Tek yumurta ikizleri (Monozigotik ikizler)

tek yumurta ikizi

Tek yumurta ikizleri, annenin yumurta hücresinin tek sperm ile döllenmesi ve daha sonra oluşan döllenmiş yumurtanın ikiye bölünerek, iki bebek meydana gelmesine Monozigotik ikizler yani tek yumurta ikizi denir. Aslında tek yumurta ikiliğinde her şey normal bir döllenme gibi oluşur fakat sonradan yumurta ikiye bölünerek iki canlı meydana getirir.

Tek yumurta ikizlerinde, tek yumurta döllenip ikiye ayrıldığından genler aynıdır. Bu nedenle, bebekler birbirine tıpatıp benzerler. Bu bebekler her zaman aynı cinsiyette doğarlar. Çok ender olarak bu ikizler farklı özellikler taşıyabilirler. Tek yumurta ikizliği, ailede birinci derece yakınında olsa bile oluşması zor bir durumdur. Parmak izleri aynı olur diye söylense de parmak izleri farklıdır.

Tek yumurta ikizlerinde, plasenta iki ya da bir tane olabilir. Döllenen yumurtanın bölündüğü zamana bağlı olarak amniyon kesesi tek ya da çift olabilir. Yumurta döllendikten 3 gün içinde bölünürse, amniyon kesesi, plasentası iki adet olur. Döllenmeden 4-8 gün sonra yumurta bölünürse, plasenta tek, amniyon kesesi iki adet olur. Döllenen yumurta 9-13. günde bölünürse yapışık ikizlik oluşur. bu ikizlerde, göbek, gövde, baş, makat bölgesinden yapışıklık oluşur. Tek yumurta ikizleri aynı kesenin içinde olursa bunlarda kordon dolanması riski yüksektir.

Tek yumurta ikizlerinde, anneden alınan besinin türüne göre farklı kiloda doğma, farklı beslenme alışkanlıkları, spor yapma, kilo, boy ve farklı ten rengi oluşabilir. Sadece şekilsel değil, kişilik farkları mutlaka vardır. Fakat, yapılan araştırmalarda bu ikizlerin benzer fobileri, hobileri vardır. Aynı yaş dönemlerinde aynı hastalıkları geçirirler.

Psikolojik açıdan ve görünüm olarak birbirine benzeyen bu kardeşler, ergenlik dönemi ile birbirinden rahatlıkla ayırt edilebilir. Unutulmaması gereken durum, tek yumurta ikizlerinin birbirinden farklı bireyler olduğudur. Bu nedenle, anne ve babaların çocuklarına davranışları çok önemlidir. Farklı ilgi alanları olan bu çocuklara yaklaşım tarzı çok önemlidir.

Leave a Reply