Bel soğukluğu nedir Bel soğukluğunun belirtileri nelerdir?

bel soğukluğu genore

Bel soğukluğu nedir Bel soğukluğunun belirtileri nelerdir?: Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en önemlisi olan bel soğukluğu, Neisseria gonorrhoeae ( gonokok ) adı verilen bir bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyondur. Amerika’da her 30 saniyede 1 kadının bel soğukluğu hastalığına yakalandığı söylenmektedir. Gonokok bakterisi taşıyan kişiler 3-5 gün süreyle oldukça ileri seviyede bulaştırıcıdırlar.

Gonoreli olan erkekle cinsel ilişki kuran her kadın enfekte olmamaktadır. Bu kadınlarda %60-90 oranında enfeksiyon gelişmektedir. Gonoreli bir kadınla cinsel ilişkiye giren bir erkeğe bulaşma olasılığı kadınlara göre daha azdır. Yaklaşık %20-40’ında enfeksiyon oluşumu görülmektedir.

Kadınlarda en fazla rahim ağzına yerleşik olarak görülmektedir. Vajina dokusunun yapısı gereği bel soğukluğu yapan bakteri buraya yerleşemez. Rahim ağzının haricinde üretra ve vajina girişinin her iki yanında bulunan bartholin bezlerine yerleşir. Gonoreli kadınların %80’inde hastalık hiçbir belirti vermez. Bu durum kuluçka döneminin her kadında farklılık gösterebileceğinin ve değişken olabileceğinin göstergesidir.

Bel soğukluğunun belirtileri:

Gonore yani bel soğukluğunun en fazla görülen şikayeti vajinal akıntıdır. Yaşanan bu akıntı sarı yeşil renkte, sümüğümsü bir yapıda ve kötü kokulu olmaktadır. Akıntıyla birlikte bazen kaşıntı ve idrarda yanma hissi de görülebilmektedir. Vajinal akıntı sonrası hastada görülen en önemli şikayet kasıklarda ağrı oluşmasıdır. Kasık ağrısı genellikle her iki tarafta da görülebilmektedir. Gonoreli hastalarda öğleden sonra ve akşam görülen ateşlenme de olur. Bartholin bezine yerleşmişse, vajinanın girişinde çok şiddetli ağrılı bir şişlik olabilir. Buna bartholin absesi denmektedir.

Gonokok bakterisinin kan dolaşımına geçmesi halinde eklemlerde de enfeksiyon gelişebilir. Eklemlerde ağrı ve şişlikler oluşabilir. Yaşanan  ağrılar gezicidir ve sadece tek bir eklemde belirti vermez. Ağrı olan eklem iyileştiğinde başka bir eklemde ağrı oluşur. Bu duruma da gezici eklem ağrıları adı verilmektedir. Bazı hastalarda az da olsa gonokoka bağlı gelişen boğaz enfeksiyonu olabilir. Doğum sırasında bebeğe geçebilir ve bebeğin gözlerinde konjuktivit’e neden olabilir.

Bel soğukluğunun en başta gelen komplikasyonu pelvik iltihabi hastalığıdır. Bu durumda enfeksiyon kadının yumurtalıklarına ve tüplerine kadar ilerlemiştir. Kısırlık da dahşl olmak üzere bir çok komplikasyona sebep olur.

Gonore’nin tanılaması:

Hastalığın tanısı servikal ve vajinal akıntının incelenmesi sonucunda konmaktadır. Vajen kültürü alınır, kültürde gonokokların üretiliyor olması tanılama için yeterli olmaktadır. Klinik bir tanılama yapıldıysa bile, bu tanılamanın kültür ile doğrulanması gerekmektedir.

Bel soğukluğu tedavisi:

Tedaviye oldukça duyarlı bir hastalık olan bel soğukluğunda, genellikle antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanmaktadır. Hasta 1 hafta süreyle antibiyotikleri kullanır. Sonrasında yeniden kültür alınır ve hastalığın iyileşip iyileşmediği belirlenir.

Leave a Reply