Spina Bifida hastalığı nedir ve tedavi yöntemleri

Toplumumuzda pek bilinmeyen bir hastalık olan Spina Bifida hastalığı, bebeklerin yaklaşık binde 3-4’ünde etkili olan ayrık veya açık omurga manasına gelen bir hastalıktır. Peki bu hastalık nasıl tedavi edilir ve nedenleri nelerdir işte sorularınıza yanıtlar.

Spina bifida hastalığı nedir?

Spina bifida hastalığı, hamilelik döneminde gelişen bir hastalıktır. Ancak hastalığın tedavisinin geliştikten sonra değil de, hamilelik olmadan önce tedavi edilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Hastalıkla ilgili bir önlem alınmadığı taktirde, bebeğin omuriliği doğum sonrası kapanmaz ve deriyle örtülemez. Spina bifida hastası olan bebekler açık omurilik nedeniyle felçli olabilmektedirler. Açık durumdaki sinir sistemi gerekli iletimleri gerçekleştiremez ve uyarılarda bulunamaz hale gelebilmektedir.

Bebeğin sırtında bulunan spina bifida açıklığı, oldukça önemli bir sinir merkezi konumundadır. Vücudun başka bölgelerine giden sinirlerin de geçmekte olduğu bir bölgedir. Baş kısmına ne kadar yakın durumda olursa, oluşturduğu zarar da o oranda fazla olabilmektedir. Hatta kalıcı ve çok ağır felç söz konusu bile olabilmektedir. Eğer spina bifida hastalığı olan bebeklerin tedavileri yapılmazsa hidrosefali de görülebilir. Sinir sistemi sıvısı olan hidrosefali, omurilikte ve beyinde baskı yapmakta, yumuşak durumdaki kafatasında anormal büyümelere ve beyin hasarına yol açmaya başlar.

Spina bifida hastalığının oluşumu:

Hastalığın tedavisinden evvel, oluşumunu incelediğimizde temelinde masum sayılabilecek bir sebebin olduğu görülür. Spina bifida, anne ve babanın ihmalinden dolayı değil annenin vücudunun dengesiyle ilgili olarak gelişmektedir. Şayet bebek bu hastalıkla dünyaya gelmişse bu durum annenin folik asit, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça fakir kalmasına bağlıdır.

Spina bifida hastalığının tedavisi

Spina bifida tedavisinde, hamilelikten evvel öncelikle folik asit bakımından zengin besinler veya doğrudan folik asit takviyesi alınmalıdır. Hamilelik oluştuğunda alınacak önlemler çoğunlukla bir çözüm sağlayamaz. Eğer bebek spina bifida hastalığı ile doğmuşsa, bebek ameliyata alınır ve sırtında bulunan kese çıkarılır. Ayrıca omurilik ve beyinde oluşan hidrosefali de beyne takılan bir pompa yardımıyla, basınç yapan sıvı hortumlarla mideye boşaltılarak iyileştirilir.

Son olarak bir uyarı yapmak gerekirse; Bebeklerde gelişmesi muhtemel bu tür hastalıkların tanınması, anne ve baba adaylarının bilinçlenlenmesi, iş işten geçmeden tedbirlerin alınarak önlenmeye çalışılması gerekir. Tıp alanında teknoloji ne kadar gelişiyor olsa bile, doğal durumun bozulmasının ardından yapılacaklar olması gereken normal durumun oluşmasına imkan sağlamayabilir.

Leave a Reply