Balın faydaları nelerdir Bal neye iyi gelir

bal

Balın faydaları nelerdir, gerçek bal nasıl anlaşılır, bal hangi hastalıklara iyi gelir, balın bilinmeyen faydaları liste halinde sizin için derledik. Bal dünyanın en güçlü antioksidandır. Bal, içinde bakteri barındırmayan ve pek çok hastalığa, kansere karşı koruyucu etkisi olan bir gıdadır. Fakat, tüm bu faydalar balın saf olması ile oluşur. Saf olmayan ve içine glukoz ve şeker katılan bal vücuda faydadan çok zarar vermektedir. İşte, balın faydaları;

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Balın gerçek ya da sahte olduğunu anlamanın bir yolu yoktur. Sadece tahlil için laboratuvarlara yollanan balların gerçekliği ispat edilir ya da Tarım Bakanlığının verdiği organik sertifikalı ballar tercih edilebilir. Fakat, bilinmesi gereken şey, her balın içinde şeker katkısı olmasa bile iyi olmadığıdır. Besin değeri yüksek olan bal, pastörize edilmemiş, herhangi işlemden geçmemiş olan doğal ve organik baldır. Bir de, balın üretildiği alan ve bölge, bitki, çiçek florası çok önemlidir.

Balın sağlığa faydaları

Doğal tatlandırıcı

Pastane ürünleri, çay ve kahvede olan rafine şekerden kurtulamıyorsanız, bal kullanmanız önerilir. Doğal bal, rafine şekere göre daha az şeker içermektedir.

Yaralar

Deride oluşan yanıklar, yaralar, kesiklerin mikrop kapmaması için üzerine bal sürülebilir. Bal içinde mikrop ve bakteri barındırmamaktadır. Her 12 saatte bir defa bal yara üzerinde tekrarlanmalıdır.

Antioksidan etki

En kuvvetli antioksidan olan bal, serbest radikallere karşı koruma yapmaktadır. Rafine şeker yerine bal kullanmak, kanser, kalp hastalıklarından bizi korur. Fakat bunu yapmak için şeker hastalığınızın olmaması gerekmektedir.

Enerji

1 kaşık bal, vücut için gerekli olan enerjiyi vermektedir. Bu nedenle, özellikle spor yapanlara karbonhidrat tozları ve enerji içecekleri yerine kullanılması tavsiye edilir.

Öksürük

Öksürük için 1 bardak sıcak suya 2-3 çay kaşığı eklenerek kullanılabilir. 2 yaş altı çocuklarda önerilmeyen bu reçete, yarım çay kaşığı karabiber eklenmesi ile daha da kuvvetlenir.

Kolesterol

Düzenli bal yiyenlerin kolesterolleri %5 oranında düşmektedir.

Reflü

Reflüye iyi gelen bal ve sirke karışımı, mide asidinin salgısını yavaşlatır ve reflü kaynaklı ağrıları keser.

Cilde faydaları

İltihaplar ve bakterileri temizleyen bal, ciltte sivilcelerde, aknelerde tedavide önemli yer tutar. Aknelerde, cilt altında olan iltihapları engeller. Nemi cilde hapsederek, cildin daha esnek olmasını sağlar.

Düzenli olarak bal yiyenlerde kalori alımı artar. Bu nedenle, bal yerken dikkatli olmak gerekir. Şeker hastalarına arada sırada bal yemek önerilir. Fakat, düzenli yenilmemelidir. Bebeklerde bal, gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle 2 yaş altı bebeklere önerilmez.

One Response

  1. Gürbüz Köse 26 Ocak 2016

Leave a Reply