Boğaz kuruluğu neden olur tedavisi nasıl yapılır

boğaz kuruluğu

Boğaz kuruluğunun nedenleri, tedavisi hakkında bilgi: Havanın çok kuru olması ile oluşan boğaz kuruluğu, yanma, kaşıntı yapabilir. Bu nedenle pek çok insan boğaz kuruluğundan şikayet eder. Boğaz kuruluğunun diğer önemli nedenlerinden biri ise, alerjidir. Özellikle baharın gelmesi ile başlayan polenler başlıca boğaz kuruluğu yapsan etmenlerdir. Boğaz kuruluğu, sigara, kuru hava, susuz kalma, kanser ve enfeksiyon nedenli oluşabilir. İşte, boğaz kuruluğu nedenleri ve tedavisi;

Boğaz kuruluğu olası nedenleri

Kuru hava

Özellikle kış ayında hava kurur veya yazın klimalı ortamlarda olan hava kurudur. Bu nedenle nefes alıp verirken soğuk ve kuru hava solunur. Boğazımız bu hava ile kurur, kaşınmaya başlar.

Alerji

Kullanılan temizlik ürünleri, çeşitli kimyasallar, polenler, hayvan tüyleri alerji yaparak, boğaz kuruluğuna neden olabilir.

Susuz kalmak

Vücutta suyun eksik olması boğazda kuruluk yapar. Bu nedenle günde 2.5 litre kadar su içilmesi gerekir.

Sigara

Sigara kullanıldığında boğaz kuruluğu mutlaka oluşur. üstelik narkotiklerin tamamı boğazın kurumasına ve kaşınmasına neden olur.

Botülizm

Botulinum bakterisi nedeni ile oluşan botülizm, gıda zehirlenmesinin bir türüdür. Enfeksiyon kapıldıktan sonra boğaz ve ağız kuruluğu ortaya çıkar.

Sjögren sendromu

Gözyaşı ve tükürük bezlerini tahrip eden bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tükürük üretimi düşer ve ağız, boğaz kuruluğu ortaya çıkar.

Gırtlak kanseri

Gırtlakta ve bademcikte oluşan bu kanserin ilk belirtisi boğaz kuruluğudur.

Enfeksiyon

Boğazda oluşan enfeksiyonlarda, burun akıntısı, tükürük, öksürük ve boğaz kuruluğu oluşur.

Diğer nedenler

Alkol kullanmak, bademcik hastalıkları, herpes, kronik öksürük, reflü, tükürük bezi kanseri, yüksek ateş, şeker hastalığı, Parkinson kaynaklı boğaz kuruluğu oluşabilir.

Boğaz kuruluğu tedavisi

Boğaz kuruluğunun bilinen pek çok sebebi vardır. Bu nedenle tedavide ana amaç, boğaz kuruluğuna neden olan sorun bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Kapalı ortamlarda yaşayan, çalışan ve uyuyan insanlara havayı nemlendirme önerilir.

Günde en az 8 bardak kadar su içmek boğaz kuruluğunun önüne geçer.

Ilık tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz kuruluğunun önüne geçer. Gargarayı tuz yerine sirke ile yaparsanız boğazda oluşan bakterilerde temizlenir.

Boğaz kuruluğu ve kaşıntı da ılık su, bal ve limon ile yapılan karışımlar çok iyi gelir.

Öksürük, boğaz ağrısı, alerji, enfeksiyon kaynaklı boğaz kuruluğu oluşursa antibiyotik ve alerji ilaçları kullanılabilir.

Sıcak içecekler, boğaz pastilleri boğaz kuruluğuna iyi gelir.

Leave a Reply