Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır Vitamin Eksikliğinin 10 Belirtisi

Vitamin eksikliği vücudumuzda olumsuz yönde bir çok alarm verir, yorgunluk halsizlik, deri dökülmesi gibi, peki vitamin eksikliğini nasıl anlarız ve ne gibi önlemeler alabiliriz. Vitaminlerin pek çoğu dışarıdan besinlerle alınmaktadır. Eksikliklerinde pek çok kimyasal tepkime eksik kalır. Bu nedenle, vücutta belirli hastalıklar oluşmaya başlayabilir. Bu durumda bir doktora gitmek ve eksik olan vitaminlerin öğrenilmesi gerekir. Bu sayede, yeterli doz aralığı ile vücuda vitamin takviyesi yapılır, böylece vücutta oluşa vitamin kaynaklı sorunların önüne geçilmiş olur.

Görmede sorunlar vitamin eksikliğinden kaynaklanabilir;

Görmede problemler yaşamak, A vitamini eksikliği ile oluşmaktadır. A vitamini, göz sağlığı açısından çok önemlidir. A vitamini eksikliğinde, gözün beyaz kısmında kuruma, parlaklığın yitirilmesi, gece körlüğü ve bulanık görme oluşabilir.

Sürekli yorgun olmak vitamin eksikliğinin bir işareti olabilir;

Sürekli yorgun olmak ve enerjinin kalmaması, aslında B1 vitamini eksikliği ile oluşmaktadır. B1 vitamini eksikliğinde zihin bulanıklığı, fiziksel koordinasyon bozukluğu, halsizlik ve beyinde enerji üretiminde aksaklıklar meydana gelmektedir.

Dil ve deride oluşan çatlaklar vitamin eksikliği kaynaklı olabilir;

Bazı deri hastalıklarında ve sinir sistemi bozukluklarında B6 vitamini eksikliği görülür. Dudaklarda ve dilde olan çatlamalar ile egzama B6 vitamin eksikliğinde oluşmaktadır. Çünkü B6 vitamini eksikliği, hücre yenilenmesini yavaşlatır ve çeşitli deri sorunlarına yol açar.

Kansızlık eksikliğinden olabilir;

Kansızlık, bazen B9 yani folat eksikliği kaynaklı oluşabilir. DNA sentezlenmesi ve hücre bölünmesinde çok önemli olan folat eksikliğinde kansızlık ortaya çıkabilir.

Zihin yorgunluğu vitamin yetersizliğinden oluşabilir;

Zihinsel bir yorgunluk B12 eksikliğinde oluşabilir. Zihinsel yorgunluk, unutkanlık, hafıza kayıpları ve konsantre olamama sorunları B12 vitamin eksikliği ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumlard,a mutlaka bir kan tahlili ile eksiklik ortaya çıkarılmalı ve B12  desteği alınmalıdır.

Ciltte oluşan çürük ve morarmalar vitamin eksikliğinden meydana gelmiş olabilir;

Bir yere dokunduğunuzda kolayca morarma olması, ciltte kırmızı-mavi morarma ve noktalar oluşması C vitamini eksikliği ile ortaya çıkmaktadır. C vitamini eksildiğinde, vücut kolajen üretimini yapamaz hale gelir. Kolajen eksikliğinde ise, çeşitli dokular yıkılır ve dokularda oluşan hasarlar tamir edilemez hale gelir.

Vitamin eksikliği Kemiklerde ağrılar oluşturabilir;

Kemik ağrıları ve kemik erimeleri, vücutta D vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilmektedir. Tüm vücutta oluşabilen bu durum, halsizlik ve yorgunluğa da neden olabilmektedir.

Vitamin eksikliği Kas kayıplarına neden olabilir;

Kaslarda zayıflık olması ve güçsüzlük, E vitamini eksikliği ile oluşabilmektedir. E vitamini eksikliği ile kaslarda zayıflama, kas kütlelerinde kayıplar, kas güçsüzlüğü ve denge problemleri oluşur.

Aşırı kanamalar;

Vücutta oluşan kanamalar, K vitamini eksikliği ile oluşabilir. Adet dönemi kanamalarının uzun sürmesi, diş etlerinde oluşan nedensiz kanamalar, burun kanaması, idrarda ve dışkıda kanama olması K vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Tırnak ve saçlarda oluşan problemler Vitamin eksikliğinden kaynaklı olabilir;

Saç ve tırnaklarda oluşan kepeklenme, dökülme, cansızlık, kırıklar, tırnaklarda çabuk kırılmalar, yumuşama, beyaz lekeler ve yavaş uzamalar Biotin yani B7 vitamini eksikliği ile oluşmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/vitamin-eksikliginin-10-isaretine-dikkat/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply