Anne karnında bebeğin ters durması durumu

bebeğin ters gelmesi

Bebeğin ters durması, bebeğin başının doğum kanalına girmesi yerine bacakları ile girmesine verilen isimdir. Gebeliğin başlarında bebek hep ters durur fakat doğuma yakın sürede dönerek doğum şeklini alır. Çok az bebek kalçası ve bacakları doğum kanalına dönük olarak kalır. İşte, bebeğin ters durması;

Bebekler neden ters durur?

Bebeklerde ters durmanın başlıca nedeni bebeğin premature bebek olmasıdır.

Kromozomal anormallikler,

İkiz ve üçüz gebelikler,

Daha önce ters bebek doğumu yapmak,

Uterin anormalliği,

Pelvik tümörler,

Plasentada olan erken ayrılmalar,

Amniyon sıvısında azalma ya da fazlalaşma olması,

5 bebekten fazla doğum yapmak,

Hidrosefali,

Miyotonik distrofi olarak sayılabilir.

Ters duran bebeklerde, saf makat, tam makat ve ayak geliş olmak üzere en fazla görülen üç tür vardır. Bu tarz durumlar doğuma az kala ultrasonografi ile anlaşılır. Bu durumda doktorlar bu bebeklerin doğumunda sezaryen kullanmayı tercih ederler. Fakat, daha önceki hamileliğinde ters duruşlu bebek doğuran anne adaylarında normal doğum kullanılabilir. Genelde 34 haftalık olan gebelerde, bebek sağlıklı ise, annenin pelvisi dar değilse ve bebek normal kilodaysa bebek normal doğum ile dünyaya gelebilir. Annede pelvik darlık varsa, bebek ayakları ile geliyorsa, iri bebekse mutlaka sezaryen önerilir.

Makat doğum riskleri nelerdir?

Zor doğum yapma, doğum kanalında hasar, fetusta femur kırığı,kordon sarkması, testis hasarı, beyin hasarı, kanama riski vardır.

Ters duran bebeklerin başlıca nedeni, gebelik yaşının ileri veya küçük olmasıdır. Genelde rahim kanalı bir armuda benzer. Doğuma yakın sürede bebek, armudun dar olan kısmına doğru en rahat şeklini alır. Rahimde olan şekil bozuklukları, bebek anormallikleri bu olaya zemin hazırlayabilir. Amniyon sıvısının az ya da çok olması, rahim gevşekliği ters bebeklere neden olabilir. Bebek anne karnında ters çevrilebilir bu işleme, eksternal sefalik ismi verilir. Başarı şansı %50 civarındadır. Pek çok bebek buy işlem ile hayatını kaybettiğinden uygulanmamaktadır.

Leave a Reply