Boy nasıl uzar Boy uzatma yöntemleri nelerdir?

Ergenlik çağının başlaması ile boy uzaması da başlamış olur. Boyun uzaması bu dönemin son zamanına kadar devam eder. Ergenliğin bitmesi ile de sona erer. Bir yetişkinin boyunun uzaması 19-20 yaş aralığında bitmektedir. Halk arasında boy uzaması ile ilgili pek çok efsane ve mit vardır.

Boyumuz nasıl uzar?

Kemiklerimiz içinde bulunan büyüme plakları metafiz ve epifiz, boy uzamasından sorumludur. Bu plaklar gelişerek kemiklerin uzamasını sağlar. Tabiki bu büyüme hormonunun sağlıklı olarak salgı yapmasıyla oluşur. Ergenliğin başlamasıyla uzayan kemikler ergenliğin sonunda durur.

Boyunuzun uzaması aslında genleriniz ile alakalıdır. Anne ve babanızın boyu sizi etkileyecektir. Doğduğunuz zaman olduğunuz kilo da boyunuzu belirlemede bir faktördür. Kilolu doğan bebekler uzun boylu, aşırı zayıf olanlar ise daha kısa boylu olmaktadır. Boy uzamasının bir diğer önemli etkeni beslenme düzenidir. Gelişme çağında yapılan sporlar, egzersizler boy uzamasına yardımcıdır.

Boy uzatma için ipuçları

Düzenli ve yeterli uyku;

Büyüme hormonu gece uykusu zamanında çok daha aktif çalışmaktadır. Uykuya daldıktan yaklaşık 1 saat sonra zirveye çıkan büyüme hormonu, kemiklerde uzamaya neden olur. Fakat, uykunun yaklaşık 7-8 saat aralığında ve düzenli olması gerekir. Her akşam aynı saatte yatağa yatmak ve uyumak boy uzaması için gereklidir.

Germe egzersizleri;

Esneme hareketleri, boy uzaması için şart olan büyüme hormonunu destekler. Esneme hareketleri yapılarak, vücudunuzda büyüme hormonunu şartlandırırsınız. Esneme hareketleri öncesi ve sonrası bol su içmek bu desteğe yardımcıdır.

Yeterli vitamin ve mineral;

C, D vitaminleri ve kalsiyum, büyümeyi destekler. Sabah güneş ışığı almak, bol sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Hatta bu konuda gıda takviyesi bile kullanılabilir.

Kilo almamak;

Kilo aldığınız zaman boy uzaması yavaşlar. Bu nedenle asla yağlı yiyecekler, aşırı yemek yeme, alkol ve şeker alınmamalıdır. Üstelik, kilolu olanlar daha da kısa gözükürler.

Masaj;

Profesyonel masaj ile vücudun büyümesine destek verebilirsiniz. Vücut üzerinde olan baskıyı azaltmak, duruş bozukluğunu gidermek de diğer faydalarıdır.

Boy uzatan egzersizler;

Basketbol, ip atlama, yüzme, bisiklete binme, düzenli yürüme, koşu, voleybol, asılı kalmak ve esneme en yararlı egzersizlerdir.

Bu yazı  milliyet.com.tr kaynak alınarak özgün olarak yazılmıştır.

Leave a Reply