Çocuklarda karın ağrısı

çocuklarda karın ağrısı

Çocukta karın ağrısı nedenleri tedavisi ve izlenecek yollar. Çocuklarda rastlanan karın ağrılarının pek çok sebebi olabilmektedir ve kesinlikle dikkat edilmelidir. Çocuklardaki karın ağrıları cerrahi ve dahili olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır ve yaşa göre de değişkenlik göstermektedir. Genellikle çocuklardaki karın ağrıları dahili sebeplerdenkaynaklıdır. Mesela; mide bağırsak enfeksiyonu kendini karın ağrısı ile göstermektedir. Buna ishal ve kusma gibi durumlar sonrasında eklenir. Bu durum sıkça karın ağrılarının sıkça karşılaşıldığı bir durumdur.

Karın ağrısına neden olan etkenlerden biri de parazitlerdir ve daha çok kroniktir. Karın ağrısının dahili olanına örnek olarak idrar yolu enfeksiyonu da gösterilebilir. Çocukların mesane ve böbreği ile ilgili problemleri ifade edemeyeceği göz önüne alındığında bu durum karın ağrısı gibi düşünülür. Nedeni açık olmayan karın ağrılarında kesinlikle idrar tahlili yapılması gerekir. Kronik kabızlık da diğer bir karın ağrısı sebebidir. Dahili karın ağrıları daha çok uzun süreli ağrılardır anlık ağrılar değildir.

Karın ağrısının nedenlerini belirlemek oldukça önemli bir konudur. Cerrahi karın ağrısı olarak değerlendirilen ağrıların başında Ailevi Akdeniz Ateşi gelir. Bu cerrahi karın ağrıları ile karıştırılmaktadır. Çünkü ilk önce kendisini karın ağrısı ve yüksek ateşle göstermektedir. Bazen muayene sırasında çocuktaki karın ağrıları şiddetli olur ve cerrahi karın ağrısı ile karıştırılabilir. Hatalı teşhis neticesinde de bazı hastaların apandisit sebebi ile ameliyat edildiği bilinmektedir. Bu durumda en doğru ve etkili tanı genetik tanıma testlerinin yapılması ile yapılabilir.

çocuklarda karın ağrısı nedenleri

Karın ağrısı mı? apandisit mi?

Cerrahi karın ağrılarına erken tanı konulması ve tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Bu durumun en çok görülen sebebi akut apandisittir. Apandisit, ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği kısımda kör bağırsak biçiminde olan bir organımızdır. Çocukların apandisit boyu uzun çapı da dar olur. Bundan dolayı da hızlı bir şekilde klinik bulgu göstermektedir. Apandisit tıkanırsa bulgular belirginleşmektedir. Daha çok taşlaşmış bir gaitadan ya da lenf bezesinden olabileceği gibi parazit veya yabancı bir cisim de olabilmektedir. Apandisit, salgılarını kalın bağırsağa akıtır. Apandisitin tıkanması neticesinde bu eylem gerçekleşmez ve şişme meydana gelir.

Burada enfeksiyon meydana getirmeyen non patojen bakteriler artık enfeksiyon oluşturmaya başlamıştır. Sonucunda da bağırsak bölgesinin içi ve dışında bütün bölgeye yayılan bir enfeksiyon meydana gelir ve zayıf olan bir bölgeden patlama yapar. Apandisit patlaması denilen de budur.

Bağırsak düğümlenmesi ve karın ağrısı:

Bağırsak düğümlenmesi denilen bağırsağın bir sebepten dolayı tıkanması şiddetli karın ağrılarının diğer bir nedenidir. Bu durumun nedeni bağırsağın iç içe geçmesidir. İnce bağırsak kalın bağırsak içine girmekte ve aniden gelen şiddetli bir karın ağrısı meydana getirmektedir. Her yaşta olabilen bu duruma kanlı dışkılama da eşlik etmektedir. Daha çok 9-12 aylık çocuklarda görülen bağırsak düğümlenmesinin mevsimsel özelliği olduğunu da belirtmek gerekir.

Leave a Reply