Tüp bebekte yumurta toplama işlemi (OPU)

yumurta toplama

Tüp bebek yumurta toplama işlemi, Yumurtalık tedavisinde en son aşama yumurtaların toplanması işlemidir. Bu işlem yumurtaların belirli büyüklüğe ulaşması ile yapılır. Bazen, yumurta gelişimi beğenilmediğinden tedavi iptal edilebilir. Yumurta toplama işlemi basit bir operasyondur. Lokal anestezi ile uygulanır. Hastalara hiç bir sıkıntı veremeyen basit bir operasyondur. işte, tüp bebekte yumurta toplama işlemi;

Yumurta toplama işlemi, ne zaman yapılır?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar olgunlaştıktan sonra çatlatma iğnesi hastaya vurulur. Çatlatma iğnesinin vurulmasından yaklaşık 36 saat sonra yumurtalar toplanılmalıdır. Yumurta toplama işleminin belirgin bir saati yoktur. Burada ana amaç, yumurtaların belirli olgunluğa erişmesidir. Fakat, adet döneminin başlaması ile birlikte 3. Gün yumurta tedavisi başladığından yumurtaların toplanması ortalama adetin 15-20. Günleri aralığına denk gelir.

Yumurta toplama işlemi nasıl yapılır?

Yumurta toplama işlemi, ince bir iğne yardımı ile yapılır. İşlem öncesi hasta hafif bir narkoz alır. İğne yardımı ile yumurtalıklara girilir orada olan yumurtalar vakumla çekilir.  Emilerek alınan sıvı incelendiğinde içinde yumurta aranır. Toplanan yumurtalar kültür sıvısı içinde laboratuar ortamında saklanır. Yumurtaların içinde bulunan keselere folikül denilir. Her folikülden yumurta çıkmayabilir. Fakat %80 oranında yumurta bulunur.

Yumurta toplama işlemi ne kadar sürer?

Yumurta toplama işlemi yaklaşık yarım saat bir saat arasında sürer. İşlem sonrası 1 saat kadar hasta dinlendirilir ve eve yollanır. Bazen, hafif kasık ağrıları oluşabileceğinden hafif ağrı kesici hastaya verilebilir.

Yumurta toplama işlemi genel mi yoksa lokal mi anestezi ile yapılır?

Bu işlem aslında her merkeze veya her hastaya göre değişebilen bir durumdur. Bazı merkezlerde lokal anestezi uygulanırken bazılarında genel anestezi uygulanır. Genel anestezi altında hasta hiçbir şey hissetmez fakat lokalde rahatsızlık oluşabilir.

İşlem sonrası ağrı oluşur mu?

Yumurta toplama işlemi sonrası bazen hafif kasık ağrıları oluşabilir. Bu durumda hastaya parasetamol verilir. Çok nadir kanam olabilir. Çok nadir olarak bir komplikasyon oluşabilir. Kanama için hastaya ped kullanması tavsiye edilir.

Spermin hazırlanması

Kadında yumurtaların toplandığı gün erkeklerde sperm hazırlanır. Erkekten alınan meniye yıkama işlemi yapılır. Eğer, erkek sperm veremiyorsa hastadan mikro TESE işlemi ile sperm hücresi alınır.

Leave a Reply