Ayak şişmesi nedenleri nelerdir, nasıl geçer?

ayak şişmesi

Ayak şişmesi nedenleri nelerdir, ayak şişmesi nasıl geçer?

Ayak şişmesi, fiziksel travmalar ya da vücutta olan çeşitli hastalıklar kaynaklı oluşur. Böbrek hastalıkları, kalp hastalıkları, ödemler, karaciğer hastalıkları, hamilelik, ilaçların yan etkisi ile oluşabilir. genelde, küçük damarlardan sızan sıvının yumuşak dokularda toplanması ile oluşur. Bu durumda şişmeler oluşur. İşte, ayak şişmesi nedenleri ve tedavisi;

Ayak şişmesi nedenleri

Ayak şişmesinde şişlik sadece 1 ayağı etkiliyorsa, sakatlık kaynaklıdır. Fakat, her iki ayak birden şişiyorsa kalp hastalığı gibi kronik bir hastalıktan şüphelenilir.

Sakatlıklar

Genelde tek ayağın bir yere vurulması ya da travma alması ile oluşur. ayak ve bileğinde şişme ile kendini belli eder. Eklem içinde oluşan kanama nedeni ile şişme aniden oluşabilir. Bağ doku yırtılması, kemik kırılması başlıca şişme nedenleridir. Sakatlanmadan yaklaşık 1-2 saat veya ertesi gün oluşan şişmelerde, eklemlerde tahrişler oluşmuştur. Aşırı eklem sıvısına neden olan bağ doku yırtılmaları başlıca belirtilerdir.

Kalp sorunları

Kalp yetmezliği ve çeşitli kalp hastalıkları ayak bileği ve ayaklarda şişmelere neden olabilir. Kalbin çalışma hızı yavaşlarsa gerektiği kadar kan pompalanmaz. Bu durumda damarlarda basınç oluşur. sıvılar ayaklarda toplanmaya başlayarak şişmelere neden olur.

Böbrek sorunları

Fazla sıvıyı vücuttan atan ve vücutta elektrolit dengesi sağlayan böbrekler, düzgün çalışmadığında ya da bir aksaklık yaşadığında denge bozulur. Çevre dokularda sıvı sızmaları oluşarak ayaklarda şişmeler oluşur.

Karaciğer hastalığı

Karaciğerde oluşan bazı hastalıklar kaynaklı olarak, hormon ve sıvı düzeylerinde. Çeşitli değişimler olur ve ayaklarda ödemler oluşur.

Gut hastalığı

Yüksek seviyede olan ürik asit bazı eklemlerde kristalleşir. Bu durumda iltihap, şişlik ve ağrılı eklemler oluşur. Belirtiler gece daha da şiddetlenir.

Artrit

Eklemi saran zarın iltihabı ile oluşur. Ayak ve bilek eklemlerinde şişlik ve ağrı yapar.

Kan pıhtısı

Kan pıhtıları damarlarda tıkanıklığa neden olur. Kan bu durumda kalbe geriye döner. Çoğu zaman tek bacakta ortaya çıkmaktadır. Baldırda ağrı ve şişmeye neden olur. Bu durumda tıbbi destek mutlaka alınmalıdır.

Hamilelik

Hamilelikte ayak şişmesi çok yaygın bir durumdur. Bu durum, aşırı kilo alınması, genişleyen rahimin bacaklara baskı yapması, hormonların artışı ile vücudun sıvıyı tutması ile oluşur.

İlaç yan etkileri

İltihap sökücüler, hormon ilaçları, antidepresanlar, diyabet ilaçları, tansiyon ilaçları ayaklarda şişmelere neden olabilir.

Uzun süren hareketsiz kalmak

Hareketsiz uzun süre kalmak, ayak, bacaklarda şişmelere neden olur. Uzun süre otobüs yolculuğu ya da uzun süre uçak yolculuğu başlıca nedenlerdir. Yerçekimi nedeni ile sıvılar ayaklarda toplanmaya başlar.

Lenfödem

Lenf sisteminde tıkanıklık, dokularda lenf sıvısı birikimi, ayaklarda ve bacaklarda şişmelere neden olur.

Obezite, uzun süre ayakta durmak, cinsiyet ayak şişmesine neden olur.

Ayak şişmesi tedavisi

Şişen ayağın, kalp seviyesinin üzerine kaldırılması şişmeyi azaltır. Gün içinde düzenli olarak 20 dakika da bir defa hareket edin ve yürüyün.

Günde 2 defa 200 mg. magnezyum desteği alın, egzersiz yapın, daha az tuz fazla su için,

Buz torbası ile kompres yapın, masaj yaptırın, kilo verin.

One Response

  1. BİLAL KARA 16 Haziran 2020

Leave a Reply