B12 vitamin eksikliği belirtileri ve tedavisi

B12 vitamini

B12 vitamin eksikliği nelere yol açar, B12 vitamin eksikliği nasıl giderilir, b12 nelerde bulunur işte ayrıntılar. B12 vitamini vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan alınması gereken bir vitamindir. Gıdalarla vücuda alınan B12 vitamini, kırmızı kan hücresi üretimi, DNA ve sinirler için gereklidir. B12 vitamini eksikliği en fazla yaşanan sorunlar arasındadır. Çünkü, gıdalarla alınsa bile yeterince emilememesi, vücudun ihtiyacı kadar alınmaması başlıca sorunlardır. İşte, B12 vitamin eksikliği;

B12 vitamin eksikliği kimlerde görülür?

B12 vitamin eksikliği çok farklı nedenler ile oluşabilir. Mide kelepçesi gibi ameliyat olanlarda Vücut B12 vitaminini amme ve kullanma yeteneğini kaybeder. Vejetaryenlerde B12 vitamin eksikliği oluşur. Crohn, çölyak hastalığı yaşayanlarda B12 eksikliği oluşur. Mide asidi üretiminde sıkıntı yaşayanlarda B12 vitamin eksikliği oluşur. 50 yaş üzeri olanlarda, şeker hastalarında, vejetaryenlerde, alkol kullananlarda, zayıflama ameliyatı olanlarda B12 vitamin eksikliği oluşur.

B12 vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

B12 eksikliğinde kanda oksijen seviyesi düşer. Bu durumda organlara çok daha az oksijen gider. Buna bağlı olarak baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik oluşur. Cilt solgundur, boğazda ağrı, çok hızlı morarmalar, diş eti kanamaları, ishal ve kabızlık, baş ağrısı yaşanabilir. Uzun dönem ve tedavi edilmeyen B12 vitamin eksikliğinde, sinir hücrelerinde hasar oluşabilir. Bu durumda, el ve ayaklarda karıncalanma, yürüme güçlüğü, denge sorunları, depresyon, halüsinasyonlar, hafıza zayıflığı, zihin karışıklığı, kas zayıflaması oluşur.

B12 eksikliği tedavisi

B12 vitamin eksikliğinde altta yatan bir rahatsızlık varsa onun tedavisi yapılır. Bunun dışında et, balık ve tavuk, peynir, süt, yumurta tüketilmelidir. Bazen doktorlarB12 takviyeleri verebilir. Bu durumda çok daha hızlı şekilde sorun çözümlenir.

B12 ve Alzheimer

B12 vitamini eksikliğinde hafızada sorunlar, düşünme yeteneğinde çeşitli aksaklıklar oluşabiliyor. Fakat, Alzheimer hastalarına yüksek doz B12 vitamini verilse bile bir değişim olmamaktadır. Bu konuda olan araştırmalar halen devam etmektedir.

B12 vitamini ne kadar alınmalıdır?

1-3 yaş, 0.9 mcg,

4-8 yaş, 1.2 mcg,

9-13 yaş, 1.8 mcg,

14-18 yaş, 2.4 mcg,

Yetişkinler, 2.4 mcg,

Gebelik ve emzirme, 2.6 mcg.

B12 fazlası ve B12 vitaminin zararları

B12 vitamininin bilinen bir zararı yoktur. Fakat, hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışarak kullanılmalıdır. Vücutta yüksek kırmızı kan hücresi varsa, başlamadan doktora danışılmalıdır. Leber hastalığı, kobalt alerjisi olanlara B12 takviyesi önerilmez. Folik asit takviyesi kullanılmadan önce, B12 vitamin seviyesi ölçümlenmelidir.

One Response

  1. Benexol 17 Temmuz 2018

Leave a Reply