Akciğer Embolisi Nedir Belirtileri Nelerdir

akciğer embolisi

Akciğer Embolisi Nedir Belirtileri Nelerdir, Akciğer embolisi tedavisi nasıl yapılır: Akciğer embolisi, akciğerlerde atardamar tıkanmasına verilen isimdir. Erken teşhis ile tedavi yapılır. Bacaklarda oluşan kan pıhtısının oluşmasını önlemek akciğer embolisine yakalanma riskini düşürür. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük başlıca belirtileridir. İşte, akciğer embolisi belirtileri ve tedavisi;

Akciğer embolisi belirtileri

Nefes darlığı; aniden ortaya çıkan ve nefes almada zorluk yaşatan bir durumdur. Hastalığın ilerlemesi ile durum kötüleşir.

Göğüs ağrısı ; derin nefes alırken, öksürürken, yemek yerken ağrı artar. Ağrı hareketle artsa bile dinlenme ile geçmez.

Öksürük; kanlı balgam üretilmesine neden olur.

Bacak ağrısı, şişmesi, nemli, soğuk cilt, aşırı terleme, hızlı kalp atışları, bayılma hissi ve baş dönmesi diğer önemli belirtilerdir.

Akciğer embolisi nedenleri

Akciğer embolisinde damarların tıkanmasının başlıca nedeni pıhtıdır. Bu pıhtılar vücudun herhangi bir yerinden gelebilir veya bacaklardan gelir. Bazen de, kırılan kemiklerde olan yağlar, tümör ve hava kabarcığı kaynaklı oluşabilir. Akciğerin tek tarafında oluşan pıhtılar zor bir durumdur.

Kim risk altındadır?

Genetik

Aile içinde birinci derece yakında olan akciğer embolisi ya da kan pıhtılaşması yaşayan varsa diğer aile fertleri risk altındadır. Kalp hastaları, kanser kan pıhtılaşması riskini arttırır.

Hareketsizlik

Çeşitli hastalıklar, ameliyatlar veya bacak kırılması kaynaklı uzun süre yatak bağımlısı olarak tedavisi süren hastalarda kan pıhtılaşması riski artar. Bacak ve ayaklar uzun süre yatay kalınca, kan akışı yavaşlar ve kan birikir. Uzun süren uçak yolculukları ve araba yolculuklarında bacakta pıhtılaşma riskini arttırır.

Ameliyatlarda risk çok yüksektir. Özellikle, kalça ve diz eklemi ameliyatlarında yapay eklem takılır. Herhangi bir ameliyat durumunda hareketsiz kalmak pıhtı oluşmasına zemin hazırlar.

Sigara, fazla kilolar, östrojen ilaçları, hamilelikte risk artar.

Akciğer embolisi tedavisi

Kan sulandırıcı ilaçlar (Antikoagülanlar)

Yeni pıhtı oluşumunu engelleyen bu ilaçlar içilmeye başladıktan 1-2 gün içinde etkisini gösterir.

Pıhtı çözücüler (Trombolitikler)

Pıhtılar normal olarak kendiliğinden çözülür. Fakat, pıhtı sökücü ilaçlar pıhtıların hızlı çözülmesini sağlar. Bu ilaçlar sadece hayati risk olduğu durumlarda kullanılır. Çünkü, ani ve yüklü kanamaya neden olabilir.

Pıhtı ameliyatları

Akciğerde büyük bir pıhtı varsa, damara yerleşen bir katater ile bu pıhtı alınır.

Toplardamar filtresi

Ana toplardamara yerleştirilen bir filtre ile pıhtının akciğere gitmesinin önüne geçilir.

Leave a Reply