Bronşit hastalığı belirtileri nedenleri ve tedavisi

Akciğerlere oksijen taşıyan tüplerin tıkanmasına bronşit adı verilmektedir. İltihaplanma nedeniyle bronşiyel tüpler şişmekte ve irin üretmektedir. Bu da kişide öksürüğe yol açmaktadır. Yazımızda, bronşit hastalığının olası nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Bronşit hastalığı;

İki türlü bronşit hastalığı vardır. Bunlar;

1- Akut bronşit hastalığı; Daha çok birden bire gelişmektedir ve 2-3 hafta içinde de iyileşmektedir.

2- Kronik bronşit hastalığı; Devamlı olarak tekrarlayan, genellikle sigara içenlerde uzun süreli bir bronşit hastalığı türüdür. Minimum 2 yıl süreyle, yılın üç ayı süresince iltihaplı bir öksürük meydana getirmektedir.

Yazımızda, akut bronşit hastalığının nedenleri ve belirtileri ile ilgili merak ettiklerinize cevap vermeye çalışacağız.

Akut bronşit, çocuklarda ve yetişkinlerde gelişebilen bir hastalıktır. Akut bronşit hastalığı, başka sağlık sorunu bulunmayan kişilerde genellikle sorunsuz bir şekilde iyileşmektedir. Bunun yanı sıra küçük çocuklar ve yaşlılarda, astım gibi hastalığı bulunanlarda ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu tür sorunları olanlarda pnömani ve tekrarlayan şiddetli bronşit epizodları gibi komplikasyonlar görülebilir.

Bronşit nedir hakkında video

Bronşit nedenleri;

Akut bronşit nedenleri çoğunlukla virüs kaynaklıdır. Genellikle nezle veya grip benzeri üst solunum yolları hastalıklarının gelişiminden yaklaşık birkaç gün içinde de bronşit gelişebilir. Nadiren bir bakteri kaynaklı da akut bronşit oluşabilmektedir. Buna ek olarak sigara gibi, bronşiyel tüplerin hasarlanmasına yol açan solunumların yapılması da bronşite neden olabilmektedir.

Bronşit belirtileri;

Akut bronşit belirtilerinin en yaygın görülen belirtisi kuru ve hırıltılı öksürüğün olmasıdır. Bir süre sonra öksürükle beraber balgam da görülmektedir. Hastalarda düşük ateşlenme ve halsizlik de yaşanmaktadır. Genellikle 2-3 hafta içinde iyileşen akut bronşit, bazen 3-4 hafta kadar sürebilir.

Hastada üşüme, yüksek ateş, omuz ve göğüs ağrısı ile nefes darlığı gibi belirtiler pnömani işaretidir. Pnömani, çok ciddi sayılabilecek bir sonuçtur ve kesinlikle bir doktor kontrolü gerekmektedir.

Bronşit belirtileri hakkında uzman görüşünü izleyebilirsiniz.

Bronşit teşhisi;

Muayene sırasında doktor semptomlar ile ilgili sorular sorar ve gerekli muayeneyi yapar. Bunlar, doktorunuza akut bronşit teşhisi için yeterli verileri sağlayacaktır.

Bazen boğmaca, pnömani ve bazı akciğer sorunlarının olup olmadığının belirlenmesinde göğüs röntgeni veya bir takım testler yapılabilir. Genellikle birkaç hafta içinde iyileşmeyen vakalarda istenmektedir. Bunların yanı sıra bebekler, astım hastaları ve yaşlılarda daha fazla test de istenebilmektedir.

Bronşit tanısı nasıl konur?

Bronşit tedavisi nasıldır?

Akut bronşit tedavisi, genellikle evde yapılmaktadır ve antibiyotik gibi reçeteli ilaçlar gerektirmez. Bakteri kaynaklı bronşit tedavisinde antibiyotiğe gerek kalmadan iyileşme olabilir ve antibiyotik ilaçlar viral bronşiti hiçbir şekilde tedavi etmemektedir.

Bronşit tedavisi boyunca hastanın dikkat etmesi gereken konular ise şöyle;

  • Bronşit tedavisi görürken kesinlikle sigara içilmemelidir.
  • Öksürük pastili kullanılabilir. Öksürüğün geçmesini sağlamaz, ancak boğazın rahatlamasına katkı yapar.
  • Özellikle nemli hava solunmalıdır. Sıcak bir banyo yapın ve suda bir süre bekleyin. Nem ile birlikte sıcak, balgamın solunum yolunda kalmasına neden olduğundan, öksürükle birlikte balgam kolayca dışarı atılabilir.
  • Aspirin, ibuprofen ve acetaminofen benzeri ilaçlar ağrıların ve ateşin hafifletilmesi amacıyla kullanılabilir. Ancak 20 yaş altındaki kişilerin aspirin kullanmaları önerilmemektedir.
  • Her zaman yaptığınız istirahatten çok daha fazla istirahat edilmelidir.
  • Bronşit tedavisi boyunca, bol sıvı tüketilmelidir.
  • Doktorun yazdığı öksürük ilaçları kullanılmalıdır. Bu tür ilaçlar belirli bazı hastalıkları olanlar ve çocuklarda önerilmemektedir. Öksürüğü bastıran ilaçlar, öksürüğün kesilmesine imkan sağlayabilir. Balgam söktürücü ilaçlar da balgamın dışarı atılmasına katkı sağlayabilir.

Astım, akciğer yetmezliği ve kalp hastalıkları bulunan kişilerin, bronşit semptomları yaşandığında hemen doktora gidilmelidir. Hastanın rahat nefes alıp verebilmesi için antibiyotik ve bazı ilaçlar kullanılabilir. Yapılacak olan erken teşhis ve tedavi sayesinde pnömani ve bakteri kaynaklı akut bronşit epizodları şeklinde komplikasyonlar önlenebilmektedir.

Bronşit hastalığı nasıl önlenir?

  • Sigara içilmemeli, içiliyorsa da bırakılmalıdır. Sigara içenler ve pasif içiciler çok daha fazla bronşite yakalanırlar.
  • Özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde, nezle ve gribin yaygın görüldüğü dönemlerde ellerin sıklıkla yıkanması gerekmektedir.
  • Nezle ve gripli kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
  • Her sene grip aşısı yaptırılmalı, özellikle pnömatik aşı doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

İbrahim saraçoğlu tarafından tavsiye edilen Öksürük ve Bronşit İçin kür hakkında da bilgi almanız için videoyu izlemenizi öneriyorum.

Bronşit ve öksürük için hangi bölüme gidilir?

Eğer geçmeyen öksürük ve nefes darlığı şikayeti yaşıyorsanız bunun için göğüs hastalıkları bölümüne gitmelisiniz, geçmiş olsun.

 

Kaynak: Bu yazı, iyibakkendine.com/bronsit-hastaligi-nedenleri-belirtileri-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply