Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır: İdrar yolu enfeksiyonu, dışkıdan gelen bakterilerin, idrar yolundan mesaneye ve oradan da böbreklere ulaşıp, çoğalması ile oluşur. Ateş, idrar yaparken yanma, kanlı idrar, iştahsızlık, bebeklerde huzursuzluk ve ağlama başlıca belirtileridir. Yetişkinlerde özellikle kadınlarda ve bebeklerde en sık görülen hastalıklar arasındadır. İşte, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi;

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Ateş

Ateşi yükselen bebeklerin yaklaşık %5’inde idrar yolu enfeksiyonu vardır. Bu durumda pek çok anne sadece ateş var diye önemsemez ve iltihap çok ilerleyebilir.

İdrar yaparken yanma

Bebeğin idrar yaparken ağlaması idrar yolunda yanma olduğunu gösterir. Ayrıca garip kokulu idrar, bulanık idrar, kanlı idrar, devamlı huzursuzluk, kusma, yemek istememe, ishal de diğer belirtilerdir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedenleri

Bakteriler

Bakteriler idrara girerse, iltihaplanma ve enfeksiyon başlar. Genital bölge çevresinden, rektumdan veya kan yolu idrara bakteriler geçer.

Kızlar ve erkekler

1 yaş sonrasında kızlar erkek bebeklere göre çok daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirir. 1 yaş altında erkeklerde kızlara göre daha fazla idrar yolu enfeksiyonu görülür.

İdrar yolu enfeksiyonu hemen tedaviye başlanması gereken bir hastalıktır. Tedqavi edilmediğinde kalıcı böbrek hasarı hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir. 2 yaş altı çocuklarda zarar görme çok daha fazla olacağından hemen tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi

Antibiyotikler

3 aylıktan büyük bebeklerde bebek evde antibiyotik ile tedavi edilir. Genelde 1 hafta 10 gün arası antibiyotik kullanılır. Bebek, antibiyotiği kullanmaya başladıktan 2 gün içinde kendini iyi hisseder. Çok nadir olarak doktor, bebeğin hastaneye yatarak tedavisini isteyebilir.

Hastalığın tekrar etmemesi için ne yapılmalıdır?

Bebeğe bol miktarda sıvı verilmelidir. Bu durumda bebek idrarını sık yapar ve enfeksiyonu da atar.

Kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu riskini arttırır. Kabızlığı önlemek için, meyve, sebze ve tam tahıl verilmelidir.

Bebek bol miktarda emzirilmelidir. Anne sütü idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruma yapar. Doğal antibiyotik olduğundan bebek emdiği sürece anne sütü ile beslenmelidir.

Bebeği sık olarak ılık su ile yıkayın. Genital bölgelerini sabun ya da şampuan yerine ılık su ile yıkayın. Bebeğin bezini değiştirirken altını önden arkaya temizleyin. Böylece idrar yoluna bakteri kaçmasını engellersiniz.

Çocuk sizi anlıyorsa idrarı tutmamasını tembihleyin.

Leave a Reply