Bağırsak kurdu belirtileri ve tedavisi

bağırsak kurdu

Bağırsak kurdu nedenleri belirtileri ve tedavisi

Bağırsak kurdu belirtisi nelerdir, bağırsak kurtları nasıl tedavi edilir, korunmak için neler yaplamılıyız. Bağırsaklarda oluşan parazitlere bağırsak kurdu denilmektedir. İyi pişmemiş yiyeceklerden veya çiğ yemeklerden bulaşan bağırsak parazitleri hemen tedavi edilebilir. İnce ve kalın bağırsaklarda yaşayan parazitler bazen mesaneye de yerleşebilir. En çok görülenler kıl kurdudur. 1-2 milimetre veya birkaç metreyi bulabilirler. İşte, bağırsak kurdu belirtileri ve tedavisi;

Bağırsak kurdu belirtileri nelerdir?

Karın ağrısı, midenin hemen üzerinde olan ağrı, bulantı ve kusma,

İshal ve kilo kaybı, iştah kaybı, iştahta azalma,

Bağırsak iltihabı, uyku sorunları, baş dönmesi olarak sayılabilir.

Fakat bağırsak kurdu bağırsak dışlında bir alanda kistleşme yaparsa, ateş, sarılık, vücudun alerjik tepki yaratması, sinirsel sorunlar, körlük yaratabilir.

Bağırsak kurdu neden olur?

Bağırsak iltihabı sığır eti ve balıktan bulaşır. Bu larvalar vücuda alındıktan sonra hastalık hemen başlar.  Bağırsak kurdu taşıyıcısı olan hayvan dışkısı ile parazit ve yumurta bırakır. Kirlenen su, toprak veya hayvanlarla temas edildiğinde larvalar insanlara bulaşır. Bu larvalar, bağırsaklara tutunur ve burada büyümeye başlar. Üzerinde larva kistleri barındıran et veya balık yeterince pişirilmeden yenilirse hastalık gene bulaşır. Bağırsak kurtları canlıları taşıyıcı olarak kullanır.

Pireler, bazı böcekler, fare ve sıçan dışkılarını yerken bağırsak kurdu larvasını alırlar. Bu böcekler sadece taşıyıcıdır ve insanlara taşıyarak, cüce şerit tenyası bulaştırabilir. Hasta kişinin dışkısında bağırsak kurdu paraziti vardır. Kişi, tuvalet temizliği yapmaz, tuvaletten sonra elini sabunlamazsa parazitler tekrar vücuda alınır. Özellikle köpeklerin dışkısında ve kılları içinde bağırsak kurdu parazitleri olabilir.

Bağırsak kurdu tedavisi nasıl yapılır?

Bağırsak kurdu tedavisinde, kullanılan ilaçlar bağırsak tarafından emilmez. Bu ilaçlar ile bağırsaklara yapışan tenyaları ve yumurtaları yerinden söker ve direk olarak dışarıya atar. Bu ilaç tedavisi ile yaklaşık olarak %96 oranında başarı elde edilir.

İltihap eğer bağırsaklar dışında bir yer bulunmuşsa kişiye iltihap önleyici ilaçlar verilir. Eğer, bağırsak kurtları akciğer, karaciğer gibi organlara gelişirse ölümcül olabilir. Bu durumda hemen cerrahi müdahale yapılır.

Koruyucu önlemler

Eller tuvalet sonrası ve dışarıdan eve gelince mutlaka sabun ile yıkanmalıdır.

Meyve ve sebzeler bol su ile yıkanmalı ve sirkede bekletilmelidir,

Et, yüksek ısıda pişirilmelidir,

Balığı 24 saat, eti 12 saat dondurucuda tutmak larvaları öldürür,

Köpeğiniz varsa bağırsak kurduna karşı düzenli aşılatın.

Leave a Reply