Bebek tuzlamanın zararları, Bebek neden tuzlanır

bebek tuzlama ölüme yol açabiliyor

Bebek tuzlamanın zararları, Bebek neden tuzlanır

Anne adayları bu habere dikkat! Bebek tuzlama ölüme yol açabilir

Anadolu’da birçok yörede uygulanan bebek tuzlama uygulamasına karşı uzmanlar ölüme neden olabileceği için uyarmaktadır. Büyüdüklerinde terleri kokmasın diye tuzlanan bebekler, sıvı kayıplarına maruz kalabilmekte hatta beyin kanaması bile olabilmektedir.

Daha çok Adana ve Hatay çevrelerinde uygulanan bebek tuzlama, bebekler doğar doğmaz yapılmaktadır. Henüz dünyaya yeni gelen bebeğin bedenine sürülen tuz su kaybı yaşamasına sebep olmaktadır. Doktor desteği almayan ve kendi düşünceleri açısından bebeklerini korumaya çalışan aileler, istemeden de olsa bebeklerinin beyin kanaması geçirip ölmelerine de sebep olabilmektedirler.

Anadolu’nun farklı bölgelerinde de bebekler doğar doğmaz toprak ile sarılmaktadır. Bu uygulama neticesinde de bebekler tetanos olabilmektedirler. Çoğunlukla da bebekler doğduktan sonra birkaç defa ezan okunmadan anne sütü verilmeyen bölgeler var. Gözlerinin daha iyi göreceği düşüncesiyle limon suyu damlatılıyor. Bu tür geleneksel uygulamalar ilk başta olumsuzluk oluşturmasa da ileride ciddi sağlık sorunları olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Yeni doğan bebeklerin tüm vücudu geleneksel olarak aile büyüklerince tuz ve zeytinyağı ile ovalanmakta ve banyo ettirilmektedir. Maalesef cilt tarafından emilen aşırı tuz, hipernatremi denen kanda tuz oranının  artması sorununa yol açmakta, hayatı tehdit eden ciddi bir sorun oluşmaktadır. Bunun sonucunda hayatını kaybeden bebeklerin olduğu bilinmektedir.

Doktorlar, bu tür geleneksel uygulamalara tevessül eden anne ve babalarla birlikte aile büyüklerine bebeklerin büyütülmesi ve bakımı ile ilgili sağlık kuruluşlarından destek almalarını önermektedirler. Bu uyarılar zamanla etkisini göstermekte ancak oldukça yavaş olmaktadır. Sağlık bakanlığı ve doktorların uğraşları neticesinde bu tür geleneksel inanışlar dolayısıyla meydana gelen bebek ölümlerinin azaltılmasına çalışılmaktadır. Eskiden bebeğe hemen süt verme oranı %8’lerdeyken bugün bu oran %20’lere kadar çıkarılabilmiştir. Burada ailelerin sağlık kuruluşlarına giderek destek almalarının büyük bir payı bulunmaktadır.

Anadolu’da uygulanan bebek tuzlama, toprakla sarma, anne sütünün birkaç ezan okunmadan verilmemesi gibi alışkanlık ya da geleneksel uygulamaların ortadan kaldırılması veya azaltılması ailelerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile sağlanabilecektir. Bebeğinin sağlıklı olmasını isteyen her anne ve baba gibi bu yöntemlere yönelen anne ve babalar, farkında olmadan bebeklerinin hayatına mal olacak yanlışların içine girebilmektedir. Ebeveynlerin ve ailelerin bilgilendirilmesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır.

Leave a Reply