D vitamini Kaç olmalı? D Vitamini değerleri ve Nasıl yükseltilir?

D vitamini değerleri kaç olmalı? Ya da D vitamini nasıl yükseltilir? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, D vitamini hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bu yazımızda bulacaksınız. Bu konu hakkında pek çok değişik veri ve bilgi bulunmaktadır. Bundan dolayı da insanlar aşırı bilgi kirliliği yaşamakta ve genellikle de doğru seçimi yapamamaktadırlar. Bundan dolayı sizler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. İşte, D vitamini hakkında her şey;

D vitamininin normal değeri kaç olmalı?

En fazla merak edilen konuların başında D vitaminin değerlerinin ne olması gerektiğidir. Birçok insan D vitamini değerlerini ölçtürdükten sonra, bu sonuçların doğru D vitamini değerlerinin olup olmadığı ile ilgili sorular ortaya çıkmaktadır. Konu hakkında fikir birliği bulunmadığından, D vitamini değerleri değişik şekillerde yorumlanmakta, bundan dolayı da insanlar olması gereken D vitamini değerleri ile ilgili tatmin edici bir netice elde edememektedir.

Burada belirtilmesi gereken şey; D vitamini değerlerinin kişiden kişiye değişiklik göstermesidir. Çünkü D vitamini, insan bedeninde pek çok değişik fonksiyonun yerine getirilmesinde rol oynamaktadır. Özellikle hamilelikte ve hastalıklarda kişinin ihtiyacı olan D vitamini düzeylerinde artış olmaktadır. Bundan dolayı doğru bir D vitamini değeri, kişiye özgü olarak belirlendiğinde en doğrusu bu olacaktır. Özellikle hamilelerde, çocuklarda, kanserli hastalarda ve kronik hastalığı bulunan kişilerde D vitamini düzeyi özel olarak belirlenmelidir.

Sonuçta doğru D vitamini değerinin kaç olması gerektiği ile ilgili sorunun net bir yanıtı bulunmamaktadır. Ancak yine de bu soru, D vitamini değerlerinin en doğru aralıkları ile yanıtlanabilir. Bu sayede doğru D vitamini değerlerinin hangi aralıklarda olması gerektiğini bildiğiniz zaman, gerekirse doktorunuza görünebilirsiniz.

D vitamini değerleri;

Bireyin sağlık durumuMin. D vitamini düzeyiMax. D Vitamini düzeyiEn doğru değer aralığı
Sağlıklı birey40 ng/mL100 ng/mL50-70 ng/ml
Kronik hastalığı olanlar50 ng/mL100 ng/mL60-80 ng/mL
Kanser ve otoimmün hastalığı olanlar50 ng/mL100 ng/mL70-80 ng/mL

 

Şayet kan değeri nmol/L cinsinden verilmişse bunun çevrilmesi gerekmektedir. (1nmol/L = 2,5 ng/mL)

D vitamini değeri nasıl yükseltilir?

D vitamininin yükseltilmesi hakkında uzmanlar farklı görüşler öne sürmektedir ve bu durumun kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini belirtmektedirler. Bundan dolayı, ilk önce D vitamini değerinin yükseltilmesi için doğal yöntemlerden bahsedeceğiz.

Güneşlenme:

D vitamini sentezinin arttırılması için en kolay ve en iyi yöntem güneşlenmektir. Güneşlenerek üretilen D vitamini, vücudunuz tarafından kontrol edilebilen bir sürece sahiptir ve kişide ciddi ve zararlı bir sonuca neden olmaz. Bu noktada önemli olan bulunduğumuz ülkenin enlemidir, yani dünyadaki konumumuzdur. Güneş ışınları Türkiye’nin bulunduğu enlemden dolayı tam bir dik açı ile gelmemektedir. Dik açı ile ulaşmayan güneş ışınları deride çok daha fazla soğurulmaktadır ve bundan dolayı D vitamini üretimine herhangi bir katkı sağlamaz. Bu nedenle, günün doğru saat dilimlerinde güneşlenmek gerekir.

Doğru bir güneşlenme yapmak için;

  • Saat 11:00 – 14:00 arasında güneşin ülkemize en dik geldiği zaman dilimi tercih edilmeli,
  • Güneşlenme süresi 15 – 45 dakika aralığında olmalı,
  • Güneşlenme esnasında güneş koruyucu krem kullanılmalı,
  • Boyun ve baş kısmı güneş ışınlarından korunmalı,
  • Güneşlenme sırasında özellikle kolların ve bacakların güneş ışığı alması sağlanmalıdır.

Not: Güneşlenme ile alakalı deri kanseri türü (Malign melanom) yalnızca güneşlenme ile ilgili gelişmez ve birçok nedeni bulunmaktadır. Günde 15-45 dakika aralığında yapılacak doğru bir güneşlenme malign melanom riskinde ciddi bir artışa yol açmaz.

D vitaminini yükseltmek için ne yenmeli?

D vitamininin yükseltilmesi için besin tüketiminin de düzenlenmesi gerekmektedir. Doğru miktarlarda tüketilecek olan bazı besinler, D vitamini değerlerinin yükseltilmesinde uzun vadede önemli faydalar sağlamaktadır. Bu, uzun vadede gerçekleşir, çünkü besinlerdeki D vitamini içerikleri sizin ihtiyacınızdan daha azdır ve besinlerden alacağınız D vitamini ancak uzun vadede destek sağlayacaktır.

Tavsiye edilen besinler ise şöyle;

  • Uskumru,
  • Somon,
  • Morina balığı,
  • Yumurtadır.

D vitamini kış aylarında nasıl alınır?

Kış mevsiminde hemen herkeste D vitamini düzeyi azalmaktadır. Tahmin edilebileceği gibi, bunun nedeni D vitaminine güneş ışığının katkısının azalmış olmasıdır. Türkiye’de kış mevsiminde güneş ışınlarının dik açısı iyice azaldığından dolayı, insanlarda D vitamini sentezlemesi çok düşmektedir. Ekim ile Nisan ayları arasındaki güneş ışınları D vitamini sentezlenmesinde verimli olmamaktadır. Bu dönemde güneşlenme yerine D vitamini takviyesi almak ve D vitamini barındıran gıdalar tüketmek çok daha etkilidir.

D vitamini takviyesi ne kadar alınmalı?

Günlük D vitamini alımı 400 – 600 IU aralığında olmalıdır. Bu oranlar, kan D vitamini düzeyinin istenen değerlere yükseltilmesi için yetersiz olabilmektedir. Bu durum en çok kış mevsiminde yaşanmaktadır. Bundan dolayı bu miktarlardan çok daha fazla oranda D vitamini alınması gerekmektedir. Ancak D vitamini takviyesi alınması gerekiyorsa en doğru miktarın belirlenmesi çok önemlidir. Bu noktada doktorun vereceği karar öncelikli olacaktır. Çünkü D vitamini takviyesi alımı ciddi bir konudur ve doktor kontrolünde alınması gerekmektedir.

Biz, yüne de sizlere D vitamini takviyesi kullanımı hakkında bilgi vereceğiz. Vereceğimiz listede, kan D vitamini değerine bağlı hedef D vitamini düzeyine ulaşmak için alınması gereken günlük D vitamini oranlarını bulacaksınız.

Güncel D vitamini değeriHedef D vitamini değeriAlınacak D vitamini miktarı
0-10 ng/mL aralığındaysa50 ng/mL değere ulaşmak içinGünlük 5300 IU
10-20 ng/mL aralığındaysa50 ng/mL değere ulaşmak içinGünlük 4900 IU
20-30 ng/mL aralığındaysa50 ng/mL değere ulaşmak içinGünlük 3700 IU
30-40 ng/mL aralığındaysa50 ng/mL değere ulaşmak içinGünlük 2500 IU

 

Bu tabloda belirtilen alınacak D vitamini miktarları, güneşlenme yapılmazsa geçerlidir. Şayet güneşlenme aktivitesi varsa, alınacak D vitamini takviyesi miktarı doktor tarafından belirlenmelidir. Bunun haricinde, D vitamini takviyesi alımında 3-6 aylık periyotlarla D vitamini seviyesi kontrol ettirilmeli ve istenen hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı belirlenmelidir.

D vitamini hakkında sıkça sorulan sorular;

Bu konu ile ilgili oldukça fazla soru sorulmakta. Bu soruların en öne çıkanlarına cevap vermeye çalışacağız.

Camın arkasından güneşlenmek D vitamini alımı sağlar mı?

Bu soru pek çok kişinin sorduğu ve merak ettiği bir konudur. Çünkü odaya girmekte olan güneşten faydalanarak istenen mahremiyetin korunması daha kolay olmaktadır. Ancak burada kötü bir haberimiz var!

Cam, D vitamini üretimine katkı sağlayan Ultraviyole B ışınlarını emmektedir. Bunun neticesinde camın arkasından güneşlenmek D vitamini alımı sağlamamakta, sağlasa da çok az düzeyde olmaktadır.

Koruyucu kremler D vitamini sentezini önler mi?

Koruyucu kremler, cildi korurken D vitamini sentezine yardım eden ultraviyole B ışınlarını da engellemektedir. Bu, D vitamini sentezini düşürmekte hatta koruyucu kremlerde bulunan kimyasal bileşikler hormon dengesini bile bozabilmektedir.

Güneşten korunmak amacıyla kullanılan koruyucu kremler, uzun süreli kullanımlarında cilt yüzeyinden emildiği için yoğun toksik madde birikimine de yol açmaktadır.

Mevsim ve saat gözetmeden cilde uygulanan koruyucuların çoğunlukla etkisi olmaz. Çünkü koruyucuların etkinlikleri 2-3 saatle sınırlıdır. Ayrıca ciltte terleme ve diğer fiziksel sebeplerle atılmaktadır. Bundan dolayı, sabahları evden çıkmadan önce sürülecek olan güneş kremleri tümüyle etkisiz olmaktadır.

D vitamini takviyesi nasıl alınmalıdır?

D vitamini takviyesi alımlarında su tüketilemez, çünkü D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Bundan dolayı D vitaminini nasıl aldığınız büyük önem taşımaktadır. D vitamini takviyesi genellikle ampul veya damla formunda tercih edilmektedir.

Tahta bir kaşığa ilk önce çok az saf zeytinyağı damlatın ve daha sonra da D vitamini damlasını ilave ederek için.

D vitamini ile K2 vitamini ve magnezyum alınmalı mı?

K2 vitamini ve magnezyum kalsiyum metabolizmasını alakadar eden iki etkendir. K2 vitamini ve magnezyumun eksikliği halinde, D vitamini takviyesiyle artış gösteren kan kalsiyum seviyesi kişide zararlı etkiler meydana getirebilir. Bunun nedeni; kan kalsiyumunun, K2 vitamini ve magnezyum eksikliği yüzünden serseri bir mayına dönüşmesi ve istenmeyen bölgelerde depolanmasıdır. Bu, eklem kireçlenmesinden tutun da damar sertliğine kadar pek çok probleme sebebiyet vermektedir.

K2 vitamini ve magnezyum, D vitamininin doğru olarak işlenmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı D vitamini alımlarında kesinlikle doktora bilgi verilmeli, bu alımlar değerlendirilmeli, şayet eksiklikleri olduğu düşünülürse de takviye alınmalıdır.

Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır Vitamin Eksikliğinin 10 Belirtisi

B5 Vitamini Bulunan Besinler ve B5 Vitamininin faydaları

D vitamini nedir ve eksikliği nedenleri

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/d-vitamini-kac-olmali-nasil-yukseltilir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply