Bebeklerde balgam neden olur ve nasıl tedavi edilir

bebeklerde balgam

Hepimiz solunum yaparak, vücudumuza oksijen alırız. Fakat, solunum sırasında alınan toz, mikrop ve bazı partiküller mukus içinde birikim yapar, Boğazda ve solunum yolunda biriken sıvı balgam olarak bilinir. Balgam hem faydalıdır hem de zararlıdır. Çünkü, içinde ki mikroplar edeni ile hastalanmamıza neden olurken, aslında vücudumuzu mikropları yakalayarak korur İşte, bebeklerde balgama neden olan olası sebepler.

Bebekte balgam neden olur?

Bebeklerde solunum yolları yeterince gelişmediğinden toz, partiküller ve mikroplar kolaylıkla akciğer ve solunum yollarında tahrişlere neden olur. Mikropların birikimi ile, burun tıkanması ve genizde mukus birikimi balgama neden olur.

Bebeklerde balgamın bir diğer nedeni, grip, soğuk algınlığı, mevsimsel salgınlardır.

Bebeğin soluduğu havanın kirli olması, sigara dumanının solunması, toz ve mikropların solunuma girmesi, emzik, biberon ve mama kaşığının kirli ve pis olması, boğaz ve solunum yolunu tahriş ederek balgama neden olabilir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Balgamın renginin koyu sarıysa, solunum yolunda mikrop ve virüs birikmiştir. Zatürre ve bronşit oluşacaktır.

Balgamın rengi griyse, hava kirliliği ve sigara dumanı kaynaklıdır. Önlem alınmazsa sarı renge döner ve solunum yolunda hasar yaratır.

Balgam yeşil renk ise, solunum yolunda bakteriler vardır. Akut bronşit ve akciğer apsesi oluşacaktır.

Bebeklerin akciğerlerinde oluşan balgam, solunumda zorluk yaratır ve bebek hırıltılı nefes almaya başlar. Beslenme bozuklukları, huzursuzluk, uykusuzluk ve ağlama çok sık karşılaşılan durumdur. İşte, bu nedenle bebeklerde balgamın çıkarılması gerekmektedir.

Bebeklerde balgam nasıl çıkarılır?

Biz yetişkinler öksürerek balgamı çıkarabiliriz fakat bebekler bunu kolaylıkla yapamaz. Bu durumda yapılacak olanlar vardır.

Bebek öksürüyorsa bebeği yüzükoyun yatırın ve sırtına hafifçe vurarak balgamı çıkarmasını sağlayın.

Balgam çıkaramayan bebeklerin başının altına yastık desteği yapın ve dik olarak uyumasını sağlayın. Bu sayede balgamın daha fazla birikmesi engellenmiş olur.

Bebeğin olduğu odanın havası temiz tutulmalıdır, odada sigara içilmemelidir. Odanın %50 nemli olması gerekir. Odanın havasının kurumasına engel olmak için bir kap su ısıtılır ve odaya bırakılır. Bu sayede bebek rahat nefes alır.

Bebeğinizin boğazını yumuşatmak için, ılık su ve limon karışımı içine bal ekleyerek bebeğe verin. Bu karışım, balgamı çıkartır.

Bebeğe bol su içirin.

Her şeyden önemlisi bebeğinizi mutlaka doktora götürün ve tavsiyelerini uygulayın.

Leave a Reply