Çocuklarda iştahsızlık nedenleri ve tedavisi

iştahsız kız çocuğu

Çocuklarda ve bebeklerde iştahsızlık nedenleri tedavisi ve annelere öneriler. Anne ve babaların en çok karşılaştıkları sorunlardan biri olan çocuklarda iştahsızlık sorunu, sofraya çocuklarla birlikte oturarak ve yemeğin sofrada yenileceği kavramı öğretilerek aşılabilir. Her bireyin yaşına bağlı olarak değişen iştah durumu vardır. Ebeveynler ise çocuklarda iştahsızlık olduğunda bu durumun üstesinden nasıl geleceklerini düşünmektedirler. Yazımızda çocuklarda iştahsızlık nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Kişilerdeki iştahı yemek yenen ortam, yemeğin sunuş şekli ve görünüşü, önceki deneyimler ve toplumun yemek kültürü doğrudan etkilemektedir. İştahsızlık, açlık hissine karşı duyarsızlık olarak ifade edilmektedir. Ancak iştahsızlık çocuklarda daha çok yemek seçme biçiminde kendini göstermektedir. Çocuklarının iştahsız olmasından endişe duyan anne ve babaların doktora en çok başvurduğu şikayetlerden biridir. Uzmanların belirttiğine göre çocuklarda iştahsızlık 9 ay-2 yaş aralığında ve ek gıdalara geçiş dönemlerinde yaşanmaktadır. Bununla birlikte ilköğretimin ortalarına kadar gelişebilen bir durumdur.

Uzun süreli iştahsızlığa dikkat edilmeli:

Çocuklarda özellikle diş çıkarma dönemlerinde, katı ve yeni besinlere başlama sürecinde, bir yaşından sonra büyüme hızının yavaşlaması ve öncesine göre enerji ihtiyacının azalması iştahsızlık görülebilmektedir. Üç haftayı aşan iştahsızlıklarda ve büyümeyi gerileten bir durum varsa reflü, idrar yolu enfeksiyonu, demir eksikliği, tiroit, çölyak hastalığı gibi temelde olabilecek hastalıkların incelenmesi gerekmektedir.

Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın:

Çocuğun beslenmesinde sabır en önemli noktadır. Yapılan pek çok araştırmada çocukların kendi enerji alımlarını daha bebeklik döneminden itibaren kontrol edebildikleri belirlenmiştir. Çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamaktan vazgeçin. Her çocuğun gelişim hızı farklıdır ve genetiğin de önemli bir faktör olduğunu unutmamak gerekir.

Annelere öneriler:

Uzmanlar, çocuklarda iştahsızlık sorunlarının önüne geçebilmek için özellikle annelere bazı öneriler vermektedirler. Çocuklarla birlikte sofraya oturulmalı, yemeğin sofrada yenileceği öğretilmeli, yemek saatlerinin düzenli olması sağlanmalı, çocuğa yemek yedirmek için peşinde koşmamalı, yemek seçmemeyi teşvik etmeli, ana öğünler arasında atıştırmalıklar ve gazlı içecekler verilmemeli, çocuğun yemek tabağını ilgi çekici hale getirmeli, yemek sırasında ilgisini başka tarafa çekecek televizyon gibi cihazları uzak tutmalı, yemek konusunda ceza veya ödüllendirme uygulamalarından kaçınılmalıdır.

One Response

  1. selda 24 Ocak 2016

Leave a Reply