Çocuklarda diş sağlığını olumsuz etkileyen kötü alışkanlıklar

cocuklarin-dis-sagligini-olumsuz-etkileyen-10-kotu-aliskanlik

Üzerine titrediğiniz çocuklarınızın diş sağlığı çok önemli. Bu nedenle çocukların diş sağlığını olumsuz etkileyen kötü alışkanlıkları sizler için derledik.

Biberonun bile çocuğunuzun dişlerine zarar verebileceğinden haberiniz var mı?

Bebeğinizin diş sağlığını dünyaya geldiği ilk andan başlayarak, büyüyüp kendi kendine yetecek duruma gelene dek sizin sorumluluğunuzdadır. Araştırmalar 2-19 yaşlar arasındaki çocuklarda %19 oranında diş çürüğü bulunmaktadır. Anne ve babaların katkılarıyla çocukluk dönemlerinde oluşan diş çürükleri ile baş etmek daha kolay olmaktadır. Çocuğunuzun sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için yapılmaması gereken şeylerin bir listesini sizler için hazırladık. İşte, diş sağlığını olumsuz etkileyen 10 kötü alışkanlık;

1- Diş doktoruna gidilmemesi:

Diş sağlığını etkileyen en başta gelen neden, anne ve babaların çocuklarının dişlerinde bir problem olana dek diş doktoruna gitmemeleridir. Çocukların dişleri ilk çıktığı andan başlayarak en fazla bir yaşına gelene kadar diş doktoruna kontrol için götürülmelidir. İlk diş muayenesinde bebeğin dişlerinde çürük olup olmadığı, oral bir hastalığın varlığı kontrol edilmektedir. Aynı zamanda bebeğinizin dişlerinin nasıl temizlenmesi gerektiği de doktor tarafından gösterilmektedir. İlk muayeneyi takip eden her altı ayda bir dişlerin kontrolleri yapılmalıdır.

2- Gece uyku arası emzirme yapılması:

Bebeğinizin 24 saat süreyle emzirilmesi oldukça normal bir durumdur. Ancak dişlerinin çıkmaya başladığı ilk andan başlayarak gece emzirmelerinin sayısını azaltabilirsiniz. Anne sütündeki temel şeker olan laktoz, bebeğin kalori gereksiniminin %40 kadarını karşılamaktadır. Bu temel şeker yani laktoz, gece emzirmeleri nedeniyle dişlerde çürük oluşumuna yol açar. Dolayısıyla yeni dişleri çıkmaya başlayan bebeklerinize gece emzirmesi yaptırıyorsanız, emzirme işleminden sonra dişlerini yıkayıp temizlemeniz gerekmektedir.

3- Geceleri biberonla beslemek:

Geceleri biberonla beslenen bebeklerinizin dişleri çukurlaşabilmekte ya da renklerinde değişiklikler olabilmektedir. Bebeğinize süt ya da meyve suyu içirdiğinizde, içindeki şeker diş mineleri tarafından emilmekte ve çürüklere yol açabilmektedir. Bundan dolayı bebeğinizi yatırmadan önce biberonla beslemeyi bir kez daha düşünmelisiniz.

4- Tüm gün ağızda alıştırma bardağı bulundurmak:

Damla akıtmayan alıştırma bardağını bütün gün ağzında öylece taşımasına müsaade etmeyin. Çünkü sürekli olarak çocuğunuzun bir şeyler içiyor olması, salya olmasına ve dolayısıyla da ağzının temizlenmesine imkan tanımaz. Bundan dolayı da diş çürüklerine neden olabilir.

5- Diş macunu yutulması:

Florür dişlerde oluşabilecek çürüklere karşı önemli bir savaşçıdır. Ancak fazla miktardaki florür, çocuğunuzun dişlerinde kahverengi ya da beyaz lekelerin oluşmasına yol açmaktadır. Çocuklarınız dişlerini fırçalarken özellikle florür içeren bir diş macunuysa yutmamaları konusunda ikazda bulunmalısınız. Bundan dolayı çocuklarınız dişlerini fırçalayıp tükürmeyi başarabilene kadar florür içermeyen diş macunlarını kullandırmalısınız.

6- Başparmağın emilmesi:

Çocuklarınızın henüz dişleri yoksa başparmaklarını emmesi zararlı olmayacaktır. Ancak çocuğunuzun kalıcı dişleri çıktığı andan itibaren başparmağını hala emiyorsa, dişlerinin hizalarında bozukluklar oluşabilir. Bu durum çocuğunuzun çiğnemesinde sıkıntılara neden olabilir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde başparmak emmeye devam ediyorsa, onu ödüllendirme yöntemi ile bu alışkanlığından vazgeçirmelisiniz.

7- Okul öncesi çağındaki çocuklara emzik vermek:

Çocukların başparmak emmeleri gibi emzik kullanmaları da oldukça doğal bir durumdur. Yine de emzik kullanmak bebeğinizin diş sağlığını ve çene gelişimini olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuzun emzik bırakması zor olabilir ve 1 yaşından itibaren çocuğunuza emzik emmeyi bıraktırmanız faydalı olacaktır.

8- Kalem kemirmek:

Okula başlayan çocuklarınızın ağzında sürekli kalem görmeniz sizi şaşırtmasın. Kötü alışkanlıklardan biri olan kalem kemirme, diş yüzeylerinin kazınmasına hatta düşerlerse ciddi travmalara neden olabilir. Bu kötü alışkanlığından vazgeçirmek için çocuğunuzu bilgilendirin.

9- Tırnakların yenmesi:

Tırnak yeme alışkanlığı çocukların ve gençlerin %30-60’ında oldukça yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Bu kötü alışkanlık yalnızca tırnaklar için değil dişler için de zararlı olmaktadır. Bunun yanı sıra tırnak yemek, istemsizce diş gıcırdatmaya ve yüz ağrısı ile birlikte diş hassasiyetine de neden olabilmektedir.

10- Gazlı içecek içilmesi:

Şekerli, gazlı ve karbonatlı içecekler dişler açısından oldukça zararlıdırlar. Bu zarar dişleri yeni çıkmış çocuklar için daha fazla olmaktadır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalara bakılacak olursa, 1-2 yaşlarındaki çocukların %20’si bu tür içecekleri her gün tüketmektedir. Siz kesinlikle çocuklarınıza bunu yapmayın ve izin vermeyin.

Çocuklarınızın diş sağlığı için bu tür kötü alışkanlıklar edinmesine müsaade etmeyin ve bu konuyu hiçbir şekilde ihmal etmeyin.

Leave a Reply