leave a Reply