Çocuklarda boğmaca nedenleri ve tedavisi

çocuklarda boğmacanın nedenleri

Çocuklarda boğmaca nedenleri ve tedavisi, boğmaca bulaşıcı mı? Çocuklarda boğmaca hafif ateş, hırıltılı nefes alma ve nefes darlığı, burunda tıkanma ve akıntı ile görülmektedir. Çocuklarda şiddetli olan boğmaca aslında her yaştaki kişilerde de görülebilmektedir. Çocukların boğmacadan korunmalarını sağlamanın en etkili yolu aile bireylerine aşılama yapılmasıdır.

Boğmaca nasıl bulaşır?

Boğmaca, öksürük veya aksırıkla birlikte damlacıkların çevreye yayılması ve içindeki bakterilerin havada kalması ile bulaşmaktadır. Bulaşma etkisi, hastalığın ortaya çıkışından 30-40 gün sonraya kadar devam edebilmektedir. Boğmaca ile ilgili yapılan aşı 5-7 yıl kadar bağışıklı sağlamaktadır. Bağışıklığın devamını sağlamak için de yeniden aşı olmak gerekmektedir.

6 aydan küçük çocukların %10’unda boğmaca vakaları görülmektedir. %60’ı da ergenlerde ve erişkinlerde görülmektedir. Ergen ve erişkinlerin %3-32’lik kısmında bir haftayı geçen sürede öksürük devam ediyorsa boğmaca olduğu tespit edilmiştir. Küçük yaştaki çocukların çoğunluğu boğmaca mikrobunu öksüren ergen ve erişkinlerden alırlar.

Boğmaca belirtileri çocuklarda ve yetişkinlerde nasıldır?

Boğmaca hastalığının belirtileri burun akması ve tıkanıklığı, hırıltılı soluma, öksürük ve hafif ateşin yanı sıra küçük çocuklarda nefes darlığı şeklinde görülmektedir. Boğmaca belirtileri kataral, paroksismal ve konvalesan şeklinde üç döneme ayrılır ve hepsinde de değişik belirtiler gösterir.

Kataral dönem; Bu dönem boğmacanın ilk 10-15 günlük sürecidir. Bu dönemde soğuk algınlığı gibidir ve öksürme, hafif ateş, burun akıntısı gibi işaretler gösterir.

Paroksismal dönem; Hastalığın 45 güne kadar süren dönemini ifade etmektedir. Sert ve yoğunluklu öksürük atakları yaşanan bir süreçtir. Öksürük nöbetleri nedeniyle kişi derin nefes alma gereksinimi duyar. Çocuklarda bu durum kusma ve bulantı da yapabilmektedir. 90 günden daha küçük bebeklerde olursa solunum durması ve morarma gibi hayati tehlikeler de yaşatabilmektedir.

Konvalesan dönem; Boğmacanın iyileşme sürecidir. Bu 30 gün kadar sürmektedir. Öksürük sıklığı ve ataklar azalma göstermektedir. Çocuklarda bu iyileşme sürecinde tekrardan bir solunum yolu hastalığı olursa nöbetler yeniden başlar. Bu durum yetişkinlerde hafif seyretmekte ve daha kısa süreli olmaktadır.

Bebeklerinizi koza stratejisi ile boğmacadan koruyun:

Ebeveynlerin, kardeşlerin, bakıcı ve sağlık çalışanlarının aşılanmasını içeren uygulamaya koza stratejisi adı verilmektedir. Buna göre, aşılanma işlemi tamamlanmamış bebeklerin çevresinde olan kişilerin aşılanması tavsiye edilir. Bebeğin dünyaya gelmesinden önce, bebekle ilgilenecek olan herkesin önceden aşılanması çok daha faydalıdır.

Leave a Reply