Akneleri yok eden 6 doğal ve etkili tedavi yöntemi

akneleri-yok-eden-6-dogal-yontem

Akne nasıl geçer, ne kullanmalıyım, bu sorunu ne geçirir gibi soruların cevaplarını arıyorsanız, işte sizler için hazırladığımız akne ile mücadele etmenizin doğal yolları ve tedavisi için araştırmamızı okumaya devam edin. 

Akneler ya da sivilcelerinizle başınız dertte mi? Sivilceleriniz bir türlü geçmek bilmiyor mu? Pürüzsüz bir cildiniz olmasını mı istiyorsunuz? İşte, bilimsel olarak da kanıtlanan ve evinizde kendinizin uygulayabileceği aknelerden kurtulmak için yapabileceğiniz yöntemler.

Akneleri yok etmek için Yöntem 1 – Buharla yüzün temizlenmesi:

a- Ön hazırlık yapın: Saçlarınız yüzünüze doğru dökülüyorsa, öncelikle saçlarınızı geriye doğru çekin ve bir saç lastiği ya da toka yardımıyla tutturun. Yağ bazlı olmayan hafif bir yüz temizleyicisiyle yüzünüzü yıkayın. Özellikle gliserin, ayçiçeği yağı ve üzüm çekirdeği yağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü diğer yağları en iyi şekilde absorbe edebilen ve çözebilen yağlar bunlardır.

  • Temizlik yaparken parmaklarınızın ucunu kullanın. Sünger ya da lif gibi ürünler cildinize hasar verebilir.
  • Kullandığınız temizleyiciyi dairesel hafif hareketlerle masaj yaparak uygulayın. Ovalamaktan kaçının, yalnızca yüzünüzdeki kir ve yağların gevşemesini sağlayın.
  • Ilık su yardımıyla yüzünüzü durulayın.
  • Son olarak da yumuşak bir havluyu yüzünüze vurarak kurulayın. Havluyla yüzünüzü ovalamaktan sakının.

b- Bitkisel uçucu yağlar tercih edin: Sırlayacağımız yağların tamamı antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bunlar aknenin nedeni olan bakterileri öldürdüğü gibi, tekrardan oluşmalarını da engellemektedir. Dilerseniz lavanta yağı kullanarak endişeli halinizi ortadan kaldırabilir, kekik yağı kullanarak da üst solunum yolu enfeksiyonunuz varsa tıkanmayı önleyebilirsiniz.

  • Bazı kişilerde nane yağlarına karşı hassasiyet vardır ve tahrişe yol açabilir. Kullanmadan önce bileğinize sürün ve 10-15 dakika kadar bekleyin. Sorun olmadıysa kullanın. Bir ölçek kabın çeyreğine 1 damla nane yağı ilave ederek uygulayın. Nanede mentol vardır ve mentol antiseptik özelliğinin yanı sıra bağışıklığı da güçlendirmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren diğer bir yağ da kekik yağıdır ve antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Ayrıca kan dolaşımını da arttırmaktadır.
  • Antimikrobiyel özellikte olan bir diğer yağ da ayn-ı sefa yağıdır ve iyileşmeyi hızlandırmaktadır.
  • Lavanta yağı da endişe ve can sıkıntılarını yatıştırıcı özelliktedir. Antibakteriyel özelliğinden dolayı akne tedavisinde faydalıdır.

c- Buhar için su hazırlayın: Bir tencerenin ¼’ü kadar su doldurun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra yukarıda sıraladığımız bitkisel yağların birinden 1-2 damla içine damlatın.

  • Elinizde bitkisel uçucu yağlardan bulunmuyorsa içine yarım çay kaşığı kuru ot ilave edebilirsiniz.
  • Yağ ya da otu ekledikten sonra bir süre daha kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra buhar uygulaması yapabileceğiniz bir yere geçin. Kaynattığınız karışımın sizi yakacak kadar yakın olmamasına dikkat edin. Üzerine eğilerek buhar uygulaması için bir süre kalmanız gerekecektir.

d- Cildinizin hassasiyeti var mı yok mu test edin: Bitkisel uçucu yağlara karşı herhangi bir hassasiyetiniz bir deneme testi yapın. Yağları cildinizde bir dakika bekleterek deneyebilirsiniz. 10 dakika süreyle yüzünüzü buhardan uzaklaştırın ve bekleyin, şayet bir tepkiniz olmadıysa suyu yeniden kaynatarak buhar uygulamasını sürdürün.

e- Yüzünüze buhar uygulaması yapın: Başınızı bir havlu ya da bezle örterek buhara yaklaşın ve yüzünüzü buhara yaklaştırıp eğilin.

  • Buharın gözlerinize zarar vermemesi için gözlerinizi kapatın.
  • Buhara eğildiğinizde aradaki mesafenin 30 cm kadar olmasına özen gösterin ki yanmasın. Kan damarlarının genişlemesi ve gözeneklerin açılması için sıcaklık gerekir, fakat ısının cildinize zarar vermemesine dikkat edin.
  • Başınız eğikken normal bir şekilde rahatça nefes alıp verin. Yüzünüzü 10 dakika süreyle buhara tutun.

f- Cildinize bakım yapın: Buhar uygulamasının ardından yüzünüzü yıkayıp temiz ve pamuklu bir havlu ile yüzünüze tampon yapıp kurutun. Havlu ile yüzünüzü kesinlikle ovalamayın çünkü tahriş edebilir. Cildinizin gözeneklerini tıkamayacak ya da aknelerin kötüleşmesine yol açmayacak komedojenik olmayan bir losyon ile veya krem ile nemlendirme yapın.

  • komedojenik olmayan bakım ürünleri, sivilce ve siyah noktaların oluşumunu tetiklemez.
  • Saf Hindistan cevizi yağı ya da sarımsak karışımlı olanı cildinizi nemlendirir. Bir diş sarımsağın suyunu Hindistan cevizi yağı ile karıştırıp buzdolabında 30 gün süreyle muhafaza edebilirsiniz.

g- Buhar uygulamasını düzelme olana kadar yapın: İlk başlangıçta her gün iki kez buhar uygulaması yapabilirsiniz. 15 günden sonra cildinizde fark edilir bir düzelme göreceksiniz. O zaman da günde bir defa buhar uygulaması yapabilirsiniz.

Akneleri yok etmek için Yöntem 2 – Bitkisel maske uygulaması:

a- Bitkisel maskelerin ne şekilde işe yaradıklarını bilin: Bahsi geçen maskeler akneleri yok ederken, cildi de temizleyen, sıkılaşmasını sağlayan ve iyileşmesine yardım eden damar büzücü özellikli maskelerdir. Cildin kurumasına da yol açabildiği için kuru cildi olanların uygulaması sakıncalıdır. Yağlı ciltlere sahip olanlar kullanırsa cildin nem düzeyini normalleştirir.

b- Bitkisel maskenin temel bileşenlerini bir karışım yapın: 1 yumurta beyazı, 1 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı limon suyunu karışım haline getirin. Cildin iyileşmesine katkı sağlayacak en etkili malzemeler bunlardır. Bal antibakteriyeldir ve damarı büzer. Yumurtanın beyazı maskenin kalınlaşmasını sağladığı gibi damarları da büzmektedir. Limon suyu da damar büzücü özelliği ile birlikte naturel bir beyazlatıcıdır.

c- Bitkisel uçucu yağlar ekleyin: Maskenizi hazırlarken aşağıda sıralayacağımız bitkisel uçucu yağlardan yarım çay kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

  • Nane yağı
  • Bahçe nanesi yağı
  • Kekik yağı
  • Lavanta yağı
  • Ayn-ı sefa yağı

d- Hazırladığınız maskeyi uygulayın: Hazırladığınız maskeyi parmaklarınızın uçlarıyla yüz, boyun ve diğer problemli bölgelerinize iyice dağıtıp sürün.

Maskenin tamamını yüzünüze uygulamayı düşünmüyorsanız, yalnızca sorun olan bölgelere uygulama yapabilirsiniz. Maske karışımını direkt olarak akne ya da sivilcelerin üzerine uygulamak istiyorsanız pamuklu çubuk kullanmayı deneyin.

e- Maskenin kurumasını bekleyin: Maskenin kuruması ne kadar uyguladığınıza göre değişen sürelerde olur. Fakat yaklaşık 10-15 dakika içinde kurumaya başlar.

f- Yüzünüzü maskeden arındırın: Maskeyi uyguladıktan sonra 15 dakika süre geçtiyse ve de kuruduysa yüzünüzü yıkama vakti geldi demektir. Yüzünüzdeki maskeyi ılık bir suyla yıkayıp durulayın. Temiz ve pamuklu bir havlu kullanarak ovalamadan yüzünüzü kurulayın. Ovalarsanız yüzünüzün tahriş olmasına yol açabilirsiniz. Sonrasında da komedonejik olmayan nemlendirici ürünlerinden birini kullanın.

Yöntem 3- Deniz tuzu kullanılması:

a- Deniz tuzu akneyi nasıl iyileştirir öğrenin: Deniz tuzunun akneleri nasıl iyileştirdiği net olarak bilinmemekle birlikte, uzmanlar bunun yüksek tuz yoğunluğu nedeniyle bakterilerin ölmesi ya da cildin iyileşmesine katkı sağlayan mineralleri yenilemesi şeklinde olduğunu düşünmektedirler.

  • Deniz tuzu kullanımı hafif akne sorununda fayda sağlamaktadır.
  • En iyi ve etkili yöntemlerden biridir. Şayet bir dermatolog randevunuz varsa uygulamayı ona da söyleyin.
  • Aşırı şekilde deniz tuzu kullanmayın. Cildinizin kurumasına neden olabileceği gibi sebum üretimini de arttırabilir.

b- Uygulama için hazırlanın: Öncelikle yüzünüzü alkolsüz hafif bir temizleyici ürünle temizleyin. Bunu yaparken parmak uçlarınızı kullanın ovalamadan yapın. Bir dakika kadar ılık ya da soğuk suyla yüzünüzü yıkayın. Sonrada pamuklu bir havlu ile yavaşça yüzünüzü kurulayın.

c- Deniz tuzu maskesi karışımı yapın: Yüzünüzdeki akneleri yok etmek için maske yararlı olacaktır. Deniz tuzu maskesi hazırlamak için 1 çay kaşığı deniz tuzu ile 3 çay kaşığı sıcak suyu karşıtırın. Deniz tuzunun erimesi için suyun sıcak olması gerekmektedir. Ayrıca; aloevera jeli, yeşil çay veya bal gibi ürünlerden herhangi birini de karşıma ilave edebilirsiniz.

d- Maskeyi uygulayın: Deniz tuzu maskesini parmak uçlarınızla yüzünüze masaj yapar gibi yayarak uygulayın. Maskeyi göz çevresine yakın şekilde uygulamayın. Yaklaşık 10 dakika bekletin. Sonrasında ılık bir suyla yüzünüzü yıkayın ve temiz pamuklu bir havlu ile ovalamadan kurulayın.

  • Yüzünüze komedojenik olmayan nemlendirici uygulayabilirsiniz.
  • Deniz tuzu maskesini sürekli yapacaksanız, günde bir kez yapın. Çünkü nemlendirici kullansanız bile cildinizin kuruma ihtimali yüksektir.

e- Maskenin alternatifi olarak deniz tuzu spreyi de kullanabilirsiniz: Spreydeki içerik maskede kullandığınız içerikle aynıdır. Bu spreyi hazırlama için 20 çay kaşı deniz tuzu, 20 çay kaşığı sıcak su karışımı hazırlayın. İçerisine de 10 yemek kaşığı aloevera jeli, bal veya yeşil çaydan herhangi birini ilave edin. Karşımı tamamladıktan sonra bir püskürtme şişesine alın ve kullanın. Sonraları da kullanmak için buzdolabınızda muhafaza edebilirsiniz.

Deniz suyu spreyini her kullanımdan sonra yüzünüzü ılık suyla yıkamalı ve durulamalısınız. Deniz tuzu gözlerinizi yakabilir ve bu nedenle de gözlerinizi kapalı tutun. Deniz tuzu maskesindeki gibi yüzünüzde 10 dakikadan fazla bekletmeyin. Süre dolunca hemen ılık veya soğuk su ile iyice yıkayıp temizleyin. Sonrasında da komedojenik olmayan nemlendirici kullanın.

f- Bütün vücudunuz için tuz banyosu yapın: Vücudunuzda fazlaca akne ve sivilce varsa, bütün bedeninizi tuzlu suya sokmak en iyi alternatif olacaktır. Tabi sofra tuzu değil deniz tuzu kullanmaya dikkat edin çünkü daha faydalı olacaktır. Banyo için;

  • Küveti sıcağa yakın suyla doldurun. İçine 2 fincan deniz tuzunu ilave edin ve karıştırın.
  • Suyun içinde 15 dakika kadar bekleyin ve cildinizin kurumaması için bu süreyi geçirmeyin.
  • Yüz kısmınızda akneler varsa lifi suya batırıp yüzünüze koyun 10 dakika kadar bu şekilde bekleyin.
  • Sürenizi doldurduktan sonra soğuk suyla vücudunuzu yıkayın ve durulanın.
  • Cildinizi havlu ile yavaşça kurulayın ve ovalamayın. En son olarak da vücudunuza nemlendirici sürün.
  • Deniz tuzu banyosunu en fazla günde bir kez yapın.

Akneleri yok etmek için Yöntem 4 – Ev yapımı temizlik solüsyonlarının kullanılması:

a- Akneler nasıl oluşur öğrenin: Sebum vücudun doğal bir şekilde ürettiği yağ olup, fazlaca üretildiği zaman gözeneklerin tıkanmasına yol açmakta ve siyah noktalara neden olmaktadır. Cildiniz, Propioni bacterium acnes bakterileriyle enfekte olduğunda abseler, sivilceler, kistler ve çıbanlar oluşmaktadır.

b- Akneyle mücadele konusunda bilgilenin: Aknelerin oluşumundaki temel neden olan sebum, bir yağdır ve kimyadaki prensiplere bakıldığında yağların, kirlerin, hücre artıklarının ve bakterilerin yok edilmesinin en etkili yöntemi başka bir yağın kullanılmasıdır. Cildimizdeki doğal yağ, cildimizi korumakta, nemlendirmekte ve sağlıklı tutmaktadır. Doğal yağ yalnızca ciltteki kiri ve istenmeyen yağları ortadan kaldırmakla kalmaz, kullandığımız sabun ve diğer temizleyicilerin cilt soyulmaları gibi yol açtığı sorunlarına da engel olmaktadır.

c- Kendi yağınızı belirleyin: Cildinizin alerjik reaksiyon vermediği ve hassasiyet göstermediği bir yağı seçin. Mesela; alerjikseniz fındık yağını tercih etmeyin. Belirleyeceğiniz yağlar değişkendir. Fakat tüm bu yağlar komedojenik olmayan yağlar olup gözenekleri tıkamadığı gibi aknelere de yol açmaz. İşte bazı yağlar;

  • Argan yağı
  • Karite yağı
  • Kenevir tohumu yağı
  • Ayçiçeği yağı
  • Bu yağlara alternatif olarak hint yağı ve zeytinyağı da kullanılabilir. Hint yağı, cildin türüne göre kurutabilmekte ya da nemendirebilmektedir.
  • Hindistan cevizi yağı diğer yağlardan farklı orta zincirli yağ asitleri barındırmaktadır. Akneye neden olan bakterileri öldürmektedir. Sebum ise cilt gözeneklerini tıkayan uzun zincirli yağ asitlerine karşı savaşır.

d- Antibakteriyel ve antiseptik özelliği olan ikinci bir yağ belirleyin: Aşağıda sıraladığımız bitkisel uçucu yağlar akne bakterilerinin azaltılmasına katkı sağlayan özellikleri bulunmaktadır. Bu yağlar genellikle hoş kokuludurlar ve sevdiğiniz aromaya göre seçmeniz mümkün. Bu yağların cildinizde alerjik bir etkisi olup olmadığını önceden test edin.

  • Kekik yağı; Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklidir.
  • Lavanta yağı; Antibakteriyel olup sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.
  • Çay ağacı; Antibakteriyel ve antifungal özelliklidir.
  • Biberiye; Akne bakterilerine karşı antibakteriyel özellik göstermektedir.
  • Buhur/günlük; Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri vardır.

e- Yağ temizleyici karışım hazırlayın: Yağ temizleyiciyi kendiniz evde hazırlama imkanına sahipsiniz. Çok miktarda yapmak daha uygundur, fakat güneş görmeyen serin yerde saklamanız gerekmektedir. Karışım hazırlamak için belirlediğiniz ana yağın her 30 gramlık kısmı için 3-5 damla kadar bitkisel uçucu yağları ekleyebilirsiniz.

f- Doğal temizleyiciler kullanın: Hazırladığınız yağ temizleyici karışımını avucunuza dökün ve yüzünüze sürün. Bunu yaparken başka bir malzeme kullanmayın. Küçük dairesel hareketler yaparak masaj uygulaması gerçekleştirin.

g- Yüzünüzü yıkayıp temizleyin: Sıradan bir yıkama şekli etki etmeyecektir, çünkü sadece su yağın çözülmesini sağlamaz. Yağlı temizleyiciyi yüzünüzden çıkarmak için ılık suyun içinde beklettiğiniz lifi yüzünüze koyun ve yaklaşık 15-20 saniye kadar bekleyin. Yüzünüzdeki yağı hafif bir şekilde bu lifle sıyırın. Yüzünüzdeki yağı temizleyene kadar lifle bu işlemi tekrarlayın. Son olarak da yüzünüzü kurulamak için yumuşak pamuklu bir havlu kullanın. Uygulamayı her gün iki kez terledikten sonra yapmaya özen gösterin.

Akneleri yok etmek için Yöntem 5 – Temizleme alışkanlığı edinin:

a- Yüzünüzü yıkamayı alışkanlık edinin: Her gün en az iki kez yüzünüzü yıkayın. Terledikten sonra da yüzünüzü mutlaka yıkamalısınız. Banyo alışanlığınız günde bir olacak şekilde olsun, hatta ekstra gereksinimlerde duş almayı da alışkanlık haline getirin.

  • Evde kendinizin yaptığı bitkisel uçucu yağlı temizleyiciler ya da komedojenik olmayan nemlendiriciler kullanın.
  • Deniz tuzu maskesini ya da spreyini uygun şekilde kullanın. Cildinizin kurumasına yol açabilecek olan deniz tuzuna aşırı şekilde cildinizi maruz bırakmayın. Çünkü aknelerin artmasına yol açabilir.

b- Yüzünüzü uygun şekilde yıkayın: Yüz yıkamasını bir lif ya da ölü hücreleri temizlemek için bir eldivenle yıkama düşüncesinde olabilirsiniz, ancak en uygun olan yöntem parmak uçlarınızla yıkamaktır. Yüzünüzde akne varsa yüzünüzü aşındırabilecek malzemelerle yıkamayın.

Akne olan cildinize ölü hücreleri yok etmek için uygulama yapmayın, çünkü değişim vakti gelmemiş olan deriyi alabilirsiniz. Bu durum iyileşmeye başlayan bir yaranın kabuğunu almak gibidir. Dolayısıyla bu uygulamayı yapmayın ki cildinizde renk değişikliği ve izler oluşmasın.

c- Sivilceleri sakın patlatmayın: Her ne kadar kötü bir görüntüsü olsa da aknelerin ve çıbanların bazı zararlı bakterileri barındırdığını aklınızdan çıkarmayın. Patlattığınız bir sivilcenin dışarıya attığı iltihap akne bakterisi ile kaynar. Bu cildinizin akne bakterilerine maruz kalmasına neden olur. Sivilcelerinizin yok olmasından çok yayılmalarına neden olur. Sivilcelerinizi patlatırsanız cildinizde renk değişiklikleri ve izler meydana gelir.

d- Güneşten uzak durun: Güneş ışınlarının akne ve sivilcelerin iyileşmesine katkıda bulunduğu gibi bir inanış vardır. Ancak bunun bilimsel bir desteği maalesef yoktur. Daha doğrusu hem güneş ışınları hem de solaryum cilde zarar vermekte ve kanser oluşumu riskini arttırmaktadır. Akne tedavisinde kullanılan bir takım ilaçların, cildinizi güneş ışınlarına hassas hale getireceğini de unutmamalısınız.

Akneleri yok etmek için Yöntem 6- Beslenmenin düzenlenmesi:

a- Glisemik Endeksi düşük olan besinleri tüketin: Dermatologlar, beslenme şeklinin direkt olarak ciltte akneye yol açmadığını belirtmektedirler. Dünya çapında yapılan bir araştırmaya bakıldığında, genç nüfusun büyük çoğunluğunda akne sorunu yaşanmadığı belirlenmiştir. Akne sorunu olan gençlerin beslenme şekli ile olmayanların beslenme şekli kıyaslandığında, akne problemi olmayan gençlerin şekerli süt ürünleriyle beslenmedikleri görülmüştür. Bunun neticesi olarak süt ürünleri ve işlenmiş şeker oranı yüksek gıdalar tüketen gençlerin akne sorunu risklerinin neden yüksek olduğunu açıklamaktadır. Bunlar ciltte iltihaplanmayı arttırmakta ve bakterilerin gelişim gösterebileceği bir ortama zemin hazırlamaktadır. Araştırmalar glisemik endeksi düşük gıdaların akne sorununu azalttığını ortaya koymuştur. Glisemik endeksi düşük besinler, yiyeceklerle birlikte alınan şekeri kana daha yavaş şekilde veren gıdalardır. İşte glisemik endeksi düşük olan yiyecekler;

  • Yulaf ezmesi, doğal müsli ve kepek
  • Tam tahıllı ürünler, çavdar ekmeği ve tam buğday
  • Bal kabağı, pancar ve birçok sebze
  • Kuruyemişler
  • Mango, muz, ananas, incir, üzüm ve papaya gibi meyveler
  • Baklagiller
  • Yoğurt
  • Esmer pirinç, arpa ve tam tahıllı makarna

b- A ve D vitamini yönünden zengin beslenin: Glisemik endeksi düşük olan gıdaları tüketmekle birlikte, cilt sağlığınıza iyi gelebilecek besinleri de tüketmelisiniz. Burada önemli olan A ve D vitamini yönünden zengin olan gıdaların tüketilmesidir.

Aşağıda sıraladığımız besinleri de beslenmenize ekleyin;

  • Sebzeler; Ispanak, tatlı patates, bal kabağı, havuç, sakız kabağı, brokoli ve kırmızı biber
  • Meyveler; Mango, kavun ve kayısı
  • Baklagiller; Börülce
  • Kırmızı et ve balıklar; Sığı ciğeri, somon, ton ve ringa balığı ile balık yağı
  • Süt ürünleri; Yoğurt, süt ve peynirler

c- D vitamini almak için güneşe çıkın: Tükettiğimiz besinlerin bir çoğunda D vitamini yer almaz. Dolayısıyla bu vitamini almak için en etkili yöntem her hafta 10-15 dakika güneşe çıkmak ve olabildiğince cildin güneşi almasını sağlamaktır. Güneş ışınları cildinizin D vitamini üretmesini sağlar. Uzun süreler güneş altında kalmamaya özen gösterin.

d- Omega-3 yağ asitleri tüketin: Akne problemi bulunanların Omega-3 yağ asitlerinden yararlanabileceklerini söyleyebiliriz. Omega-3 yağ asitleri B4 vitamini üretimini sınırlandırmaktadır. Bu durum ise sebum üretimi arttırmakta ve akne oluşumuna yol açmaktadır. Sebum, cildin nemlenmesini sağlayan doğal bir yağ fakat fazlası cilt gözeneklerini tıkamakta ve iltihaplı aknelere yol açabilmektedir. Omega-3 yağ asidi alımlarınızı arttırarak sebum üretimini dengeleyebilir ve akne oluşumlarını önleyebilirsiniz.

Omega-3 yağ asidi bakımından zengin besinler;

  • Tohum ve kuruyemişler; Keten tohumu, keten tohumu yağı, ak ceviz, chia çekirdeği ve ceviz
  • Balık ve balık yağları; Sardalya, somon, tirsi balığı, uskumru ve alabalık gibi balıklar ve yağları
  • Baharatlar ve otlar; Kekik, güvey otu, fesleğen ve karanfil
  • Sebzeler; Çin brokolisi, ıspanak ve turp filizi

Akneleri yok etmek için bazı ipuçları:

  • Gece yatarken yastığınıza temiz bir havlu yayın. Cildinizdeki veya saçlarınızdaki yağlarla bakteriler yastıklarınızda uzun süre kalmaktadır. Bu bakterilerin yayılmasını engellemek adına bu yöntemi deneyebilirsiniz. Etkili olacaktır.
  • Akneleri yok etme sürecinde nelerin iyi gelip gelmediğini, hangi yöntemlerin fayda sağlayıp sağlamadığını belirleyin. Bu sayede akne mücadelenizde en başarılı yöntemi bulabilirsiniz.
  • Yüzünüzü doğal sabunlarla yıkayın. Sonrasında da yemek sodası ve su ile hazırladığınız macunu cildinize uygulayın. 10-15 dakika kaldıktan sonra yüzünüzü ılık veya soğuk suyla iyice yıkayıp temizleyin.Bu uygulamayı haftada birkaç kez yapabilirsiniz.
  • İleri düzeyde akne problemi olan kadınlarda sebep hormonal dengesizlikler olabilir. Polikistik over sendromu olan kadınların östrojen seviyeleri oldukça yüksek, progesteron seviyeleri de oldukça düşük olmaktadır. Buna östrojen dominansı denmektedir ve progesteron kremi ile tedavisi yapılmaktadır. Böyle sorunu olan kadınların progesteron kremi kullanmaları durumunda aknelerinin yarı yarıya azaldığı görülecektir.
  • Size verdiğimiz tüm yöntemleri denediğiniz ve uygulamaları gerektiği gibi yaptığınız halde akne sorununuzda herhangi bir iyileşme olmadıysa, en yakın zamanda bir dermatolog’tan randevu alarak muayeneye gitmelisiniz.

Leave a Reply