Çocuklarda Alerjik Bronşit Ne zaman Geçer?

Alerjik bronjit / astım bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta şiddetli öksürük, hırıltı ve nefes alırken oluşan zorluklar astımın belirtileridir.

Çocuklarda Astımın %90’ı Alerji kaynaklıdır

Çocukluk çağı astımı olan çocukluk çağı bronşiti ilerleyen yaşla birlikte geçebilecek bir rahatsızlıktır. Bebek üçüncü ayındayken kendini göstermeye başlayan çocukluk çağı bronşiti aileleri korkutmaktadır. Ancak bu şekilde başlayan çocukluk astımı genel olarak çocuk altı yaşına geldiğinde de düzelmektedir.

6 Yaşından Sonra Astım Geçer Mi?

Toplumda ilerleyen yaşla birlikte astımın da geçtiği sanılmaktadır. Çocukların astımı atlatma yaşı genel olarak 6 yaşa kadardır. 6 yaştan sonra çocukların astımı atlattığı pek görülmemiştir. Ancak ergenlik döneminde özellikle azalan astım belirti ve atakları ailelerin astımdan kurtulma düşüncesine kapılmasına sebep olmaktadır. Ancak genel olarak ergenlik döneminde düzelen astım atakları 30’lu yaşlardan sonra yeniden ataklar görülmeye başlanacaktır. Bu durumun sebebi aslında ergenlik döneminde astımın geçmemiş olması yalnızca etkilerinin azalmasıdır.

Kortizonlu İlaçlar Astımı Tedavi Eder Mi?

Kortizonlu ilaçlar astım hasatlarında kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar kullanılarak öksürük nöbetleri, nefes darlığı problemlerinin minimize edilmesi için kullanılmaktadır. Kortizonlu ilaçlar sayesinde astım belirtileri azalmakta ve ataklarına baskı yapılmaktadır. Ancak kortizonlu ilaçlar hastalığı tedavi eder gibi bir durum söz konusu değildir. Kortizonlu ilaçlar tedavi amaçlı değil, hastalık belirtilerini azaltma amaçlı yapılmalıdır.

Alerjik Astım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerjik astımın tedavi edilebilmesinin tek yolu alerjinin tedavi edilmesidir. Alerjinin tedavisinden kasıt ise aslında alerji yapan maddelere karşı hastanın koruma altına alınmasıdır. Astım alerjisinin tetiklenmesine genel olarak ev tozu, küf ve hayvan tüyü olmaktadır. Bunun için de hastanın bunlara karşı korunması ile alerjik astım etkileri azaltılmış olacaktır. Mesela hayvan tüyü alerjik astım hastalarını risk altına sokmaktadır. Bunun için de alerjik astımı olan kişilerin evde hayvan beslememesi, kürk kullanmaması gerekir. Ya da halı tüyleri zararlı olabilir. O zaman halı kullanılmamalı ya da yün açısından zayıf halılar tercih edilmelidir. Ev tozu atak riskini artıracaktır. Bunun içinde hasta daima temiz bir ortamda tutulmalıdır. Bu sayede alerjik astım tedavisi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Alerjik Astıma Aşı Tedavisi

Alerjik astım tedavisinde iki yol bulunmaktadır. Birinci yol alerjik reaksiyon gösterilebilecek maddelere karşı vücudu koruma altına almaktır. İkinci yol ise vücudun bu maddelere karşı korunmaması durumunda vücudu bu maddeye karşı yatkın hale getirmek amacıyla uygulanan aşı yöntemidir. Aşıyla vücudu reaksiyon altında bırakan madde hızlı bir şekilde vücuda verilmektedir. Bu sayede vücutta bu maddeye karşı bağışıklık kazanacak ve bu maddeyle karşılaştığında yüksek reaksiyon vermeyecektir.

Dil Altı Damla Aşıları

Her hangi bir hekim kontrolü gerektirmeden aile tarafından ev ortamında yapılabilen basit bir tedavi yöntemidir. Dil altı damla aşıları bu nedenle alerjik astım tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir.

Leave a Reply