Uyurken insan vücudunda neler olur?

uyurken insan vücudunda ne olur

Biz uyurken de vücudumuz çalışıyor ve aklın sınırlarını zorlayan işlemler uyku sırasında da devam ediyor, peki uyku sırasında vücudumuzda neler oluyor hiç merak ettiniz mi? işte detaylar. Uyku, yaşamın önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır. Kişinin hem ruhsal hem de bedensel sağlığını koruyabilmesi için yaşamının yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Uyurken insan vücudunda neler olduğu ile ilgili son dönemlerde bazı araştırmalar da yapılmıştır.

Uyku, düşünülenin aksine pasif bir süreç değildir. Gün içinde zihnimizi meşgul eden bazı olaylar ve gerginlikler uyku sırasında bir süzgeçten geçirilir. Uyku sırasında hormon düzeyleri yükselmekte, bağışıklık ve sindirim sistemi devreye girmekte, deri yapılandırması başlamakta ve hücre bölünmesi yaşanmaktadır.

Neden uyku uyuruz?

Yapılan araştırmalarda, insanlar yeni tecrübeler edindikçe beyin hücreleri beynin başka bölümleriyle bir bağlantı kurmakta, bu tecrübelerin önemli olanları ayrıştırılmakta ve kalanları da geri plana atıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu işlemler de uyku esnasında gerçekleşmektedir. Uyku, beyinde bulunan zararlı kimyasalların temizlenmesine de imkan sağlamaktadır.

Uyku sırasında neler yenilenmektedir?

Uyku esnasında güneşin ve rüzgarın hücre bölünmesine etkisi olmadığından hücre bölünmesi hızlanmakta, hormon seviyeleri yükselmekte ve reaksiyon hızlanmaktadır. Bu işlemlerin yerine getirilebilmesi için oksijene ihtiyaç vardır ve yatak odalarının yatmadan önce havalandırılması önerilmektedir. Vücut, uyku esnasında ısısını 2 derece düşürmekte, özellikle rüya görülürken bol sıvı üretmektedir. Sabah yataktan kalkarken saçlarınızın ıslak olması bundandır. Vücut uyku sırasında daha fazla yağ yakar. Bununla ilgili yapılan bir araştırma sonucunda 6 saat uyku uyuyanların 7-8 saat uyku uyuyan kişilere nazaran daha kilolu oldukları görülmüştür.

Ne zaman uyunmalı?

Bütün araştırmalar göstermiştir ki, gece uykusu diğer zamanlardaki uykulardan çok daha önemlidir. Cildin yenilenmesini sağlayan melatonin hormonu sadece hava kararınca salgılanmaktadır. Uyku bozukluğu olan kişilerin, gündüz uyumaktan ziyade gece uyumaları gerekmektedir.

Uykusuz kalınca neler olur?

Uykusuz kalmak, vücut hücrelerindeki genlerin davranış şekillerini bile etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalarda uykusuzluk, enflamasyonda rolü bulunan genlerin aktivitesini arttırmaktadır. Vücudun uykusuzluğa verdiği tepki, strese verdiği tepkiyle benzerlik göstermektedir. Bu durum kalp hastalığı ve felç gibi sonuçların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Leave a Reply