Aldesteron fazlalığı (Hiperaldesteronizm – Conn sendromu)

aldesteron fazlalığı hiperaldesteronizm

Aldesteron fazlalığı ya da hiperaldesteronizm; böbrek üstü bezlerinde üretilen bir hormon olan aldesteron salgısındaki artışla birlikte, böbreklerde üretilen renin maddesindeki düşüklük, potasyum düşüklüğü ve sistemik tansiyon yükselmesi ile ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Conn sendromu olarak da adlandırılmaktadır.

Aldesteron fazlalığı nedenleri

Hastalığın en sık görülen nedeni yaklaşık %60’lık bir oranla, tek taraflı böbreküstü bezi tümörleridir. Tek taraflı böbreküstü bezinin çıkarılması yoluyla tedavisi yapılmaktadır. Diğer bir nedeni de sebebi bilinmeyen aldesteron fazlalığıdır. Kısaca IHA olarak adlandırılan bu durum yaklaşık %35 oranıyla ikinci sıradaki nedenidir. Bu gruptaki hastaların cerrahi olarak fayda görmeleri mümkün değildir. Hayat boyu süren ilaç tedavisi yapılması gerekebilmektedir.

Aldesteron fazlalığı belirtileri ve bulguları

Daha çok 30-60 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda görülmektedir. Görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre %40 daha fazladır.

Bu hastaların büyük bir kısmında şikayet ve yakınma belirtisi olmaz. Potasyum düşüklüğüne bağlı olarak kaslarda güçsüzlük, baş dönmesi, kramplar, görmede bozukluklar, baş dönmesi, bulantı ve kusma ile birlikte çok su tüketme ve sıklıkla idrara çıkma görülür. Ödem oluşumu nedeniyle ayaklarda şişlikler, tansiyon yüksekliği, kan şekeri seviyesinde artış, böbrekte ultrasonla görülen basit kistler başlıca belirti ve bulgulardır.

Aldesteron Hastalığın tanı ve tedavisi

Hiperaldesteronizm’in tanılamasında böbreküstü bezlerinin bilgisayarlı tomografisi ve MR ile 5 mm’lik kesitlerle taraması yapılmakta ve tümörün varlığı belirlenmektedir. Tanılama tek taraflı böbreküstü bezi tümörünü gösteriyorsa, tedavisinin tek yolu cerrahi müdahaledir. Cerrahi uygulama sonrası hastaya düşük sodyum diyeti verilmekte yani tuz tüketimi kısıtlanmakta, ideal vücut ağırlığına inmesi sağlanmaktadır. Hasta sigara içiyorsa yasaklanır, tansiyonu düşürücü ajanlar kullanılır ve potasyum kısıtlamasına gidilir. Hastanın belirli periyotlarla kontrolleri devam ettirilir.

Leave a Reply