B3 Vitamini Hakkında Detaylı Bilgi

b3 vitamini

B3 Vitamini Nedir, Hangi gıdalarda bulunur, b3 vitamini eksikliği ve fazlalığı Hakkında Detaylı Bilgiler vermeye çalıştık, işte detaylar. Niasin ya da niyasin olarak da adlandırılan B3 vitamininin temel özellikleri kolesterolün düşürülmesi, kan şekerinin dengede tutulması, besinlerle alınan yağların işlenmesi ve hücrelerdeki genetik fonksiyonların sürekliliğine yardım etmesidir. Vücutta enerji üretimi için gerekli olan B3 vitaminine olan ihtiyaç kas zayıflığı, iştahsızlık, halsizlik, sindirim sorunları ve cilt enfeksiyonlarında daha da artmaktadır. B3 vitamini en fazla balık, et, süt, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve yumurtada bulunmaktadır.

B3 vitamini içeren gıdalar

Ton balığı: Aynı miktarda light konserve ton balığı günlük ihtiyacınızın %62’sini karşılamaktadır.

Hindi eti: Fırında pişirilmiş hindi göğüs etinde 6,8 mg B3 vitamini bulunmakta ve ihtiyacın %34’ünü karşılamaktadır.

Tavuk eti: 100 gram kadar derisiz tavuk göğüs eti 13,7 mg B3 vitamini içermekte ve vücudun günlük ihtiyacının %69’unu karşılamaktadır.

Kuzu eti: Özellikle kuzu kıymasının 100 gramında &,0 mg B3 vitamini yer almaktadır.

Sığır eti: Yine aynı miktardaki sığır etinde +,8 mg B3 vitamini yer almakta ve vücudun ihtiyacı olan miktarın önemli bir kısmını karşılar.

Kuşkonmaz: Haşlanmış olarak tüketilen 100 gram kuşkonmaz, vücudun günlük ihtiyacının %5’ini karşılar.

Somon: 100 gram somon balığında 10,1 mg B3 vitamini bulunmaktadır. Günlük B3 vitamini ihtiyacınızın %50’sini karşılar.

Kılçıksız buğday: 100 gram kadar pişmiş buğday B3 vitamini ihtiyacınızın %13’ünü karşılamaktadır.

Bu gıdalara ek olarak Yeşil bezelye, Brüksel lahanası, yeşil fasulye, yer fıstığı, tatlı patates, soya sosu, karnabahar, ıspanak, patlıcan, brokoli, domates, karide, rezene, havuç, mısır, biber, kavun, pazı ve kale gibi besinler de B3 vitamini içermektedir.

B3 vitamini eksikliği ve fazlalığı

B vitaminleri enerji ağlayan vitaminlerdir ve özellikle B3 vitamininin eksikliğinde kişilerde halsizlik ve kaslarda zayıflık en önemli belirtileridir. Ayrıca sindirim ve cilt problemleri de yaşanabilmektedir. B3 vitamini eksikliği çok yaşanan bir sorun olmamakla birlikte, fazla olması toksik etkiye sebebiyet vermediğinden güvenli kabul edilmektedir. Ancak B3 vitamini takviyesi alanlarda üst sınır 35 mg olarak belirlenmiştir ve fazla alımında mide rahatsızlıkları, baş dönmesi, gaz ve ağız içi ağrıları gibi sorunlar görülebilmektedir. Ayrıca, niyasin histamine sebebiyet verdiğinden alerji hassasiyeti bulunanlarda alerjik belirtileri arttırabilmektedir.

B3 vitamini ve hastalıklarla olan bağlantısı

B3 vitamini en başta kolesterolün düşürülmesinde, osteoartrit tedavisinde ve Alzheimer riskinin azaltılmasında öne çıkmakta ve bu hastalıkları önlemede kullanılmaktadır. Ayrıca hiperaktivite, dikkat eksikliği, damar sertliği, bağırsak hastalıkları, tip1 ve tip2 diyabet, tat ve koku alma bozuklukları, alkol bağımlılığı, erkeklerde ikinci kalp krizi riskinin düşürülmesi, multipl skleroz, adet sancıları, romatoid artrit, baş dönmesi ve araç tutması, uykusuzluk, depresyon, migren, katarakt, kolera, gut, akne ve HIV gibi sorunların tedavisinde ve görülme ihtimallerinde azalma sağlamaktadır.

Leave a Reply