Stevens Johnson Sendromu nedir nasıl bir hastalıktır?

Çok nadir bir hastalık olan Stevens-Johnson sendromu, ilaçlara ve enfeksiyonlara karşı vücudun geliştirdiği bir hastalıktır. Cildin üst katmanında olan hücreler ölür ve dökülür. Bu nedenle, ciltte ağrılı kırmızı ve mor kızarıklıklar oluşur. Hastalık çok nadir olduğu ve genelde belirtisi gribe benzediğinden fark edilmez. Hastaların hastanede tedavisi yapılır.

Stevens –Johnson sendromu nedir?

Hastalık aylarca sürebilir. Hastalığın ne kaynaklı olduğu bulunup, tedavisinin yapılması çok önemlidir. Hastalık ilaç kaynaklıysa, o ilaçlardan ömür boyu kullanılmamalıdır. Tetkikler ve hastalığın geçirilmesi için hasta hastaneye kaldırılır. Amaç, hastalığa neden olan sebeplerin bulunması ve hastalığın kontrol altına alınmasıdır.

Stevens- Johnson sendromu belirtileri:

Dilde ve yüzde şişmeler, kurdeşen, ciltte ağrılar, cilde yayılan kırmızı ve mor cilt lekeleri, ciltte dökülmeler başlıca belirtilerdir. Kızarıklıklardan 1-2 gün önce yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve gözlerde yanmalar meydana gelir.

Ciltte yayılan açıklanamayan ağrı, yüzde şişme, cilt dokusunda su kabarcıkları, kurdeşen ve ciltte dökülme olduğunda acilen hastaneye gidilmelidir.

Stevens- Johnson sebepleri nelerdir?

Aslında hastalık, ilaçlara ve enfeksiyonlara karşı gelişen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Sıklıkla gut ilaçları, ağrı tedavisinde kullanılan iltihap sökücüler, enfeksiyon tedavisinde kullanılan penisilin, atak tedavisinde kullanılan antikonvülsan ilaçlar hastalıkla ilişkilendirilen ilaçlardır. Hastalıkla ilişkilendirilen hastalıklar da Herpes, grip, HIV, difteri, Tif ve hepatittir. Çok nadir olarak, radyasyon tedavisi ve ultraviyole ışınlar da hastalığa neden olabilir.

Risk faktörleri nelerdir?

Hastalığın tam olarak nasıl ve kimde oluştuğu konusunda tam olarak bir bilgi yoktur. Bu nedenle de risk faktörleri kesin değildir. Elimizde olan verilere göre;

Viral enfeksiyonu olanlar, bağışıklığı düşük olanlar, HIV, lupus ,HLA-B12 geni taşıyanlar Stevens-Johnson sendromu riski taşırlar.

Hastalığın komplikasyonları nelerdir?

Selülit, menenjit ( beyin ve omurilik zarının iltihaplanması ), sepsis ( bakterilerin kana karışması ve vücuda yayılması ile ortaya çıkan, organ yetmezliklerine neden olan yaşamsal tehlike içeren hastalıktır ), göz sorunları ( gözde iltihap, tahriş ve kuruluk, göz dokularında hasar ve yara izleri ), iç organ hasarları ( akciğer, kalp, böbrek ve karaciğer iltihabı ), kalıcı cilt hasarları ( saçlarda dökülme, ciltte şişlikler, ciltte yara izi görünümü, el ve ayak tırnaklarında anormal büyümeler ) başlıca komplikasyonlardır.

Tedavi:

Tedavisi kesinlikle hastanede yapılması gereken bir hastalıktır. Hastalar, yoğun bakım ya da yanık ünitesinde tedaviye alınırlar. Hastalığın tedavisinde, öncelikle hastalığın nedeni bulunur. Bu sırada kullanılan tüm ilaçlar bırakılır. Hastalarda cilt kayıpları olduğundan, bol sıvı takviyesi yapılır. Çünkü, cildin bir kısmını bile kaybetmek vücudu susuz bırakmaktadır.

Soğuk kompres ile cilt yüzeyinde olan kabarcıklar tedavi edilir. Ölü olan deriler, vücuttan alınır ve kalan kısım uyuşturularak bakıma alınır. Göz hasarlarında, hastalar kapsamlı bir tedavi altına alınır ve göz uzmanı kontrolünde tutulur. Hastalara ağrı kesiciler, kaşıntının azalması için antihistaminler, antibiyotik ve iltihabı engelleyen tropikal steroidler kullanılmalıdır. Hastalığın tedavisinin yapılması ile, ciltte oluşan bu kayıp durur. Ciltte yeni deri oluşmaya başlar. Ciddi olan vakalarda bile iyileşme yaklaşık 1 ay içinde olur.

Cilt aşılama;

Derinin ciddi bir kısmı yok olmuşsa, cilt aşılama yapılması gerekir. Cilt aşılama, cildin bir kısmından alınan derinin yok olan kısma tutturulması işlemidir. Çok nadir yapılan bir işlemdir. Hastalığın tedavisinin geç başlaması veya hastalığın seyrinin çok şiddetli olduğu durumlarda uygulama düşünülür.

Hastane sonrası yaşam;

Hastalığın neden olduğu hakkında bilginiz olmalıdır. Hastalık ilaçlardan kaynaklanıyorsa, ilacın adı ve bu ilaca benzeyen ilaçları doktor söylemedikçe asla kullanmayın.

Medikal tıbbi bilezik kullanın. Size yardıma gelen sağlık hizmetlilerine kesinlikle hastalığınızı söyleyin.

Doktorunuzun verdiği ilaçları aksatmadan kullanın. Eğer hastalık herpes virüsü kaynaklıysa, özel viral ilaçlar ömür boyu kullanılmalıdır.

İkinci defa sendrom oluşursa, bu atak çok ciddi olacaktır. Bu nedenle, kesinlikle önlem alınmalıdır.

Kaynak: Bu yazı, hemensaglik.com/makale/stevens-johnson-sendromu kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply